DAN ODLUKE

PLENKOVIĆ ODABRAO: DANAS NOVA VLADA! Otkrivamo tko od najčešće spominjanih vjerojatno ne ide u Banske dvore i što je svima mandatar rekao

 Goran Mehkek / CROPIX

U Saboru je jučer na dnevni red uvrštena i točka - predstavljanje Vlade i glasovanje o povjerenju Vladi, a konačni popis budućih ministara mogao bi biti poznat već danas.

Naime, šef HDZ-a i mandatar Andrej Plenković sastav Vlade navodno će najprije predstaviti na sjednici Predsjedništva stranke koja bi, prema nekim najavama, trebala biti održana danas poslijepodne. No, poziv za sjednicu članovima tog tijela nije stigao do zaključenja ovog broja. Potvrdilo nam je to jučer poslijepodne više članova Predsjedništva među kojima su neki smatrali da ta sjednica i nije nužna.

- Sjednica se može održati i telefonski, a koliko poznajem Plenkovića, vjerujem da će on najprije informirati Predsjedništvo o svojoj odluci – rekao nam je izvor iz stranke.

Kad sve bude gotovo

Neki HDZ-ovci su jučer bili uvjereni da će sastav Vlade biti poznat do večeri, tvrdeći kako je upravo ponedjeljak prijelomni dan, dok su drugi isticali da će sve biti riješeno tek večeras kako niti jedna informacija ne bi izašla u javnost prije konačne objave cijelog paketa. HDZ-ovci su jučer u 10 sati održali sjednicu Kluba zastupnika. U sjedištu stranke jučer se do dugo u noć razgovaralo o sastavu nove Vlade. U 23:35 sati Plenković je izašao, no reporterima koji su ga dočekali nije želio govoriti o kadrovskim rješenjima.

A najveća nepoznanica i jučer je bila - tko će naslijediti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Dok su jedni tvrdili kako će to sasvim sigurno biti Nina Obuljen, u poslijepodnevnim satima iz HDZ-ove središnjice stigle su informacije da će to biti osoba čije se ime dosad nije baš spominjalo u medijskim spekulacijama.

Sporna kultura

- U stranci govore kako ministrica kulture neće biti Nina Obuljen, ali ni neki drugi koji se spominju u kuloarima poput Jasena Mesića ili Anje Šovagović Despot, nego netko novi. Ali, vidjet ćemo, strpite se još dan – rekao je jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Andrej Plenković, inače, proteklih je dana obavio razgovore s mnogim potencijalnim kandidatima za ministre. Razgovarao je i sa svim dosadašnjim ministrima iz Vlade Tihomira Oreškovića, no, nitko od njih, nakon sastanka s Plenkovićem, nije otišao s jasnim odgovorom.

- Razgovarali smo općenito, o Vladi, programu, o tome kako vidimo resor u budućnosti - ispričalo nam je nekoliko tehničkih ministara. Ističu kako im Plenković na tim razgovorima nije konkretno rekao računa li na njih i u budućnosti, nego ih je uglavnom ispraćao riječima: “Odluku ću donijeti u paketu”.

A u kuloarima su se i jučer vrtjela sigurna i manje sigurna imena kandidata za ministre. Kao oni koji bi mogli nastaviti ministarsku karijeru jučer su se navodili Zdravko Marić, Tomislav Tolušić, Lovro Kuščević te Oleg Butković čija je pozicija, kažu upućeni, ipak u jednom trenutku bila upitna. Kad je riječ o Zdravku Mariću, neki u HDZ-u kažu da bi umjesto njega na potpredsjedničko mjesto u Vladu mogla na kraju doći Martina Dalić koja bi usto dobila i resor gospodarstva. Za to mjesto do sada se spominjao Goran Marić, a da stvari ipak idu u prilog bivšoj ministrici financija, govori i to što je Marić jučer imenovan za šefa saborskog Odbora za medije, pa očito više nije u kombinaciji za Vladu.

Zdravstvo

U HDZ-u tvrde da je gotovo sigurno da će ministrica turizma biti Martina Bienenfeld, dok bi Nada Murganić mogla dobiti resor socijale. Kad je riječ o zdravstvu, za to mjesto, čini se, ostala su dva imena - Drago Prgomet i Milan Kujundžić, s tim da, kako kažu naši izvori, veće ambicije za tu poziciju ima Kujundžić dok Prgomet, navodno, nije baš zainteresiran. Na čelo Ministarstva obrazovanja, prema informacijama iz HDZ-a, mogla bi ipak Ivana Mrkonjić dok se, kad je riječ o Ministarstvu branitelja, jučer spominjali Zvonko Milas i Tomo Medved, no izvori govore da Medved ostaje na poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:55