PREMIJER U SABORU

PLENKOVIĆ PREDSTAVIO STRATEGIJU NACIONALNE SIGURNOSTI 'Prijetnje terorizmom promijenile su kartu pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti'

Zastupnici raspravljaju o Prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti RH kojom se određuje vizija nacionalne sigurnosti i sigurnosni koncept Republike Hrvatske.
 YouTube / Sabor

Tek što je u srijedu nastavljena 4. sjednica Hrvatskog sabora, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatražio je stanku od deset minuta kako bi se dočekalo premijera Andreja Plenkovića, koji je kasnio zbog obaveza. Premijer je predstavio prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti RH.

Nakon toga je stanku htio i SDP-ov Nenad Stazić, "da premijer čeka zastupnike kako bi vidio tko je Saboru glavni". Nakon kratke rasprave s Jandrokovićem, bez uključenog mikrofona, nastavljena je sjednica, a najprije je govorio premijer.

U srijedu je izglasano izvješće Mandatno - imunitetnog povjerenstva, te u skladu s tim donedavni HDZ-ov potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier od sutra sjeda u saborske klupe.

Plenković: Sigurnost hrvatskih građana i državnog teritorija temeljna zadaća države

Plenković je poručio kako je sigurnost hrvatskih građana i državnog teritorija temeljna zadaća države i društva, a sprječavanje sigurnosnih ugroza pak preduvjet razvoja gospodarstva, ostvarivanje dobrobiti i prosperiteta hrvatskih ljudi.

- Strategija je ishodišni dokument kojim se određuju strateški nacionalni interesi i politike i instrumenti za njihovu realizaciju. U proteklih 27 godina prošli smo zahtjevan put od stjecanja neovisnosti, obrane suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, zahvaljujući hrvatskim braniteljima, žrtvi cijelog naroda i zahvaljujući državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika - rekao je Plenković.

Hrvatska je danas, naglasio je premijer, ostvarila sve ključne strateške ciljeve – imamo zaokružen teritorij, uređenu zemlju, pravni poredak, zaokružili smo procese koji su bili utkani u prva dva i pol desetljeća naših aktivnosti.

- Naša je zadaća da sa temeljnim okvirnim dokumentima postavimo one okvire koji nam omogućuju prepoznati opasnost i kako da na to reagiramo u skladu s visokim svjetskim i europskim standardima - rekao je. Prijetnje terorizmom promijenile su, istaknuo je, kartu pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti, a pravodobno djelovanje daleko van granica i Hrvatske i EU može spriječiti sigurnosne ugroze na našem teritoriju i to je poruka koju nosi ovaj dokument.

- Njime se zatvaraju praznine koje su bile uočene u pogledu koordinacije, pravovremene reakcije na rizike i krize gdje se uočilo da taj sustav mora biti u stanju brže odgovoriti na te krize. Zato mislim da će ova dva dokumenta dati dodatnu snagu svim nadležnim državnim institucijama koje su uključene svojim dokumentima u pitanja nacionalne sigurnosti te da će povezivanje kroz sustav koordinacije koje će voditi potpredsjednik Vlade biti učinkovitiji i da ćemo na taj način moći prepoznavati prijetnje, znat ćemo štititi našu kritičnu nacionalnu infrastrukturu jer je to prvorazredno strateško pitanja nacionalne sigurnosti - rekao je Plenković.

Autori tog dokumenta, kazao je, u njegu su ugradili osigurač pa će buduće vlade i sazivi Sabora moći na vrijeme raditi nadogradnju tog dokumenta. "Takva poruka o živućem dokumentu daje mu snagu i duboko sam uvjeren da smo izgradili dokument koji će biti podloga aktivnosti na području zaštite nacionalne sigurnosti i sustav domovinske sigurnosti", poručio je Plenković.

Posebno mu je drago, kazao je, što je Strategija napravljena u kratkom roku od svega osam mjeseci. U tom je smislu pohvalio entuzijazam i energiju svih koji su u njoj sudjelovali, posebice potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, kao i doprinos predsjednice Republike i njezinih suradnika.

Teme sjednice

Zastupnici raspravljaju o Prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti RH kojom se određuje vizija nacionalne sigurnosti i sigurnosni koncept Republike Hrvatske, utvrđuju nacionalni interesi, opisuje se sigurnosno okružje te se konkretiziraju politike nacionalne sigurnosti u području svakog nacionalnog interesa kroz strateške ciljeve, instrumente i mehanizme njihova ostvarivanja.

Strategijom se utvrđuje da je razvoj strategije trajan proces u kojem Vlada RH, u suradnji s predsjednikom Republike Hrvatske na početku svoga mandata ažurira postojeću ili izrađuje novu Strategiju nacionalne sigurnosti RH, te jednom godišnje izvješćuje Hrvatski sabor o njezinoj provedbi.

Strategija nacionalne sigurnosti razvija sveobuhvatni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti s ciljem razvoja sigurnosnih politika koje će na nacionalnoj razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti, u suradnji sa saveznicima i partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:27