PROJEKT STAVLJEN NA ČEKANJE

Pao Čačić, pala i HE Ombla: Iznenada odgođeno predstavljanje studije o utjecaju na okoliš

 Boris Kovačev / CROPIX

Nepunih tjedan dana nakon ostavke prvog potpredsjednika Vlade i najvećeg zagovornika izgradnje podzemne hidroelektrane na Ombli Radimira Čačića, iznenada je odgođeno ovotjedno predstavljanje izvješća o utjecaju na okoliš gradnje i rada HE Ombla, javlja Slobodna Dalmacija.

Prezentaciju su 19. studenog pred ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem trebale održati tvrtke WSP i B&V koje su angažirali investitori iz Hrvatske elektroprivrede i Europske banke za obnovu i razvoj(EBRD) kao kreditori 123 milijuna vrijednog energetskog postrojenja, no od predstavljanja se odustalo bez objašnjenja.

Najavljeno kao gotova stvar

Otvoren je time prostor spekulacijama koje idu od toga da će gradnja HE nakon Čačićeva odlaska iz Vlade biti stavljena na čekanje, do toga da istraživanja konzorcija tvrtki samo potvrđuju već prije poznate negativne nalaze revizija koje upozoravaju da bi hidroelektrana u kršu Omble trajno naštetila flori i fauni Rijeke dubrovačke, te pojačala seizmičku aktivnost na ionako trusnom području.

Iako je bivši vicepremijer još u listopadu uz izgradnju termoelektrane Plomin, upravo HE Ombla najavljivao kao gotovu investiciju koje će pomoći ukupnom ulagačkom zamahu hrvatskog gospodarstva, postavlja se pitanje hoće li EBRD financijski poduprijeti projekt. Još ljetos ta je financijska institucija, podsjetimo, najavila reviziju odluke o kreditiranju hidroelektrane slijedom žalbe Zelene akcije koja je ukazala na neisplativost i štetnost zahvata.

EBRD je u studenom 2011. godine pristala na uvjetno kreditiranje energetskog projekta, zatraživši dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja prije nisu bila adekvatno provedena. Dubrovački civilni aktivisti ne znaju gdje je zapelo s predstavljanjem izvješća HEP-ovih stranih konzultanata.

– Poznato mi je samo to da prezentacija nije trebala biti javna, već interna. Pretpostavljam da je HEP kao naručitelj, osim ministru Zmajloviću, želio predstaviti dodatnu biološku studiju i nekom od predstavnika Europske komisije pa nisu željeli smetnje kroz eventualne negativne reakcije javnosti. I mi jedva čekamo vijesti o dodatnim studijama – poručio je predstavnik dubrovačke Građanske inicijative “Srđ je naš” Đuro Capor.

Na upit o trenutačnom statusu investicije na Ombli raspitali smo se i u Ministarstvu zaštite okoliša, no glasnogovornica Dijana Sušac zamolila je za strpljenje:

– Riječ je o kompleksnoj temi za koju je zadužen pomoćnik ministra kojeg ne možemo prekidati tijekom sastanka. Uobičajen rok za odgovor na medijske upite je 24 sata – podučili su nas u Zmajlovićevu ministarstvu.

Smatra li da odgoda predstavljanja studije utjecaja na okoliš HE Ombla znači uvod u odustajanje od projekta, pitali smo saborsku zastupnicu SDP-a i bivšu ministricu okoliša Mirelu Holy.

Jedva čekaju vijesti

– Ne znam kakva je sudbina projekta, no moj stav o njemu je nepromijenjen. I dalje smatram da je riječ o lošoj investiciji visokog rizika, štetnoj za prirodu, zdravlje ljudi i imovinu – ustvrdila je Holy.

Nekadašnja ministrica nije se upuštala u komentare o eventualnoj povezanosti otkazivanja predstavljanja stručnog nalaza HE Ombla s povlačenjem Radimira Čačića.

– O tom ništa ne znam – kratko je kazala Mirela Holy koja se tijekom ministarskog mandata s prvim potpredsjednikom razilazila u mišljenju o (ne)opravdanosti izgradnje prve europske podzemne hidroelektrane u masivu pokraj izvorišta pitke vode za pedesetak tisuća dubrovačkih potrošača.

Podsjetimo, protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnila se većina stručnjaka, domaće i inozemne ekološke udruge te lokalno stanovništvo dubrovačke regije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tri od četiri recenzije negativno ocijenile HE Omblu

Studija utjecaja na okoliš HE Ombla u hrvatskoj stručnoj javnosti ocijenjena je negativno u tri od ukupno četiri recenzije. Jedan recenzent pogon je nazvao krajnje neekološkom hidroelektranom opasnom za staništa rijetkih vrsta zaštićenih na razini Europe. Kao primjer navode se negativna iskustva s nedavno izgrađenom HE Lešće, investitora HEP-a, koja je poremetila raspored i pokvarila kvalitetu izvorišta vode.

U drugoj recenziji spominju se rizici od podizanja vode u akumulaciji HE i izgradnje preskupih betonskih injekcijskih zavjesa. Dodatan problem recenzenti vide u manjku dokaza da će se izgradnjom hidroelektrane razbistriti voda na izvoru Omble koja se zamuti pri svakoj jačoj kiši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:34