REAKCIJA PREMIJERA

PLENKOVIĆ ODRŽAO PRESICU OKO ARBITRAŽE Odluka nas ni na koji način ne obvezuje niti se smatramo obvezani njome, ne namjeravamo je primjenjivati

 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je, nedugo nakon objave presude Arbitražnog suda u graničnom sporu sa Slovenijom, iz kojeg je RH izašla, održao konferenciju za novinare, koja je sazvana pola sata prije nego što je održana.

- Razgovarao sam s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić i iskazali smo stav Vlade RH vezano za arbitražnu odluku koju smo čuli prije sat i pol vremena, a u vezi s arbitražnim procesom. Prva i glavna poruka Vlade RH je da nam je današnja odluka koju smo čuli odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje niti se smatramo obvezani ovom odlukom, niti namjeravamo njezin sadržaj primjenjivati, rekao je premijer.

- Drugo, RH je svoje stajalište nedvosmisleno donijela prije 23 mjeseca. Dakle, 29. srpnja 2015. u Saboru, konsenzualno, zbog jasnih razloga, a oni su bili da je došlo do skandaloznog postupanja u okviru samog arbitražnog procesa, dakle između tadašnje slovenske agentice i jednoga suca koji je bio imenovan od strane Slovenije, na način da je došlo do kompromitacije cijelog procesa, istaknuo je Plenković.

- Od tog trenutka je Hrvatska odlučila izaći iz procesa te je sukladno pravu međunarodnih ugovora pokrenula proces izlaska iz postupka. Želim napomenuti da je činjenica da su i slovenska agentica i sudac sami podnijeli ostavke, što je dovoljno očit razlog da takva arbitraža nije mogla ići naprijed, rekao je premijer.

- Novi sudac je nakon nekoliko dana dao ostavku. Svi ti razlozi dovode nas do jasnog stava da ostajemo spremni za razgovor sa Slovenijom o rješavanju graničnog pitanja, da ne očekujemo lake odluke, i očekujemo da druge međunarodne organizacije ovo pitanje moraju ostaviti Sloveniji i Hrvatskoj da to riješe bilateralno - kazao je premijer.

Premijer je pozvao sve druge članice Europske unije da prepuste ovo pitanje Hrvatskoj i Sloveniji.

- I Hrvatska vjeruje u mirno rješavanje sporova, ali samo kad su odluke korektne. Vjerujem da bi bilo koja druga članica postupila na jednak način kao što je to učinila Hrvatska. Kad je riječ o drugim državama, vidjeli ste i izjavu Veleposlanstva SAD-a, koji zauzimaju stav da je ovo bilateralno pitanje, napomenuo je.

Plenković kaže da se trenutno ne mijenja apsolutno ništa na granici Slovenije i Hrvatske, i kaže da od Slovenaca očekuje da ništa ne poduzimaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56