'POKUŠAJ OBMANE'

'OVO JE PRAVA ISTINA O AGROKORU I KOALICIJI HNS-a i HDZ-a' Vladimir Šeks detaljno odgovorio Nikoli Grmoji na sve optužbe

 
 Foto: Damjan Tadić / CROPIX

- Ovo je pokušaj obmane s ciljem optužbi na račun HDZ-ovih vlada iz devedesetih godina i namjerom da se zada politički udarac sadašnjoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću - kazao je Vladimir Šeks, HDZ-ov veteran koji je sada u ulozi premijerova savjetnika odgovarajući na prozivku i optužbe političkog tajnika Mosta, Nikole Grmoje.

Šeks ne spori da je kao potpredsjednik Vlade 1993. godine vidio nalaz kontrole Financijske policije proveden u Agrokoru u vezi kredita koje je Ivica Todorić podigao u Zagrebačkoj banci 1991. godine (tri kredita ukupno vrijedna 1,264 milijarde dinara, od kojih je jedan isplaćen Agrokoru četiri dana prije nego ga je kreditni odbor odobrio).

- Grmoja iznosi maglu i sve želi upakirati u celofan koji bi trebao poslužiti kao argument za optužbu da sam 1993. godine kao potpredsjednik Vlade znao za nepravilnosti, ali nisam reagirao. Pritom neznalački govori da sam bio potpredsjednik Vlade za unutarnje poslove, a bio sam potpredsjednik za unutarnju politiku - kaže Šeks i iznosi svoje tumačenje dokumenata po kojemu je riječ o izvješću što ga je na njegov zahtjev sastavio i poslao šef postaje Financijske policije za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, Branko Miloloža.

Navodi da su se u izvješću opisale nepravilnosti u korištenju sredstava iz kratkoročnog kredita i kupovini dionica Zagrebačke banke, a povezano s Agrokorom. - Dakle, izvješće je dostavljeno na moj zahtjev, a u njemu se vidi kako je istodobno dostavljeno i Ministarstvu financija, Centralnoj službi financijske policije, konkretno Biserki Rendulić - kaže Šeks i naglašava da je izvješće došlo u ruke onih koji su bili ovlašteni i trebali po njemu dalje postupati.

Ne sporeći da je Agrokor s kreditima iz 1991. godine, za koje je Vlada saznala 1993., ušao u sferu nezakonitosti Šeks je pripomenuo da su se nezakonitosti uočile i u kontroli knjigovodstva, te da je i HNB utvrdio nepravilnosti. - Kao potpredsjednik Vlade nisam bio policajac, tužitelj, niti istražni sudac. O izvješću je bio obaviješten onaj tko je morao. Zatražio sam podatke, i dobio ih kao i oni koji su dalje po njima trebali postupati. Mogao bih se kladiti, a to ću provjeriti u arhivima Vlade, da sam izvješće uputio MUP-u i Državnom odvjetništvu - kazao je Šeks napominjući da je tako postupao sa svim pritužbama, sumnjama na kaznena djela ili privredne prijestupe koje bi dobivao od građana. - Ovo je eklatantno širenje lažnih vijesti s tvrdnjom da je Šeks znao, a nije ništa poduzeo - zaključio je.

Tijekom razgovora Šeks se osvrnuo i na dio Grmojinih optužbi po kojima nije reagirao ni nakon što je bio na čelu saborskog istražnog povjerenstva koje je 1997. godine utvrdilo manipulacije s robnim rezervama u kojima je također profitirao Agrokor. - Druga je Grmojina obmana da istražno povjerenstvo koje sam vodio 1997. godine povodom pšenične afere nije podnijelo nikakve optužne prijedloge. Podnijeto je bilo oko 50 kaznenih prijava kojima se obuhvatilo aktere raznih firmi koje su sudjelovale u toj aferi. Na temelju tih prijava podignuto je bilo više optužnih prijedloga i više je osoba na kraju osuđeno - kazao je Šeks demantirajući Grmoju i odbacujući njegove optužbe da je HDZ od 1993. godine sudjelovao u zataškavanju kriminala vezanog za Agrokor i Ivicu Todorića.

Prokomentirao je i Grmojine opaske na njegov intervju u kojem je kazao da je premijera savjetovao da ne opozove ministra financija Zdravka Marića, te poslao signale Ivanu Vrdoljaku, tadašnjem predsjedniku HNS-a pozivajući ga u vladajuću koaliciju. - Grmoja svjesno predimenzionira moju ulogu. Ona nije bila osobita u formiranju koalicije s HNS-om. Premijeru sam samo kazao svoje mišljenje povodom zahtjeva Mosta za smjenom ministra Marića. A ono je bilo da će, ako to dopusti, sljedeći biti zahtjev za smjenom ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a nakon toga i samog premijera Plenkovića - pojašnjava Šeks.

Na pitanje bi li se odazvao pozivu na svjedočenje pred aktualnih saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor, kazao je da ne bi imao ništa protiv da ide pred to povjerenstvo, ali je vidio kako je taj prijedlog odbijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:49