PREMIJER U POSJETU

PLENKOVIĆ U POPLAVLJENOM ZADRU 'Teško je imati plan za ovoliku količinu oborine, srećom nema ljudskih žrtava. Građani, prokuhavajte vodu!'

 
 Vlada RH/Twitter

Vladino izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem u ponedjeljak je održalo sastanak sa članovima kriznog stožera u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, nakon kojeg je premijer poručio da srećom nema ljudskih žrtava, a na terenu su ekipe koje će pomoći sanaciju poplavljenih područja.

- Srećom nema ljudskih žrtava, to je ono najvažnije u ovom trenutku. Sve su ekipe na terenu, koje nastoje pomoći ljudima s crpkama i na druge načine kako riješiti problem vode koja je ušla u kuće i podrume - izjavio je Plenković.

- Promet je u najvećem dijelu normaliziran, sad ćemo obići bolnicu gdje su zabilježene najveće štete. Angažman je maksimalan. Nakon velike suše i požara, sada smo se suočili i s poplavama. Želim odati priznanje svim vatrogascima, policiji, svim dobrovoljcima i komunalnim službama, županu i gradonačelniku, koji su tijekom dana nastojali sanirati ovu štetu. Vlada će sa svoje strane maksimalno pomoći, očekujemo procjene šteta pa će sukladno tome, gotovo je izvjesno, župan proglasiti elementarnu nepogodu za Zadarsku županiju s obzirom na količinu oborina i štete koje su izazvale. Ono što je važno, a o tome je javnost već informirana, građani moraju prokuhavati vodu s obzirom na to da se voda pomiješala s oborinskom, a pročistač je također poplavljen", izjavio je nakon sastanka kriznog stožera premijer Plenković.

Na novinarski upit koje su službe sada na raspolaganju i kako će Vlada konkretno pomoći, premijer je odgovorio da su pripadnici Hrvatske vojske donijeli crpke s izrazito velikim kapacitetom koji će pomoći na najugroženijim mjestima, da se što prije isuše poplavljene prostorije.

- Mi ćemo najprije vidjeti procjenu šteta i angažirati sve resore. Naravno da uvijek postoji način da se financijski pomogne, vidjet ćemo i oko osiguravajućih društava jer su poplavljena i mnoga postrojenja, u bolnici, novoj poliklinici, javnim objektima. Tu smo da pomognemo i zato smo došli. To se očekuje od države i država će to učiniti - poručio je premijer.

Na upite kako to da se sada tako brzo reagiralo, te na novinarsku konstataciju da je u 'nekim sličnim situacijama trebalo i po dan i pol da se izađe na teren', premijer Plenković odgovorio je da ako se "referiraju na Split i požar, a to je bilo 16. srpnja, i tamo su cijeli dan bili ministar Krstičević, Božinović, DUZUS.

- Bili smo u Zadru, Šibeniku, gdje god je trebalo. Prema tome, učinili smo što smo mogli. I ono što je važno da je koordinacija cijelog sustava bila dobra. Mi ćemo, kao što sam rekao na sjednici Vlade, razmotriti kako da iz europskih fondova iskoristimo ono što nam je na raspolaganju kako bismo podigli kvalitetu opreme. To je ono što je najvažnije - rekao je Plenković nakon sastanka na kojem su ga zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić izvijestili o stanju u Zadru nakon obilnih kiša i poplava.

Dodao je da ministrica Gabrijela Žalac ima zadatak, zajedno sa DUZUS-om, pripremiti projekte da se nabave sredstva. Moramo napraviti veliku analizu, da vidimo što funkcionira, a što ne, od opreme, pripreme protupožarne sezone, u to treba uključiti sve relevantne institucije. Mislim da se danas sve učinilo što se moglo, ali u ovakvim situacijama teško je imati pripremni plan za sve, kazao je premijer Plenković.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je vojska na raspolaganje Zadru stavila crpke koje se također mogu koristiti za ispumpavanje vode, kako bi se što prije situacija sanirala i stavila pod kontrolu.

Najavio je također kupovinu 6 bespilotnih letjelica vrijednosti 15 milijuna eura, koje će se financirati sredstvima iz europskih fondova, a osim u ribarstvu koristit će se za pomoć u otkrivanju piromana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su svi pripadnici MUP-a, Policijske uprave zadarske i policijskih postaja na terenu, rade na održavanju javnog reda i mira i reguliranju prometa.

"Bilo je jutros problema, međutim, dobrom i koordiniranom akcijom, efikasnošću i pravovremenim uputama i koordinacijom svih sastavnica sustava spriječene su veće poteškoće", kazao je.

Nakon sastanka kriznog stožera premijer i ministri uputili su se u zadarsku bolnicu, gdje je poplava izazvala najveće štete. U pratnji premijera je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Očekuje se dolazak u Zadar i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:03