SUDJELUJE NA SUMMITU EU

PLENKOVIĆ S JUNCKEROM O SLOVENIJI, AGROKORU I PELJEŠKOM MOSTU Premijer otkrio i tko 'čuva kuću' dok u državi nema ni njega ni Kolinde ni Jandrokovića

 
Jean Claude Juncker (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 HANZA MEDIA/REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je poziv slovenskom premijeru Miri Ceraru da dođe u Zagreb otvoren još od 12. srpnja te da ne vidi potrebe za posredovanjem u rješavanju graničnog pitanja.

Plenković je prije početka summita čelnika EU, sudjelovao na sastanku Europske pučke stranke, na čijim je marginama razgovarao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Plenković je novinarima rekao da je poziv Ceraru "otvoren još od 12. srpnja", a da će se s njim susresti i tijekom summita čelnika EU.

Na upit je li mu Juncker nešto sugerirao u vezi sa Slovenijom, Plenković je rekao da i predsjednik Komisije podržava dijalog.

- Što se tiče razgovora sa Slovenijom, naravno da on, kao i svi koji se jako dobro poznajemo, podržava dijalog. Pozicije Hrvatske su poznate, pozicije Slovenije su poznate i ja sam otvoren za razgovore o graničnom pitanju i to je ono što je najvažnije - rekao je Plenković.

Hrvatska ne priznaje u lipnju donesenu arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici i ustraje na tome da je to bilateralno pitanje koje dvije zemlje trebaju riješiti dijalogom, dok Slovenija drži da se presuda treba primijeniti i pristaje na dijalog samo o provedbi.

Plenković je istaknuo da u ovom trenutku ne vidi potrebu za posredovanjem.

- Ja sam jednom u šali rekao da se dobro razumijemo i na slovenskom i na hrvatskom. U ovoj fazi ne vidim potrebe za nekim posredovanjem. Svi naši prijetalji žele da se ta dugotrajna otvorena pitanja nastoje zatvoriti jer svi smatraju da imamo krupnih zajedničkih tema na dnevnom redu Europskog vijeća - rekao je hrvatski premijer.

Ponovio je da je granično pitanje bilateralno pitanje, a da takvo bilateralno pitanje nikada nije bilo na dnevnom redu Europskog vijeća, osim sada kada se zbog Brexita mora razgovarati o Irskoj i Gibraltaru.

- Te teme doista nema na Europskom vijeću - kaže Plenković.

Plenković je rekao da je u vezi s Pelješkim mostom Junnckeru 'temeljito objasnio značaj toga projekta za Hrvatsku, da je on napravljen u gabaritima kako bi se izišlo u susret Bosni i Hercegovini, a da se sama gradnja obavlja na hrvatskom teritoriju i iznad hrvatskih voda'.

Govoreći o Agrokoru, Plenković je rekao da prema ocjenama međunarodnih financijskih institucija kriza u tom koncernu, iako je krupna, nije utjecala na pozitivne trendove, 'što znači da dobro upravljamo tim procesom'.

Plenković je usput i upitan 'tko čuva kuću' budući da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Rusiji, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Kanadi.

- U internetsko vrijeme kuća se čuva non-stop, svi smo mi non-stop dostupni. Što se tiče vlade, Martina Dalić je zadužena ako nešto hitno gori da ugasi te požare - rekao je Plenković prije početka summita čelnika Europske unije.

Na upit smatra li da je u proteklih godinu dana na čelu vlade negdje pogriješio, Plenković je odgovorio da se uvijek može brže, bolje i kvalitetnije te da bi volio da je vlada imala više vremena za ono što je planirala, a manje za one procese koji su se dogodili neovisno od plana.

Na upit da komentira određivanje istražnog zatvora vlasniku Agrokora, Ivici Todoriću, premijer je kratko odgovorio kako to "ne komentira".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19