HIBRIDNI RAT

OVAKAV HAKERSKI NAPAD U HRVATSKOJ NIKADA NIJE ZABILJEŽEN Otkrivamo tko je zaslužan sa spašavanje podataka iz sustava MVEP-a

Napad na kompjutorski sustav hrvatskoga Ministarstva vanjskih poslova RH je uslijedio nakon sličnih pokušaja proboja kompjutorskih sustava političkih institucija i stranaka u Njemačkoj i Francuskoj, a hrvatske službe zadužene za borbu protiv cyber kriminala dobile su informacije nakon početka napada i odmah su reagirale. Obavještajne zajednice mnogih europskih država bile su u kontaktu i odmah su i u Hrvatskoj poduzete odgovarajuće mjere.

To je i glavni razlog što nije počinjena nikakva šteta, a saznajemo da su u akciju izolacije ubačenog virusa bili uključeni i strani partneri i obavještajne zajednice. “Zbog brze i efikasne akcije nije došlo do krađe podataka iz sustava”, rečeno je našem listu iz više izvora.

Upad u sustav MVP-a izvršen je preko nekoliko računala ubacivanjem spyware programa. Kompjutorski sustav MVP-a posebno je osjetljiv jer je povezan i s Uredom predsjednice, Uredom premijera, više ministarstava te hrvatskim diplomatskim misijama u inozemstvu. Podaci se stalno razmjenjuju, a u sustavu su i vrlo povjerljivi dokumenti te brojna prepiska MVP-a s diplomatskim misijama u svijetu.

PROBIJENA ZAŠTITA

Sama činjenica da je MVP povezan s dva u operativnom smislu najvažnija politička centra moći, Uredom predsjednice na Pantovčaku i premijerovim uredom u Banskim dvorima, ukazuje na osjetljivost kompjutorskog sustava, pa je svaki hakerski napad krajnje opasna situacija koju treba po svaku cijenu spriječiti ili neutralizirati.

HAKERSKI UDAR NA HRVATSKU! Izvršen sofisticirani napad na servere Ministarstva vanjskih poslova, prepoznaje se ruskopis ruskih hakera

Hakeri su uspjeli probiti antivirusne programe koji štite cijeli sustav MVP-a, pa je odmah bilo jasno da je riječ o vrlo organiziranoj hakerskoj grupi koja koristi najnoviju tehnologiju i dobro je upućena u sustav kompjutorske zaštite. Čim su sigurnosne službe dobile dojavu o napadu, a slični su hakerski napadi zabilježeni u nekim europskim zemljama, zatražena je pomoć od stranih partnera i sigurnosnih službi. Ubačeni virus sigurnosne su službe uspjele izolirati, a nije došlo ni do proboja u sustave na Pantovčaku i Markovu trgu. Stručnjaci tvrde kako je moguće da se radi o “rukopisu” ruskih hakera, koji su poznati kao vrlo organizirani, tehnološki opremljeni i spremni za napade na političke institucije u Europi i svijetu.

Iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova saznali smo da tako jakog hakerskog napada u prošlosti nije bilo i da je sam sustav vrlo siguran. “Nas su samo dočekale informacije o tome što se dogodilo, a novi ministar sa svime time nije imao nikakve veze”, potvrđeno nam je u MVP-u gdje kažu da su od nadležnih službi dobili detaljno izvješće.

GLAVNI SUMNJIVCI

Sličnih hakerskih napada sve je više u svijetu, a izvode ih hakeri ili grupe, koji odrađuju poslove za tajne službe pojedinih zemalja ili interesne skupine. U Njemačkoj je nedavno izvršen koordinirani napad na političke stranke s ciljem da se hakeri dočepaju podataka uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji. Napad je došao s adrese sjedišta NATO-a do koje su ruski hakeri uspjeli doći, a u mailovima koji su stigli njemačkim političarima i u institucije nalazio se link preko kojega je u računala ubačen spyware. Vrlo je brzo pokrenuta široka akcija u koju se uključio i sam NATO, a reagirao je i Arne Schönbohm, predsjednik Saveznog ureda za sigurnost u informacijskoj tehnologiji, upozorivši stranke i političare da podignu mjere opreza.

Ruski hakeri napali su nedavno i Bundestag, a tom su prilikom došli i do lozinke za pristup internoj mreži parlamenta. Njemački su mediji, na osnovi provedene istrage, tvrdili da je to bio napad dviju ruskih grupa hakera koje su djelovale uz znanje Kremlja i ruskih obavještajnih službi. Sličan se napad dogodio i u Francuskoj, koju također čekaju predsjednički izbori, a onda je uslijedio i udar na hrvatski MVP.

Cyber kriminal i u Hrvatskoj poprima sve veće razmjere, napadaju se kompjutorski sustavi banaka, pojedinih institucija i političkih stranaka, a sada i jedan od najsofisticiranijih, onaj na Zrinjevcu. Službe zadužene za borbu protiv hakerskih napada svjesne su da će u budućnosti toga biti još više te da je riječ o novoj vrsti opasnosti. Vrlo je teško doći do napadača jer najčešće djeluju pod pokroviteljstvom i zaštitom nekih zemalja, a jedini način da se izbjegnu teške posljedice jest suradnja s obavještajnim zajednicama u Europi i svijetu te korištenje najnovije tehnologije u suradnji sa stranim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:30