GRANICA SA SLOVENIJOM

PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA SA SVIM PARLAMENTARNIM STRANKAMA 'Svi stojimo pri odluci Sabora o izlasku iz arbitraže, ali je nužno nastaviti dijalog'

 Boris Kovačev / Hanza Media

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obratio se medijima na tiskovnoj konferenciji koja je održana nakon završetka konzultacija sa svim parlamentarnim strankama o pitanju granice sa Slovenijom.

- Ono što se iskristaliziralo je prva i temeljna točka da sve parlamentarne stranke stoje pri odluci Hrvatskoga sabora, kada je Hrvatska donijela jednoglasnu odluku o izlasku iz arbitražnog procesa, kazao je Plenković.

- Postigli smo razumijevanje kako je nužno nastaviti razgovore i dijalog sa slovenskom stranom o granici na kopnu i na moru, ali i drugim neriješenim pitanjima koja su ostale između dvije zemlje.

- Došli smo do zaključka kako ćemo ovakve razgovore s parlamentarnim strankama voditi periodično, te kako je, kada se radi o pitanjima koja su najvažnija, a to je teritorijalni integritet, potrebno da i oporbene stranke budu upoznate sa svim detaljima.

- Slovenija je naša prijateljska zemlja, zemlja koja nam je važna i u pitanju gospodarskih odnosa. Zemlja s kojom, kroz povijest, kada se usporedimo s drugim susjedima, nismo imali ozbiljnih nasljeđa. Nastojimo upravo u tom duhu kreirati konstruktivnu atmosferu, kako bi izbjegli bilo kakvo povisivanje tonova ili u našoj, ili u slovenskoj javnosti.

Plenković je najavio i posjet slovenskog premijera Mire Cerara, koji bi trebao biti potvrđen unutar dva tjedna.

- Dolazak kolege Cerara je prigoda da na stol stavimo otvorena pitanja, da ih razmotrimo. Hrvatska želi otvorenim razgovorima, pregovorima, urediti pitanje granice sa Slovenijom, kazao je Plenković.

Na pitanje novinara hoće li ponuditi rješenje koje je počelo kružiti u medijima, o zajedničkoj nadležnosti nad dijelom teritorija i pravu ribara na izlov, Plenković je odgovorio:

- Ono što je važno, dakle pitanje ribarenja i situacija koja se odnosi i na hrvatske i slovenske ribare u Savudrijskoj vali. Ono što je izrazito važno je da nema nikakvih jednostranih poteza s bilo koje strane. Ono što ćemo tražiti su pragmatična rješenja koja našim ribarima daju sva ona prava koja imaju u ovom trenutku, i koja ni na koji način ne prejudiciraju buduća rješenja.

Reagirao je i na izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je zaključio kako su konzultacije Vlade s parlamentarnim strankama znak popuštanja Hrvatske.

- Ja mislim da su konzultacije jedne odgovorne Vlade sa čelnicima parlamentarnih stranaka nešto što je dobro i poželjno, a ne nikakvo popuštanje. Činjenica da smo sa strane Vlade informirali one koji su u Saboru a nisu dio parlamentarne većine je jedan veliki plus, a on je i na tragu konsenzusa. Nema govora o nikakvom popuštanju, već zrela, informativna priprema daljnjeg dijaloga sa Slovenijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:53