PAO KONAČAN DOGOVOR

PLENKOVIĆ I PETROV OTKRILI DETALJE SPORAZUMA Plenković: 'Vjerujemo da će ovo biti stabilna Vlada. Računamo na 15 potpisa Mosta, imat ćemo ih preko 90'

 CROPIX

Mostovo nacionalno vijeće usvojilo je jučer HDZ-ov prijedlog koji uključuje četiri ministarstva, rotirajuće mjesto predsjednika Sabora na dvije godine te mjesto potpredsjednika Vlade.

Ponuda je usuglašena od strane oba pregovaračka tima, a danas u podne su Andrej Plenković i Božo Petrov iznijeli detalje pregovora.

- Nakon izbora vodili smo vrlo temeljite razgovore i jučer postigli dogovor oko svih pitanja, u prvom redu oko 7 točaka Mosta. Dogovorili smo model rotirajućeg mjesta predsjednika Sabora, dogovorili smo ustroj Vlade. Riječ je o dogovoru i kompromisu koji odražava volju birača i naš svjetonazor. Očekujem stabilnu Vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama. Zahvaljujem Petrovu i svim njegovim suradnicima koji su radili na sporazumu - kazao je šef HDZ-a.

I Petrov je potvrdio kako je postignut kompromis između HDZ-a i Mosta.

- Na temelju zadnja tri tjedna pregovora, zbog načina na koji su vođeni pregovori, vjerujemo da će ovo biti jedna stabilna Vlada. Ovo pokazuje smjer u kojem će ići ova vlada, vjerujem da će se sve što smo dogovorili i provesti. Drago nam je što Most hoće participirati u izvršnoj vlasti, preuzeli smo u tom dijelu odgovornost.

Plenković je rekao da su precizno dogovorili da će Most imati jednog potpredsjednika vlade koji će biti i ministar Uprave. Most će dobiti i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika.

Što se tiče broja potpisa, računaju, kaže, na Mostovih 15.

- Imat ćemo 90, i preko 90. Možda još netko pristupi do ponedjeljka - kazao je.

- Nadamo se da se situacija koja se događala u prošloj vladi završila. Važno je da sve tri najvažnije funkcije u Hrvatskoj ne pripadaju jednoj opciji. Htjeli smo da predsjednik Sabora bude prve dvije godine bude iz Mosta jer smo željeli biti sigurni da će se procesi događati onako kako smo se dogovarali. Mi želimo da se promjene dogode i predsjednik Sabora je onaj čimbenik koji točke stavlja na dnevni red, pomaže da se promjene provedu. To je važna funkcija. Most bi želio ponijeti i veću odgovornost, ali volja birača je kakva je. HDZ je nakon izbora imao 61 mandata, a Most 13. Mislim da smo postigli fer i korektan dogovor - kazao je Petrov.

Plenković je ponovio kako su imali alternative, ali da im je prioritet bio dogovor s Mostom.

- Vidjet ćete tko su naši kandidati za predsjednika Sabora, ali tko god da bude obavljat će tu dužnost časno. Mislim da je jako bitno što smo izgradili odnos partnerstva.

Petrov je na pitanje radi li se o suradnji ili koaliciji, kazao kako je to suradnja i povjerenje, te kako vjeruje da je to nešto dobro.

- Koalicija za nas znači da pristajemo na svaki oblik vlasti. Ne vidim da se na takav način pokušalo razgovarati. To je za mene jedan oblik suradnje između političkih partnera. Koalicija je politička trgovina, zato ovaj termin izbjegavamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:38