DOBRE I LOŠE PORUKE

PLENKOVIĆ O 'ATRAKTIVNOM' POŽARU, REINEROV GAF, STRANKE IZGUBLJENE NA TWITTERU... Tko se od političara snašao, a tko nije u reakcijama na požare

 Tom Dubravec / CROPIX

Veliki požar koji je u splitskom zaleđu prijetio kućama i građanima ponovno je pokazao da se naši političari ne snalaze u kriznim situacijama. Zato smo izdvojili one koji su regirali na vrijeme i poslali dobre poruke u pravo vrijeme, i one koji su na sebe navukli bijes javnosti.

Andrej Plenković

Premijer nije na vrijeme shvatio kolika opasnost prijeti Splitu i okolnim mjestima pa je u večeri najveće krize iz Banskih dvora davao intervju dok je Dalmacija gorjela, a u Splitu se pojavio tek sutradan ujutro, 30 sati nakon što je požar počeo i vodio sastanak Kriznog stožera.

Nakon tog sastanka, izjavio je da je požar bio “interesantan iz razloga što je praktički došao do kuća” te “atraktivan jer je sam Split u pitanju”. Premijera bi, također, netko trebao upitati i zašto je odlučio da se ove godine iz proračuna isplati milijun kuna manje za vatrogasce.

Željko Reiner

Bivši predsjednik Sabora, a sada saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner, uz najbolju namjeru da pošalje poruku podrške vatrogascima, napravio je gaf jer je tek jučer ujutro na svojem Facebook profilu objavio kako suosjeća s građanima.

“S tugom i boli sam primio vijest da se u dijelovima Dalmacije posljednja dva dana odvija drama s vatrenom stihijom”, napisao je Reiner s dva dana zakašnjenja.

HDZ

Nije se ni HDZ proslavio s komunikacijom. Umjesto da barem pokušaju pogođenim građanima pomoći, pa makar s informacijama koje bi im bile korisne, oni su na svojem Twitter računu jučer navečer objavili dijelove iz intervjua premijera Andreja Plenkovića u kojem se on hvali pobjedama HDZ-a.

“Pobjedama na izborima smo pokazali da je HDZ dominantna politička snaga u Hrvatskoj”, citirali su administratori HDZ-ova računa premijera.

SDP

SDP je još gore potonuo. Oni su na ljudskoj tragediji odlučili skupljati jeftine političke poene pa su na društvenim mrežama objavili status u kojem hvale svoju bivšu Vladu, u kojoj je tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prilikom požara 2012. za samo četiri sata bio na terenu, dok HDZ-ovi ministri, tvrdili su u SDP-u, nisu. Iako je to zapravo bila čista laž jer su i ministar obrane i policije bili odmah na terenu.

Damir Krstičević

Krstičević je od jutra bio u Dalmaciji na terenu s vojskom i vatrogascima i angažirao se oko požara. Čak smo ga u nekim televizijskim kadrovima vidjeli da rasteže šmrk na požarištu.

Iako Krstičević nije dobar govornik, dobro je da je bio spreman davati izjave medijima i da je cijeli dan proveo na terenu i digao i vojsku na noge.

U jednom live javljanju smo mogli i vidjeti kako razgovara s premijerom.

Davor Božinović

Ministar Božinović također je noć proveo u Dalmaciji obilazeći požarišta. Doduše, on je u Srinjinama bio tek u 16.30 sati, ali dobro je da je otišao na mjesto događaja.

U jednom trenutku je vatra prijetila sjedištu specijalne policije u Splitu, a Božinović je bio tamo na licu mjesta i upoznao se sa situacijom na terenu.

Andro Krstulović Opara

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara, iako je tek zasjeo u fotelju, dobro se snašao u ovoj prvoj, velikoj kriznoj situaciji.

Vidjeli smo da je bio aktivan u radu Kriznog stožera, cijelo vrijeme je bio na terenu, građanima davao korisne informacije, a u jednom je trenutku jasno i glasno priznao da “nismo spremni dočekali kataklizmu”, a poslije je i predsjednici rekao da su službe zakazale, dok je ona izjavila kako je vojsku trebalo poslati i ranije.

Ranko Ostojić

Bivši ministar unutarnjih poslova ponovno je pokazao da se dobro snalazi u kriznim situacijama.

Nakon što mu je javnost honorirala dobru organizaciju s prihvatom izbjeglica dok je bio ministar, sada je u ulozi saborskog zastupnika otišao na teren i zajedno s vatrogascima spašavao Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:01