PREMIJER

PLENKOVIĆ ODBIO OSUDITI BRKIĆEVU IZJAVU 'Interpretacija njegovih riječi je malo predimenzionirana, manjine ostaju uz nas'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas se obratio medijima povodom Dana Europe, gdje je ponovno istaknuo predanost Hrvatske europskom projektu. Odbacio je optužbe da je htio poslati poruku neodlaskom na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u organizacijia Saveza antifašističkih boraca, uz napomenu da je na tamo poslao svojeg osobnog izaslanika Jasena Mesića.

Premijer se osvrnuo i na situaciju u Agrokoru te je naglasio kako je u kontaktu s upraviteljem Antom Ramljakom i da Vlada vodi računa da se restrukturiranje provede na vrijeme.

- Kad je riječ o svježoj likvidnosti siguran sam da će se nastaviti. To je proces kojem čvrsto znamo kojim smjerom idemo i kako poslati poruku povjerenja za banke u ovoj osjetljivoj situaciji.

Naglasio je i kako se ne boji tužbi vjerovnika: 'Vodi se dijalog sa svim akterima ovog procesa. I s te strane će se kroz dijalog riještiti sva pitanja.'

Na pitanje stoji li iza izjava svojeg zamjenika i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, koji je Miloradu Pupovcu poručio da manjine neće sastavljati hrvatsku Vladu jer u Hrvatskoj odlučuju Hrvatice i Hrvati, Plenković je rekao kako je 'interpretacija Brkićeve izjave malo predimenzionirana'. Novinari su ga pitali i kani li Brkića opomenuti, a on je odgovorio sljedeće:

- Gospodin Pupovac i sve manjine su od prvog dana bili dio vladajuće većine. Bit će uz nas i kad ponovno budu glasanja u Hrvatskom saboru, rekao je Plenković.

Komentirao je i kaznenu prijavu koju je protiv njega podigla stranka Slobodna Hrvatska, koju je nazvao 'neutemeljenom i neosnovanom'.

Osvrnuo se na izbacivanje Zlatka Hasanbegovića iz stranke, te je novinarima na pitanje uzvratio protupitanjem: 'Jeste li sigurni da Hasanbegović neće biti dio nove većine?'

- Jučer smo imali raspravu koja je bila vrlo trezvena. Vrlo smireno sam rekao da je svatko od nas sam taj koji odlučuje o svojoj političkoj budućnosti. Kako ćemo uspostaviti novu suradnju i nove relacije, to je tek pred nama, kazao je.

- Nemam kristalnu kuglu, ali HDZ je brend. To je stranka koja je bila najvažnija kod stvaranja samostalnosti. Predvodila je sve ključne procese od NATO-a i EU. Sada je poziciniramo na desni centar, u narodnjaštvo i demokršćanstvo, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:07