PREDSJEDNIŠTVO I NACIONALNO VIJEĆE

PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA VRHA HDZ-a 'U idućih par dana pronaći ćemo rješenje za ploču u Jasenovcu, postoji više scenarija'

 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je na nekoliko novinarskih pitanja nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke na kojoj je, kako je rekao, raspravljeno o svim aktualnim zbivanjima.

- Bilo je ovo uobičajeno zasjedanje, prvo nakon ljetne stanke, raspravili smo sve aktualnosti, rezimirali ljetna politička zbivanja, najavili skori početak zasjedanja Sabora, daljnje aktivnosti Vlade. Očekujem vrlo angažiran rad naših zastupnika i svih županijskih i lokalnih organizacija osobito nakon lokalnih izbora gdje su HDZ-ovi kandidati preuzeli dužnosti, rekao je na početku Plenković.

Na pitanje je li prezentirao kolegama u stranci rješenje slučaja ploče u Jasenovcu palim pripadnicima HOS-a, na kojoj stoji i ustaški pozdrav 'Za dom spremni', koji je dio službenog grba udruge koja je ploču postavila, Plenković nije bio konkretan.

- Prvo, nema nikakvih ultimativnih traženja o ovom pitanju od bilo kojeg partnera u vladajućoj većini, riječ je o političkim razgovorima. Konkretno rješavanje ploče koja je postavljena za 11 branitelja, pripadnika HOS-a koji su život dali za Hrvatsku i kojima iskazujemo najveće poštovanje i pijetet, međutim kontekst da je na ploči i grb udruge HOS-a koji sadrži pozdrav Za dom spremni, po našem mišljenju nije primjeren da bude tamo... Na političkoj razini dogovorili smo i imamo podršku Nacionalnog vijeća i Predsjedništva, da se u idućih par dana iznađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo i udrugama koje su postavile ploču i onima koji žele da takvog natpisa u Jasenovcu ne bude, rekao je Plenković.

- Postoji više scenarija, radimo na rješenju koje bi bilo puno uvažavanje i žrtava i njihovih obitelji i šireg konteksta Jasenovca, dodao je.

Osvrnuo se zatim na tvrdnje predsjednice Republike da je najniža stopa nezaposlenosti u zadnjih 27 godina velikim dijelom rezultat masovnog iseljavanja iz Hrvatske.

- Ne bih rekao da su to bile kritike predsjednice, ključno je da Hrvatska ima stopu nezaposlenosti 10,6 posto, da je to najniže u 27 godina, da je prema podacima Zavoda za zapošljavanje povećana zaposlenost. Da postoji problem odlazaka iz Hrvatske, postoji, ali ako pogledamo gospodarske trendove, rast BDP-a, rezultate sezone, možemo reći da Hrvatska gospodarski ide u pravom smjeru, izjavio je Plenković.

Na pitanje da prokomentira prosvjednu notu Srbije zbog javnog spaljivanja primjerka tjednika Novosti na skupu Autohtone Hrvatske stranke prava, Plenković je odgovorio da se radi o marginalnoj i irelevantnoj stranci u političkom smislu kojoj su svojstveni performansi poput ovog.

- Ne želimo im pridavati važnost, a ako bude nužno, policija će poduzeti mjere u skladu sa zakonskim propisima. A što se odnosa sa Srbijom tiče, težit ćemo nalaženju rješenja za niz otvorenih pitanja, primjerice položaj hrvatske manjine u Srbiji. Srbi u Hrvatskoj imaju zajamčena tri zastupnika, nedavno smo poseban program za nacionalne manjine donijeli, oni su naši partneri, imaju zajamčenu reprezentativnost, voljeli bismo da je tako u Srbiji za Hrvate, tu je i pitanje nestalih..., nabrojao je Plenković.

Na kraju su ga pitali kako to da neće biti službenog susreta hrvatske šefice diplomacije s njezinim slovenskim kolegom na Bledskom forumu.

- Ministrica će imati niz kontakata, da li će biti pravog bilateralnog susreta sa slovenskim kolegom, nije važno, važno je da naša diplomacija komunicira sa slovenskom. Moj susret s kolegom Cerarom dogodit će se tijekom rujna, očekujem u tjednu po mom povratku s Opće skupštine UN-a, rekao je završno Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:30