ŠEF HDZ-a O PRESUDI IZ MÜNCHENA

PLENKOVIĆ 'Manipulacije i laži kojima se Milanović danas koristio su apsolutno neprihvatljive!'

 Hanza Media

Čelnik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, a osvrnuo se i na izjave Zorana Milanovića povodom iste presude.

- Ovo je presuda protiv državnog terorizma koji su UDBA-ini egzekutori provodili po inozemstvu. Mi smo još 2013. godine prilikom predlaganja zakona poznatog kao "Lex Perković" izašli iz Sabora te vrlo jasno izjasnili prosvjed protiv takvog poteza tadašnje Kukuriku vlade Zorana Milanovića.

Taj potez Milanovića nepovratno je narušio međunarodni kredibilitet Hrvatske te nas doveo u vrlo neugodnu situaciju na samom početku ulaska u EU. Mi smo tada, i danas, jasno osudili sve totalitarne sustave - rekao je Plenković.

Kako komentirate izjavu Zorana Milanovića da je ovo presuda ljudima koji pomagali u osnivanju HDZ-a te su nabavili putovnicu Franji Tuđmanu? - bilo je pitanje novinara.

- Manipulacije i laži kojima se Milanović danas koristio su apsolutno neprihvatljive. Niti su ti ljudi bili među osnivačima HDZ-a, niti su bili zaduženi za izdavanje putovnice Franji Tuđmanu. Providan je pokušaj Milanovića i SDP-a da pokušaju skrenuti pozornost s vlastite odgovornosti - kazao je Plenković.

Što kažete na to da je Milanović šokiran presudom? - bilo je sljedeće pitanje.

- Milanović naprosto pokušava skrenuti pozornost s vlastite odgovornosti oko izručivanja Perkovića Njemačkoj. 'Lex Perković' je njegova najveća sramota - jasan je bio šef HDZ-a.

Na pitanje hoće li Zlatko Hasanbegović i Božidar Kalmeta biti na listi HDZ-a za izbore, Plenković je bio kratak: - Sve kandidate mora potvrditi Glavni odbor stranke. Sve ćete vidjeti sljedeći tjedan.

Na pitanje novinara komentirao je i oštre poruke koje prema Hrvatskoj ovih dana stižu iz Srbije:

- Srbija je tek na početku eurointegracija. To je država čiji je režim, onaj Miloševićev, izveo agresiju na teritorij Hrvatske. Njih čeka još dugo suočavanje s vlastitom odgovornošću i sigurno nisu u poziciji da dociraju jednoj članici EU. Mi štitimo sve manjine u Hrvatskoj, pa tako i srpsku koja ima tri fiksna mjesta u Saboru, dok u srpskoj Skupštini, unatoč sporazumu, nema garantiranih mjesta za Hrvate - napomenuo je Plenković.

Što kažete o prijedlogu Milorada Pupovca da se odredi i posebni dan za obilježavanje civilnih žrtava Oluje?

- HDZ izražava pijetet prema svim žrtvama, pogotovo onih koji su stradali tijekom okupacije Hrvatske od 1991. do 1995., ali naravno i da žalimo za svim civilnim žrtvama koje su se dogodile tijekom i nakon Oluje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:29