DONOSIMO FAKSIMILE UGOVORA

Petrović za 14.500 eura mjesečno podnosio samo usmena izvješća

 Ranko Šuvar/EPH

Jutarnji list posjeduje dokument naslovljen “MOL Povjerljivo Ugovor o angažmanu” koji postavlja temelje suradnje s tvrtkom Karamarkova prijatelja i bivšeg direktora u Ini, Josipa Petrovića.

U konkretnom dokumentu mađarska naftna kompanija MOL produljila je u siječnju 2015. za još godinu dana ugovor s Petrovićevom tvrtkom Peritus savjetovanje. To je dokument koji ukazuje na kontinuitet suradnje te u osnovi objašnjava kako su MOL i Petrović sporazumno definirali odnose. Prema navodima iz ugovora, čije faksimile Jutarnji ekskluzivno donosi, MOL je Josipa Petrovića angažirao za savjetovanje o bilo kakvim događajima vezanim uz naftnu i plinsku energetsku industriju u Hrvatskoj i regiji, za sudjelovanje na sastancima i konferencijama u ime MOL-a, za pronalaženje posla ili izdavanje boravišne dozvole zaposlenicima MOL Grupe u regiji itd. Za obavljanje tih poslova ugovorom je određeno da će MOL isplaćivati Petroviću paušalno mjesečni honorar od 14.500 eura plus PDV. Osim toga, ako želi, MOL može Petroviću na kraju svakog polugodišnjeg razdoblja tijekom trajanja ugovora isplatiti honorar do 30 tisuća eura plus PDV.

Uobičajeno pisano

S obzirom na to da se u javnosti raspravljalo je li ugovorom između tvrtke Josipa Petrovića i tvrtke Ane Karamarko uplaćivan iznos s PDV-om ili bez njega, zanimljivo je primijetiti da u Petrovićevu ugovoru s MOL-om piše:

“Gore navedeni iznosi predstavljaju bruto iznos tako da MOL izvršava potrebne odbitke sukladno zakonima Hrvatske i/ili Mađarske”.

Valja pojasniti da je tijekom 2011. i 2012. Petrović od MOL-a primao oko 12.000 eura, ali je od 2013. počeo primati 14.500 eura. U jednoj verziji ugovora između Petrovića i tvrtke A. Šarić upravo je u 2013. počela njihova suradnja koja je Petrovića koštala 2500 eura mjesečno.

U osnovi, Petrović je s MOL-om imao potpisan ugovor nalik konzultantskom, a ne lobističkom, ali nakon opisa poslova koje treba obavljati za MOL stavljena je pomalo neobična odredba u kojoj se govori da za konzultantske usluge Petrović daje “oralno izvješće”. U Ugovoru točno piše:

“Ugovaratelj MOL-u dva puta mjesečno predstavlja oralno izvješće o obavljenim uslugama, to će biti osnova za potvrdu ili dovršenje zadatka prema ovom Ugovoru o angažmanu”.

Stručnjaci tumače da je konzultantske poslove uobičajeno podnositi pisana izvješća.

U Ugovoru o angažmanu navodi se i da je, uz isplatu mjesečnog honorara i mogućeg dodatnog honorara svakih šest mjeseci, MOL odobrio Petroviću i nadoknadu troškova putovanja i smještaja, ali ne i troškova taksija, obroka, prijevoda, korištenja ili unajmljivanja automobila.

Treba naglasiti kako ugovor između MOL-a i Petrovića vrlo visoku pažnju posvećuje povjerljivosti.

Prema točki 9 Ugovora, Petrović za obavljanje poslova preuzetih Ugovorom može koristiti podizvođače, ali njihov angažman prethodno mora odobriti MOL. Osim toga, MOL može u bilo kojem trenutku od Petrovića zatražiti da odabranog podizvođača zamijeni drugim.

Konkretno u Ugovoru se navodi:

“...Ugovaratelj može koristiti podizvođače uz ranije pribavljeni pisani pristanak Klijenta. Sve dok Klijent ne odbije angažman podizvođača koje je odabrao Ugovaratelj, korištenje usluga takvog podizvođača smatra se odobrenim... U slučaju korištenja podizvođača (agenta, izvršitelja), Klijent može, pisanim putem, uz navođenje razloga zahtijevati da Ugovaratelj zamijeni podizvođača...”

Dozvola za agenciju

Otvara se pitanje je li Josip Petrović možda morao zatražiti pisanu suglasnost od MOL-a za angažman tvrtke Ane Karamarko?

No, istim ovim ugovorom MOL je Petroviću dao pristanak da od 1. siječnja 2015. koristi eksperta i/ili agencije za područje komunikacija. Riječ je o razdoblju u kojem Josip Petrović ima ugovor o angažmanu tvrtke Drimia Ane Karamarko na poslovima savjetovanja o medijima, medijskim strategijama i trendovima određenih industrija. Nije jasno ni je li ovom odredbom otvorena mogućnost da Petrović za angažman “agencije iz područja komunikacije” ne mora tražiti posebno odobrenje kao za ostale podizvođače, niti radi li se možda samo o novom amenovanju stare suradnje s “agencijom iz područja komunikacije”.

Jučer smo od mađarskog MOL-a tražili da nam odgovori jesu li ikad odobrili angažman tvrtke Drimia kao podizvođača tvrtke Josipa Petrovića. No, iz MOL-a su nam odgovorili da na ovu temu nemaju što dodati izjavi koju su dali u četvrtak, a u kojoj su naveli da je “MOL u Hrvatskoj prisutan od 2003. godine i otada je radio s nekoliko hrvatskih konzultantskih tvrtki, no Ana Šarić i njezina kompanija nikad nisu bili među njima, ni izravno, ni neizravno”.

To bi zapravo značilo da Petrović tvrtku Ane Karamarko nikad nije angažirao za poslove vezane uz MOL.

U samom ugovoru o angažmanu s MOL-om Petrović se obvezao da neće savjetovati konkurente MOL-a u regiji kao što su OMV, Surgutneftegas, Gazpromneftegas, Zarubezhneft, Lukoil, Petrol, Crodux grupa.

U Ugovoru o angažmanu piše da je kontakt osoba za Petrovića menadžer iz Corporate Affairsa, Szabolcs I. Ferencz. Radi se o vrlo važnom menadžeru u MOL-ovoj hijerarhiji s političkim backgroundom.

Direktor za Rumunjsku

Prije nego što je uzeo poziciju šefa odjela Corporate Affairsa nadgledao je razvoj strategija, odnose s vladom, regulatorna pitanja, human resource poslove i komunikacije. Bio je i prvi čovjek MOL-a u Rumunjskoj. Prije toga je bio potpredsjednik komunikacijskih aktivnosti MOL grupe. Prije MOL-a radio je kao direktor komunikacija za ured mađarskog premijera, a nakon toga je držao poziciju šefa kabineta u mađarskom Ministarstvu kulturnog nasljeđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:38