INSTITUCIJE SU ZBUNJENE

Pernar nagovara učenike da bježe, ravnatelji čekaju stav Ministarstva

Državno odvjetništvo potvrdilo je kako istražuje Pernarovu “turneju” po školama, a pravobraniteljica traži hitnu reakciju

Transkript razgovora u kojemu saborski zastupnik eksplicite nagovara učenika zagrebačke VII. gimnazije da napusti sat zbog zajedničke fotografije, dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić jučer je nazvala iznimno zabrinjavajućim.

- On pokazuje da saborski zastupnik Pernar i dalje poziva učenike na neprimjereno ponašanje, pri čemu je potpuno ravnodušan prema tome što bi učenici zbog toga mogli biti sankcionirani. Sada je vjerojatno shvatio da ne može ulaziti u škole, ali, kao što vidimo, ne odustaje od želje za iskorištavanjem djece za samopromociju i još se time i ponosi. Njemu uopće nije važno što će poslije biti s tom djecom - komentira Milas Klarić. Nakon što je prijavu ravnatelja škola o Pernarovu nasilnom ulasku u prostore škola proslijedila DORH-u, pravobraniteljica se nada da će većina učenika znati prepoznati o čemu je tu zapravo riječ. Pozvala je roditelje da utječu na djecu i podsjete ih na da je obrazovanje njihovo pravo.

- Legitimno je da se neki roditelji i djeca slažu s političkim ciljevima koje zastupa Ivan Pernar, ali škola nije mjesto za takvo djelovanje i ničim se ne može opravdati pozivanje učenika na izostanak s nastave - kaže pravobraniteljica, ističući da od Ministarstva znanosti očekuje da pomogne zaposlenicima škola kako bi se lakše nosili s ovim neočekivanim problemom. Ministarstvo se, naime, do zaključenja ovoga broja nije oglasilo o slučaju Pernar.

Facebook

Prekršeni zakoni

Državno odvjetništvo u suradnji s policijom utvrđuje okolnosti prijava ravnatelja srednjih škola protiv saborskog zastupnika Ivana Pernara. Pernar je, naveli su ravnatelji u dopisu, prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o odgoju i obrazovanju te Konvenciju o pravima djeteta.

- Nakon prijave, institucije rade svoj posao - potvrdila je jučer ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, Marija Rašan Križanac. U tu je školu Pernar, naime, nasilno ušao, mimo upozorenja djelatnika, ometao nastavu, zatvorio se u razred s učenicima te objavio fotografije maloljetnih učenika.

Samopromocija

Pernar je jučer nastavio obilaziti škole, a transkript razgovora koji je vodio s učenikom VII. gimnazije mnoge je zgrozio. Iz njega je jasno, kažu naši sugovornici, kojim se sve metodama služi u cilju političke samopromocije.

Ravnateljica VII. gimnazije nije upoznata s Pernarovim nagovaranjem učenika da napusti sat.

- Ovo mi je prvi glas da se to dogodilo. Naravno da ne podržavam ovakav način komunikacije. Nitko ne izlazi s nastave i nema markiranja - tvrdi Ivka Nevistić, ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije. Za njezinu prethodnicu, dugogodišnju ravnateljicu Ljilju Vokić, potpuno zgroženu situacijom i idejom da saborski zastupnik neovlašteno ulazi u škole, nema dvojbi: trebalo bi mu oduzeti imunitet.

Ravnatelji škola mahom najavljuju razgovore s učenicima.

- Prije deset minuta sam saznala da se Pernar fotografirao s našim učenicima ispred škole. Mi smo otvorena škola za svaku vrstu razgovora, no kao ravnateljici nije mi se javio, niti pitao može li fotografirati djecu. I škola i roditelji morali bi znati ako netko želi razgovarati s djecom koja su maloljetna - kaže Željka Frković, ravnateljica zagrebačke X. gimnazije “Ivan Supek”.

Pernarove postupke jučer je komentirala saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

- Predsjednica vrtićkoj djeci dijeli svoje sličice, ravnatelji škola svoje zborove šalju na političke skupove, zastupnik Pernar nagovara učenike da pobjegnu s nastave kako bi se družili s njim. To mora prestati.

UČENIK:

Dobar dan!

PERNAR:

:)

UČENIK:

Učenik sam sedme gimnazije i zanimalo me bi li htjeli posjetiti nas

PERNAR:

Tu sam

Dole kod porte

Dodjite se slikat

Jer moram ic

UČENIK:

A sad je sat

PERNAR:

Pa šta ako je sat

Ako mogu zastupnici ne ic u sabor i doc u skolu

Onda mogu i djeca valjda se spustit sa sata

UČENIK:

Potpuno se slažem

PERNAR:

Hajde Cekam se

Ili te

UČENIK:

Ali dobit cemo neopravdani

PERNAR:

Pa šta

UČENIK:

Ne trebate nas cekati

Dogovorit cemo nas susret

Neki drugi dan

PERNAR:

Koji ste vi likovi

UČENIK:

A cuj

PERNAR:

Odi na wc

Jbt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:12