OBLJETNICA PRIZNANJA

PLENKOVIĆ POLOŽIO VIJENCE NA OLTARU DOMOVINE I MIROGOJU 'S ponosom obilježavamo 25 godina neovisnosti zahvaljujući Tuđmanovoj viziji i hrabrosti'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju ujutro je u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske položio vijence na Oltar domovine na Medvedgradu te na Mirogoju, istaknuvši zahvalnost svima koji su dali život za neovisnu i međunarodno priznatu Hrvatsku te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na vizionarskoj politici.

"Velika mi je čast bila danas položiti vijenac na Oltar domovine u spomen svih hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodu neovisne Hrvatske i međunarodno priznate Hrvatske. Zahvala i vizionarskoj državničkoj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je u izrazito nepovoljnim i kompliciranim međunarodnim odnosima iznašao sa svojim suradnicima prije više od 25 godina pravi način da dođemo do međunarodog priznanja tadašnjih 12 članica Europske zajednice", izjavio je premijer Plenković Hrvatskoj televiziji na Medvedgradu.

- Zahvaljujući hrabrosti i viziji predsjednika Tuđmana, danas u slobodi i s ponosom obilježavamo 25 godina hrvatske neovisnosti, rekao je.

Rekao je kako i činjenica da se upravo taj trenutak obilježava kao Dan međunarodog priznanja potvrđuje da je Hrvatska uvijek težila europskim vrijednostima, standardima i onom dijelu svijeta i Europe kojoj pripada.

Nakon Medvedgrada, predsjednik Vlade te izaslanici predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora vijence su položili na Gradskom groblju Miorogoj kod spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, grobu prvog hrvatskog predsjdnika Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Premijer je zatim otišao u zagrebačku katedralu, gdje misu zahvalnicu u povodu obilježavajna jubileja predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a prisustvuje joj cijeli držvni vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:03