IZA KULISA

Pad Mosta više se ne da zaustaviti

 Nikša Duper / HANZA MEDIA

Most koji se na prošlim izborima etablirao kao trećaa opcija bez koje nitko nije mogao formirati vlast, sudeći prema rezultatima istraživanja javnog mijenja, bilježi ozbiljan pad podrške. Politička grupacija čiji je frontman Božo Petrov jednom je već doživjela naglo klizanje prema dolje, i to u proljeće kada se pokazalo da je Vlada koju su formirali s HDZ-om nefunkcionalna. Tada su silazni trend uspjeli zaustaviti na račun bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je ispao krivac za sve loše.

Može li Most ponovo zaustaviti pad podrške birača?

Teško jer je kampanja ušla u završnu fazu, a do sada Most nije ponudio ništa novo u odnosu na prethodne izbore. Umjesto jasnog i promišljenog programa, nude kompilacije ideja s kojima su izlazili na prošle izbore i projekata zatečenih u ministarstvima za koja je bio zadužen. Retorika kako ne valjaju "ni lijevi, ni desni" već se izlizala i prolazi lošije nego lani. S takvom kampanjom devetnaest mandata s prošlih izbora sada se čini nemogućom misijom. Istraživanja svjedoče da im se podrška u osmoj i devetoj jedinici i više nego prepolovila, a mandat gube i u svojoj bazi, u desetoj jedinici.

Bi li Most bolje prošao na izborima da nisu participirali u izvršnoj vlasti?

Vjerojatno bi imali veću podršku birača da nisu bili dio Vlade kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje. Sudjelovanjem u izvršnoj vlasti pokazali su da su odustali od ideja zbog kojih su im birači dali povjerenje. Jedna od njih je da ih ne zanimaju fotelje i da neće koalirati s HDZ-om, niti sa SDP-om. Pokazalo se da su vrlo spremni na koaliranje, ali samo s HDZ-om. Nadalje, politička opcija koja je najviše prozivala i osuđivala "foteljaše" pokazala je da se ponaša na isti način čim se nađe u prilici. Ministar policije Vlaho Orepić, primjerice, vlast je iskoristio da bi u MUP-u pozapošljavao prijatelje koji nemaju nikakve kvalifikacije za povjeren im posao.

Jesu li i mediji pridonijeli padu Mosta?

Djelomično jesu jer su glavne zvijezde kampanje, osobito nakon sučeljavanja, šefovi SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:45