NOVI ŠEF - NOVA PRAVILA

Plenković poručio Milijanu Brkiću da na Facebook ne stavlja statuse u ime HDZ-a

 Goran Mehkek / CROPIX

Goran Marić i Zvonko Milas još su dvojica HDZ-ovaca na koje računa novi šef stranke Andrej Plenković. Obojica su u nedjelju bili pozvani u središnjicu na objavu rezultata, a viđeni su i jučer u HDZ-u na nekim sastancima. Obojica su u doba Tomislava Karamarka bili po strani, no sada će, čini se, dobiti svoju priliku. Za sada nije poznato hoće li i netko od njih dvojice biti kooptiran u Predsjedništvo, no u stranci se priča da će Marić nositi listu, najvjerojatnije, u Šestoj izbornoj jedinici, te da na dobru poziciju može računati i Milas.

- Marić će ubuduće biti u prvom planu, a to je svojevrsna poruka i Ivanu Šukeru na kojeg novi šef ne računa - kazao nam je jučer izvor iz HDZ-a. Potvrdio je i informacije da Miro Kovač neće ostati međunarodni tajnik.

- Plenković poštuje njegovu poziciju ministra vanjskih poslova i dok je tako, odlučio ga je ne mijenjati. Ali, sigurno će na to mjesto doći Davor Božinović - kaže naš sugovornik komentirajući kadrovske poteze koje je Plenković povukao samo dan nakon što je službeno postao predsjednik.

Isprika na Facebooku

A prijedlog novog šefa HDZ-a da Gordan Jandroković bude novi glavni tajnik izazvao je, kako doznajemo, nezadovoljstvo u dijelu HDZ-a.

- Ako će s Jandrokovićem predstavljati novi HDZ, onda nemam riječi. Pa on je svim šefovima bio poslušnik, a onda im u zadnji trenutak okretao leđa i uskakao u vlak s novim predsjednikom. S Karamarkom je ostao sve dok nije bilo jasno da će on izgubiti. Tek onda je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Kluba, a do tada je šutio i slušao Karamarka. Jandroković je neprihvatljiv za glavnog tajnika, ali on je, koliko znam, Plenkovićev prijatelj - komentiralo je nekoliko članova HDZ-a. Ispričali su nam i da je prilično napeto između Plenkovića i njegova zamjenika Milijana Brkića. Navodno je Plenković na jednom od sastanaka poručio kako više ne želi da članovi na svojim privatnim stranicama na Facebooku i ostalim društvenim mrežama objavljuju političke poruke u ime HDZ-a. Iako tom prilikom nije spominjao Brkićevo ime, u stranci kažu da se to odnosilo upravo na zamjenika, koji je u zadnje vrijeme vrlo aktivan po tom pitanju, a posebno na njegovu zadnju objavu u kojoj se Brkić ispričava.

- Brkić je bio koordinator i strateg politike koja se vodila u HDZ-u protekle četiri godine. Uostalom, Karamarko mu je na Predsjedništvu na kojem je Brkić zatražio njegovu ostavku uzvratio da mu je dao veće ovlasti nego što mu pripadaju. Zato mislim da je uz ispriku na Faceooboku trebao dati i ostavku - smatra jedan istaknuti član stranke i dodaje da je Plenković u pravu kad traži takve stvari.

- Znam da je Plenković inzistirao i na tome da medijski istupi budu koordinirani. To je u redu jer ne može svatko voditi svoju politku - kaže naš sugovornik.

Na sastancima koje je Plenković održao u zadnja dva dana najviše se, kako doznajemo, pričalo o koalicijskim partnerima i s kim izaći na izbore. Dogovoreno je da će konačna odluka biti donesena tek kad se napravi detaljna analiza, no zanimljivo je da se po pitanju partnera, kako smo čuli, ne slažu Plenković i njegov najbliži suradnik Davor Stier koji će, nakon što to potvrdi Središnji odbor u ponedjeljak, službeno postati novi politički tajnik HDZ-a.

Suradnja s HSP-AS-om

- Stier smatra da bi HDZ trebao na izbore izaći samostalno, dok se Plenković zalaže za širu koaliciju. No, nije bilo svađa oko toga, nego su tražili da i mi svi ostali iznesemo stavove - reklo nam je nekoliko članova Predsjedništva. Doznajemo da se spominjala i varijanta da HDZ ide samostalno, ali da u pojedinim jedinicama koalira s nekim partnerima. No, dio HDZ-ovaca smatra da to nije izvedivo.

- Ne možete partnerima reći malo ćemo surađivati, i to gdje nama odgovara, a malo nećemo. Smatram da HDZ mora ići u široj koaliciji jer se i ljevica okupila. Nemam ništa protiv HSP-AS-a, samo treba obaviti razgovor s njima da nam ne štete i da im se ne dozvoli da budu glasnogovornici HDZ-a, što se događalo ranije - kaže jedan član iz vrha stranke. Inače, prvi radni dan Andreja Plenkovića u središnjici HDZ-a bio je prilično dug.

- U stranci je proveo skoro 13 sati. Došao je oko osam, a onda je imao niz sastanaka. Prvo se susreo sa svim zaposlenicima i službeno im se predstavio, iako većinu poznaje otprije. Uslijedili su zatim sastanci užeg i šireg Predsjedništva, razgovori s ministrima i njihovim zamjenicima, susret s Izbornim stožerom, te s Odjelom za medije. Stranku je napustio oko 21 sat - ispričali su nam Plenkovićevi suradnici. A sinoć je, očito, potporu zatražio i od generalskog zbora s obzirom na to da su imali sastanak u 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:36