PREDSJEDNIK SABORA

PETROV KOD STANKOVIĆA 'Neprihvatljivo je da zastupnici imaju tolike plaće a nema ih na poslu. Pernar? Drago mi je da je toliko aktivan'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Predsjednik Hrvatskog Sabora i čelni čovjek Mosta nezavisnih lista Božo Petrov gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 voditelja Aleksandra Stankovića.

Petrov je odmah na početku emisije na Stankovićevo pitanje intervju Hine. 'Logično je da se partneri drže dogovora. Ne radi se ovdje o zveckanju oružjem', objasnio je Petrov.

Kada je upitan o svojoj poziciji u novoj Vladi RH, Petrov je elaborirao zašto je u konačnici otišao za predsjednika Sabora

- Kontroliranje dnevnog reda je najvažniji dio funkcije predsjednika jer se tako može usmjeravati rad Sabora, pojasnio je.

Petrov se dotaknuo i inicijative da se sankcioniranjem zastupnika koji ne obavljaju svoju dužnost vraća dignitet Saboru.

- Zalagali smo se da se uvedu određene mjere i sankcije kako bi saborski zastupnici cijenili mjesto na kojem rade. Meni je bilo neprihvatljivo da neki zastupnici primaju 16 tisuća kuna, a da ih nema na radnom mjestu. Zamislite da u privatnom sektoru radnik na posao dolazi samo jednom mjesečno, rekao je Petrov.

Petrov je dodao da je Most tražio da se nedolaženje na sjednice kažnjava novčano, a da je HDZ-ov protuargument bio da se zastupnici kažnjavaju na izborima. Prema Petrovu, dogovor koji je postignut je dobra početna točka koji ostavlja mogućnost postroživanja kazni ako se postojeći dogovor ne bude provodio.

- Ako ne dolaze na glasovanje, bit će kažnjeni novčanim iznosom u protuvrijednosti tri putna naloga. Predsjednici klubova morat će voditi računa o prisutnosti zastupnika na glasovanju. Ako ne bude to funkcioniralo, kazne će postati rigoroznije, elaborirao je Petrov.

Na pitanje hoće li se Zoran Milanović i Tomislav Karamarko kazniti ako ne budu dolazili u Sabor, Petrov je odgovorio da su predsjednici klubova zastupnika garantirali da će sustav kažnjavanja kakav je dogovoren funkcionirati.

Petrov je upitan o svojim sučeljavanjima sa zastupnikom Ivanom Pernarom. - Ja to uopće nisam doživio kao nadmetanje. Možda će iznenađujuće zvučati, ali meni je drago da je (Pernar) aktivan. Volio bih da su svi zastupnici aktivni kao Pernar, Miro Bulj ili Nikola Grmoja, rekao je Petrov.

- No, neke stvari koje (Pernar) govori ne stoje. On svoju poziciju koristi kako bi u javnost izlazo s informacijama o kojima se možda ne priča, rekao je Petrov, dodavši da svim zastupnicima treba pružiti šansu. - Ustav i poslovnik se moraju znati. Angažman je plus, ali bez poznavanja pravila ne vrijedi puno.

Otvorivši temu o Milijanu Brkiću kao jednom od obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora, Stanković je želio doznati zašto je u očima Mosta u redu da on bude na toj poziciji, kada nije bilo u redu da bude ministar.

- U prošlom sazivu smo pokušali davati signale zašto neki ministri da, a neki ne. Mediji i birači HDZ-a su bili protiv toga, rekao je Petrov.

- Mi nemamo 76 ruku, imamo 13 i toliko odgovornosti preuzimamo. Što se tiče ministara iz kvote Mosta, ja sam za njih odgovoran. HDZ je odgovoran za svoje. Nemojte tražiti od nas da s 13 ruku mijenjamo cijelu državi, dodao je Petrov.

Petrov je ponovio namjeru Mosta da se rastereti dohodak i dobit te će se ta reforma uskoro naći na usaglašavanju u Saboru i Vladi.

- Kada se radi o preferencijalnom glasovanju, poslušali smo oporbu i odlučili da će taj zakon ići u normalnu proceduru. Cijela bi procedura trebala biti gotova do Nove godine.

Petrov je rekao da u ovoj fazi zakon ne predviđa implementaciju preferencijalnog glasanja na lokalnim izborima zbog tehničke kompleksnosti. - Kada bi se pronašao način da se taj aspekt lokalnih izbora riješi, mogli bismo i tu stavku uvrstiti u zakon.

- Broj listi i brzina dolaska do rezultata su problemi. Oba su tehničke prirode i to su jedini suštinski problemi koje treba riješiti, rekao je Petrov te je dodao da je na lokalnim izborima preferencijalno glasanje važnije nego na parlamentarnim izborima.

Petrov je na pitanje o smanjenju pristojbe rekao da je motivacija za smanjenje želja da se na HRT uvede red te da se racionalizira poslovanje. Stanković mu je spočitnuo što Most nije konkretizirao primjedbe u brojke. Petrov je na kraju izmjene o HRT-u rekao da je bojazan da će se broj programa smanjiti bezrazložna, no rekao je da je gotovo neminovno da će do otpuštanja morati doći.

Stanković je od Petrova potom tražio mišljenje o ministru Hasanbegoviću, koji je unatoč tome što seli iz Vlade u saborske klupe još uvijek jedna od glavnih političkih tema u Hrvatskoj.

- Ministar Hasanbegović je pokušao uvesti red u poslovanje u kulturi, no smatram da je njegov pristup u tome bio prežestok. I od nove ministrice očekujem da će uvesti red u poslovanje u kulturi.

Petrov je odbacio Stankovićevu hipotezu da Ivica Relković ima velik utjecaj na njega. - On na mene utječe jednako kao i (Ivan) Kovačić i (Ines) Strenja Linić i (Nikola) Grmoja. On nipošto nije siva eminencija Mosta. On je član kao i svaki drugi.

Petrov je rekao da on za slobodno izražavanje mišljenja i stavova, bilo da je radi o gay prideu ili o molitvama ispred bolnica.

- Svi koji rade nešto bez da ugrožava drugoga mogu to raditi. Molitvene zajednice i homoseksualci su utoliko slični. Ono što je meni nedopustivo je curenje informacija koje potpadaju pod instituciju lječničke tajne, rekao je Petrov te dodao da on osobno ne bi dopustio sudjelovanje osoblja na molitvenim zajednicama. - Mogu biti u civilu, ali ne u radnoj uniformi.

Petrov je ponovio stav Mosta o imenovanju Ivana Kovačića ministrom uprave. - Nismo se odrekli Dubravke Jurline Alibegović. Ministar uprave i potpredsjednik su morali biti ista osoba i zato je Kovačić bio odabran. Da se razumijemo, on nije osoba bez iskustva. Vodio je grad i zna procese, objasnio je Petrov.

Na samom kraju emisije rekao je da ga se film Gazda dojmio, a najavio je i da će se vlasti očitovati o nedavnim prijetnjama novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:04