PROBLEMI

PANIKA U SDP-u: PARTIJA U TEŠKOJ FINANCIJSKOJ KRIZI Smanjuju im plaće, radnici daju otkaze, a Bernardiću nitko ne želi dati kredit!

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Zaposlenici SDP-a ovih dana pojedinačno obavljaju razgovore s direktorom stranke Nikšom Vukasom koji im daje na potpis nove ugovore sa znatno umanjenom mjesečnom plaćom. Nakon što dobiju novi ugovor i porazgovaraju s direktorom, SDP-ovi zaposlenici imaju rok za razmišljanje hoće li nastaviti raditi u SDP-u pod novim uvjetima, ili će raskinuti radni odnos.

Zasad je, kako doznajemo, četiri ili pet zaposlenika dalo otkaz. Uzeli su radnu knjižicu i otpremninu koja im po zakonu pripada i traže novi posao.

- SDP uvodi novu sistematizaciju koju je Glavni odbor stranke usvojio 28. siječnja 2017. godine. Nova sistematizacija se provodi sukladno zakonskim odredbama i nakon konzultacija sa sindikatom - kratko su nam odgovorili iz stranke na pitanje o sudbini zaposlenih u njihovoj stranci.

Odbili im kredit

Uz priču o smanjenju plaća i raskidima radnih odnosa, druga dominantna tema u SDP-u je kredit kojim bi financirali kampanju za lokalne izbore. Prošli je tjedan u optjecaju bila informacija da su banke odbile kreditirati SDP, a jučer smo od više SDP-ovaca saznali da iz sjedišta stranke lokalnim organizacijama daju obavijesti da je u tijeku procedura oko ishodovanja kredita, te da će biti realiziran u roku od tjedan do deset dana. Nitko od naših sugovornika nije znao o kolikom je kreditu riječ, a u stranci su službeno samo kratko odgovorili da “SDP Hrvatske uredno podmiruje sve svoje financijske obveze”.

Davor Bernardić preuzeo je stranku s obavezom otplate kredita u iznosu od devet milijuna kuna kojim su se financirale kampanje za parlamentarne izbore 2015. i 2016. godine. Tada ih je samo angažman konzultanta Alexa Brauna stajao 4,6 milijuna kuna. Nakon nedavnog susreta Brauna i Bernardića na Danima komunikacija u Rovinju, počelo se spekulirati o njegovu novom angažmanu. Pojavile su se informacije da bi ga i Bernardić rado angažirao, ali ne za kampanju, nego za osobno savjetovanje. Bernardić to nije potvrdio, ali ni jasno demantirao, što je izazvalo negodovanje dijela SDP-ovaca. Odmah su se sjetili kako je Bernardić kritizirao Zorana Milanovića radi Brauna, a sada bi ga, kad SDP nema novca, i on angažirao.

Sindikat

Smanjenje plaća i povećanje članarina bio je jedan od prvih poteza koje je najavilo novo vodstvo. Bernardić se suočio s propuhom u stranačkoj blagajni jer su ih financijski iscrpili uzastopni parlamentarni izbori, a broj saborskih zastupnika im se sa 61, s koliko su ušli u izbore 2015. godine, nakon redovnih izbora smanjio na 42, a nakon izvanrednih je pao na 37. Za proračunske prihode koji ovise o broju zastupnika to znači da su sa 22 milijuna kuna pali na oko 10,5 milijuna. Bernardić je stoga odmah najavio da planira uštedjeti novom sistematizacijom, na reprezentaciji, uslugama, ali i plaćama zaposlenika. Reakcija na najave bila je osnivanje sindikata u SDP-u. Za sindikalnu povjerenicu izabrana je Karolina Leaković.

Neslužbeno doznajemo da još nije dobila novi ugovor, a navodno on još nije uručen ni jednoj od najbolje plaćenih zaposlenica u SDP-u, glasnogovornici Danici Juričić Spasović. U SDP-u proveli su konzultacije sa sindikatom, no po našim izvorima, nisu uvažili njihove primjedbe. Početkom godine, kada se počelo govoriti o rezanju plaća u, u optjecaju je bila informacija da stranka ima pedesetak zaposlenih, od kojih se njih pet ili šest uključilo u sindikat. Sada se govori o 57 zaposlenih, no nitko ne objašnjava je li Bernardić unatoč financijskim problemima zaposlio nove ljude u stranci ili se prije baratalo pogrešnim brojkama. U sjedištu stranke navode da se unatoč problemima ispunjavaju sve obaveze prema zaposlenicima, da im redovito stižu plaće, te da one na račun sjedaju do petog u mjesecu. Jedna od mjera kojima nastoje popraviti stanje u blagajni je i povećanje članarina. Napušten je princip da svatko plaća članarinu u iznosu od 400 kuna, pa je napravljena skala od 1 do 3000 kuna. Simboličnu članarinu od kune plaćaju studenti, članovi s minimalnim primanjima i umirovljenici s malim mirovinama.

Veće članarine

Po 5 kuna na mjesec plaćaju umirovljenici, 20 kuna obrtnici i druga samostalna zanimanja. Velika povećanja zahvaćaju načelnike, gradonačelnike i druge lokalne dužnosnike te saborske zastupnike. Tako zastupnici i dužnosnici koji imaju neto plaće veće od 12.000 kuna mjesečno daju od 1200 do 1500 kuna, a oni koji imaju prihode od 20.000 kuna i više, za članarinu daju 3000 kuna.

Sugovornik iz lokalne organizacije kaže da još nemaju problema s predizbornim troškovima, ali neće moći financirati kampanju kad ona službeno počne pa očekuju od centrale da im uskoro uplati sredstva za predizborne aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:48