GOST NA HRVATSKOM RADIJU

PLENKOVIĆ 'Vlada je napravila izuzetno puno. Ne znam ni jednog drugog premijera koji je u prvih 100 dana napravio ono što sam napravio ja'

 Tom Dubravec / CROPIX

Gost Intervjua tjedna na Prvom programu Hrvatskog radija u subotu je bio predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković koji je govorio o 100 dana Vlade, planovima, kritikama na račun Vlade, lokalnim izborima i odnosima u vladajućoj koaliciji…

Već nekoliko posljednjih dana komentira se prvih sto dana rada Vlade pri čemu iz opozicije stižu kritike, no Vlada je izrazila zadovoljstvo.

- To su neargumentirani politikantski komentari oporbenih čelnika, ne pretjerano kreativni, komentirao je Plenković kritike i pobrojao korake koje su poduzeli:

- Vlada je napravila izuzetno puno u prvih 100 dana. Unijeli smo političku stabilnost, kulturu dijaloga, smanjili tenzije, a na tom tragu ulovili smo se u koštac s najbitnijim problemima kao što su standard života, porezna reforma, racionalan proračun, po prvi put je postavljen na institucionalnu razinu problem demografske obnove, upravljanje državnom imovinom putem ministarstva, dali smo ogovarajuća sredstva resoru branitelja, zaustavili trend smanjivanja sredstava za oružane snage, tu je reforma oko rasterećivanja gospodarstva - 104 mjere, transparentan zakon o javnoj nabavi. Dinamika po svim resorima je izrazito bogata i, ono najvažnije, orijentirana na gospodarski rast, društvenu odgovornost i pravnu sigurnost. To su okviri u kojima će Vlada raditi, rekao je Plenković.

Dijalog s oporbom

Na pitanje što očekuje od opozicije premijer je ponovio da je otvoren za dijalog podsjetivši da ne zna nijednog drugog premijera koj je u prvih sto dana bio šest puta na plenarnoj sjednici Sabora, dva aktualna sata, dva sastanka Europskog vijeća. Podsjetio je i da je stalno u medijima, da njegova Vlada 'nije selektivna, nego otvorena za pregovore', kao i na prihvaćanje amandmana zastupnika Jovanovića što je, kaže, tad doživljeno kao čudo.

Dijelom su mu zamjerali upravo činjenicu da je previše u medijima te da ministri zbog toga ne dolaze do izražaja, no Plenković se s tim ne slaže.

Ministar mjeseca

- Nakon što sam pruzeo mjesto premijera, čekao sam s intervjuima u tisku do Nove godine. Mislim da su mnogi ministri vidljivi, Marić je bio 'ministar mjeseca' zbog porezne reforme i državnog proračuna - to je brzo obavljeno, sve zahtjevne procedure su prošli, kaže premijer.

Posebno je istaknuo ministre u gospodarskom resoru - Marića, Tolušića i Žalac.

- Imamo ministre kakve dugo nismo imali, snažnu ekipu, iskusne ljude. I drugi resori imaju kvalitetne ljude čiji će se rezultati vidjeti, napomenuo je.

Neki mu zamjeraju blagost, no Plenković upravo smatra da je bio odlučan i ističe da svatko ima svoj politički i osobni stil.

- Oni koji me poznaju znaju da ono što vide i čuju da je to to, da nema neke skrivene dimenzije, neće se pojaviti drugi čovjek, istaknuo je.

Dozira izjave

Osim u donošenju odluka mnogi ga smatraju blagim i u raspravama, doživljavaju ga kao nekonfliktnu osobu za koju nitko nije siguran što je rekao.

- Moram biti pažljiv što govorim jer sve mora imati svoju glavu i rep. Jako doziram svoje izjave, ali se može iščitati sve. Bitnija su djela. Što se tiče hrabrosti, kao da smo dobili izbore rutinski, poklonili Plenkoviću vlast u HDZ-u i izbore - nije baš tako, za to je potrebno i hrabrosti i vještine. Mislim da smo napravili dobru sinergiju u Vladi i s kolegama iz Mosta, da će biti još bolje, da će biti vidljivi rezultati, rekao je.

Neizbježna tema intervjua bilo je pitanje Ine i HEP-a. Plenković smatra da treba nastaviti trend smanjenja javnog duga.

- Što se tiče otkupa MOL-ovih dionica najlakše se zadužiti, to nije problem. Niz banaka će državi dati odgovarajuća sredstva, za to ne morate biti premijer. Ono što smo ovime htjeli je potaknuti tržište kapitala, a s privaticazijom HEP-a neće se odnijeti nijedan kabel, elektrana, nijedna imovina bilo gdje drugdje... Dionice i fizička imovina nisu jedno te isto, a zakon regulira imovinu, rekao je.

Mađari sve prate

Potvrdio je da su u kontaktu s Mađarima već dulje vrijeme te da do tog kontakta ne bi ni došlo da nije jasno da mađarska strana namjerava prodati svoj udjel. Dodao je da HDZ oko te teme nije podijeljen, a boljih ponuda modela Plenković, kaže, nije čuo.

- Mađarska strana prati sve što se u Hrvatskoj zbiva i polako ćemo se nakviknuti na kulturu u kojoj ćemo postaviti cilj i pronaći najbolji model. Nisam primijetio da su drugi modeli bolji ili korisniji za Hrvatsku, kazao je.

Najavio je razgovore sa sindikatima i radnicima HEP-a koji se ne slažu s odlukom Vlade.

- Mislim da su to sve stvari koje treba temeljito objasniti svim zainteresiranim stranama, a onda možemo ostvariti neku vrstu konsezusa, rekao je.

Istaknuo je i kako smatra da nema potrebe za referendumom o ovoj temi te jasno rekao: 'Nisam sklon tome da se referendumi olako organiziraju o bilo kojoj temi, kamoli ovoj.'

Pitanje holokausta

Aktualna je tema i prisjećanje na žrtve holokausta kao i sporno uklanjanje dijela izložbe o Anni Frank u Šibeniku. Premijer je oko ove teme vrlo odlučan.

- Ja sam kao predsjednik Vlade na poziv izraelskog premijera otputovao u Izrael, no ondje me nitko ništa nije pitao o tome. Tamo smo jačali odnose u gospodarskom i trgovinskom smislu. Ja kao predsjednik Vlade oko te teme nemam dilema i oštro osuđujem genocid. Na sjednici Vlade sam ponovio naš stav, a potpredsjednik Vlade ministar Stier bio je u izaslanstvu i položio vijence na Mirogoju. Što se tiče ploča, ja ovoj temi pristupam na zakonit način, kao pravnik i zato je želim riještii nakon stručne rasprave uz široki konsezus rješenja o svim totalitarnim režimima u 20. stoljeću, izjavio je.

Plan aktivnosti

Za kraj, premijer je naveo dvije ključne točke za naredne mjesece.

- Donijeli smo plan normativnih aktivnosti s preko 250 zakonskih prijedloga, a gospodarska i socijalna pitanja će biti u fokusu. Mislim da smo već pokazali iskorak podizanjem plaća, dijalogom sa sindikatima... Želimo olakšati poduzetnicima i građanima, zato smo tu, rekao je.

Naveo je i da je proračun Vlada donijela na temelju projekcija rasta BDP-a te da ga smatra realnim, a od svih ministara je tražio da mu do Uskrsa predaju akcijske planove za iskorištavanje EU fondova kako bi se ta sredstva dovela do realizacije.

'Ocjena Fitcha još jedna potvrda da je Hrvatska na dobrom putu'

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković rekao je u subotu, komentirajući ocjenu kreditne agencije Fitch, koja je izglede Hrvatske iz negativnih promijenila u stabilne, kako je to još jedna potvrda da je Hrvatska na dobrom putu, kao i posao koji radi Vlada kad je riječ o fiskalnoj konsolidaciji i rastu BDP-a u 2016. i u ovogodišnjem proračunu te o strategiji upravljanja javnim dugom.

"Mislim da vodimo dobru politiku i da nam takve ocjene dviju od tri najvažnije svjetske rejting agencije idu u prilog i da je to potvrda svega onoga što radimo i što ćemo raditi idućih godina", rekao je Plenković ističući neke poteze Vlade u smjeru rasterećenja gospodarstva i stvaranja bolje klime - smanjenje tarifa ustavnih pristojbi, iskorak prema, radnicima, građanima i poduzetnicima.

Uoči izborne skupštine utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, na pitanje novinara o pripremama za lokalne izbore, Plenković je odgovorio kako do svibnja, kad se održavaju lokalni izbori, ima još dovoljno vremena te je najavio da će Predsjedništvo HDZ-a o prijedlozima županijskih i gradskih organizacija raspravljati početkom veljače.

Upitan kad će se sastati s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, koji je izjavio kako njegova vlada nije u stanju voditi zemlju, Plenković je odgovorio da je Vlada u proteklih 100 dana učinila izuzetno puno.

"Nismo tražili nikakvu pauzu i vrijeme za snalaženje, išli smo s poreznom reformom, rasterećenjem gospodarstva, zakonom o javnim nabavama, isplatom božićnice, podizanjem minimalne plaće, postigli smo dogovor sa sindikatima državnih službi, podigli i plaće jednostranom odlukom i zaposlenima u javnim službama, započeli reformu nacionalne sigurnosti, pristupili izradi nacionalnog plana reformi, poduzeli međunarodne aktivnosti, naložili bolju apsorpciju sredstava iz europskih fondova i drugo", naveo je Plenković.

Plenković je ponovio da njegova Vlada "radi bez prestanka", a oporba neka kritizira.

"Vlada radi bez prestanka, a uloga oporbe je da je kritizira, to razumijem i poštujem, no, mi imamo zacrtani plan, donosimo odgovorne odluke spremni smo na dijalog. Otvorenost s moje strane je tu, i kada dođe primjeren trenutak, razgovarat ćemo o svim temama", rekao je Plenković.

Potvrdio je da je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o Ini i najavio da će o tome dati javnosti cjelovitu informaciju, kao i da će se Savjet za Inu sastati idući tjedan.

Upitan o suradnji s Mostom, Plenković je rekao kako su formirali stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu koja je prionula ispunjenju ciljeva i zadaća.

"Suradnja je vrlo dobra. Uvijek postoji prostor za kvalitetniju koordinaciju i dijalog. Na to sam spreman i mislim da ćemo na kraju četvorogodišnjeg mandata imati stabilno partnerstvo i dobro surađivati, ocijenio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:24