INTERVJU S PREMIJEROM

PLENKOVIĆ O SLUČAJU INA-MOL, AGROKORU, ODNOSU S GRABAR-KITAROVIĆ... 'Ako ima ambicija ponovno biti predsjednica, nek nam kaže, a mi ćemo razmotriti'

 REUTERS

- Hrvatska Grčka 4:1, Vlada oporba 4:0, sve to u manje od 12 mjeseci. Očito je to jedina taktika koju u svojoj inventivosti oporba nastoji primjeniti u ovom trenutku. Dokument koji je u fazi javne rasprave sigurno nije razlog opoziva ministrice'. Tim je riječima gostujući u Dnevniku HTV-a premijer Andrej Plenković komentirao jučerašnju burnu raspravu nakon koje je u Saboru izglasovano povjerenje Vladi i ministrici Nadi Murganić.

Govoreći o Agrokoru, premijer je kazao kako je dokument koji je oporba uspjela producirati na dvije stranice s 11 pitanja Vlada toliko kvalitetno elaborirala da su dobili sve odgovore na sjednici Vlade, a sve su to ponovili u Saboru. "Ono što je meni važno je to - da ljudi u Hrvatskoj shvate da Vlada odgovorno radi posao, a da je oporba - ili neodgovorna ili neozbiljna ili populistička.

- Ova inicijativa i prethodne su rađene uskogrudno, ne vode računa o širim interesima. Mi štitimo gospodarstvo i radna mjesta. Poanta je da je zakon polučio uspjeh, a oporba djeluje destruktivno. Mi smo pokazali stabilnost, 78 glasova, isti oni koji su glasali kada je Most igrao oporbu u vlasti. Većina je stabilna i jasna – kazao je Plenković, a onda obrazložio zašto je saborsku raspravu nazvao 'dnom dna'.

- Ne može se rečenica 'dno dna' izvući iz konteksta. Navečer se jedan dio rasprave pretvorio u diletantizam gdje su pojedini zastupnici koristili mandat u Saboru na način kojim ruše kredibilitet institucija. To je bit moje poruke bila i stojim iza nje 100 posto.

Premijer je komentirao i arbitražnu presudu u slučaju Ina-MOL.

- Mi smo dali precizno priopćenje prošle godine nakon što smo primili odluku o arbitraži. Pokušali smo ići pred švicarski sud, i taj put je iscrpljen. Ta je arbitraža pokrenuta za vrijeme SDP-ove vlade. Vodi se proces u Washingtonu i dok traje, ne namjeravamo komentirati ovu arbitražnu odluku.

Kazao je i kako je ministar Slaven Dobrović bio upoznat sa sadržajem ovog pravorijeka.

Premijer je rekao kako Vlada radi na procesu reotkupa dionica Ine.

- Završen je zahtjev za prijedlog - traženje savjetnika koji će nam pomoći u otkupu Ine ili pronalaženja strateškog partnera - dodao je.

Najavio je da idući tjedan predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore, u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen gledati kako da Hrvatska pet milijardi eura duga u cestovnom sektoru riješi na kvalitetan način bez monetizacije autocesta, a 'umjesto da sve dolazi brzo naplatu'.

Dotakao se i slučaja Agrokor.

- Sberbanka je cijelo vrijeme bila informirana i prije i poslije zakona o izvanrednoj upravi. Meni je žao da nije sudjelovala u svim poslovima koje je izvanredna uprava provodila kada se pronalazio model novog financiranja. Pozivam ih da se vrate pod okrilje kakvo imaju i drugi vjerovnici.

Plenković je nakon oštrih prozivka predsjednice kazao kako se nije s njim čuo proteklih dana, a na pitanje hoće li biti HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu na idućim izborima, kazao je:

- Ukoliko ima ambicija, volio bih da nam svoju želju kaže i mi ćemo ju razmotriti - kazao je premijer za Dnevnik HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:00