ODLUKE SA SJEDNICE

PLENKOVIĆ: U sljedeća dva tjedna ćemo naći rješenje za HOS-ovu ploču u Jasenovcu i za ustaški pozdrav za 'Dom spremni'

 
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

NOVO 10:19 - Premijer se u uvodnoj riječi osvrnuo na donošenje odluke koja će se odnositi na rastu naknade za obnovljive izvore energije.

- Ova naknada nije povećavana u protekle četiri godine, to su obveze od ranije, to je nastavak naše politike da što više energije bude iz obnovljivih izvora. Na taj način će doći do određenog povećanja računa za 20 kuna, ali s obzirom na poreznu reformu, još uvijek će ti računi biti manji nego prošle godine - kazao je Plenković.

-----------------------------------

10:14 - Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na na HOS-ovu ploču u Jasenovcu i na ustaški pozdrav za 'Dom spremni'.

- Želim ponoviti da je naša vlada učinila puno pozitivnih stvari za dignitet Domovinskog rata, za sve koji su dali život za Hrvatsku. Nastojali smo kroz zakon naći najbolja rješenja. Mislim da smo i kroz proračunska rješenja pokazali ono što vlada misli i radi za one koji su za Hrvatsku dali najviše – kazao je Plenković.

- Isto tako, svima nam je jasno da kontekst ustaškog koncentracijskog logora i pozdrav 'ZDS!' ne idu zajedno. Naši su su stavovi vrlo jasni i vrlo čvrsti. Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnog režima ima zadatak da riješimo nešto što dosad nije bilo riješeno. Zadaća Vijeća je da nam kao Vladi daju određene preporuke i savjete kako da se ta pitanja riješe na zakon način. Rok je 1. ožujka iduće godine. Nakon toga će Vlada to zakonski regulirati.

- Poštujući žrtve, u razgovorima koje smo jučer vodili s HOSovim braniteljima… Želimo da se u sljedeća dva tjedna nađe rješenje za ovo političko pitanje, uz puno uvažavanje žrtve, branitelja i njihovih obitelji. Povjeravam da ovo pitanje sljedećih nekoliko dana ministru Medvedu da pokuša riješiti na konsenzualan način, a nakon toga ćemo pristpiti i cjelovitom zakonskom rješenju kako bismo zatvorili ova ideološka pitanja.

Zaposlenima u javnim službama plaća raste za 2 posto

Plenković se dotaknuo je poreza na nekretnine te poslao poruku svim zaposlenima u javnim službama da se diže osnovica za 2 posto.

- Vlada je predvidjela oko 150 milijuna kuna u proračunu. Djelatnici državnih i javnih službi imat će jednaki tretman, nema diskriminacije. Pritom podsjećam da smo isplatili i božićnicu i regres, iako nije bilo predviđeno – kazao je.

Vladina odluka o povećanju osnovice za plaće u javnim službama za dva posto je politička odluka, kojom Vlada želi pokazati da provodi politiku solidarnosti, poručio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Za tu jednostranu odluku Banski su dvori osigurali 270 milijuna kuna, dodao je Pavić. Ostala pitanja trebat će urediti novim Temeljnim kolektivnim ugovorom, budući da je stari istekao 1. kolovoza i sada se, do 1. studenoga, nalazi u produljenoj primjeni.

Vlada je stoga danas donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkog odbora, a sindikate je pozvala za pregovarački stol, kako bi se dogovor postigao do početka studenoga.

Pavić je pritom odbacio računice sindikata o tome da javnim službama Vlada duguje čak 7,5 milijardi kuna. Te su računice, zaključio je, nerealne.

-----------------------------------

Vlada RH na današnjoj bi sjednici trebala donijeti odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno.

-Prema izračunima povećanje cijene struje za prosječni račun iznosit će 20 kuna, što u kontekstu smanjenja PDV-a za struju početkom godine znači da će zadržati račun za struju za građane na razini nižoj nego lani - kazala je ministrica financija Martina Dalić u intervjuu za HRT odgovarajući na pitanje o većim računima za struju.

Posljedica je to činjenice za su OIE važan sastavni dio ukupno ponude energije. U tom kontekstu su prošlih godina sklopljen je veliki broj ugovor za OIE. Suma tih ugovora zahtjeva značajne poticaje koji se ne mogu financirati iz dosadašnje naknade. To je zahtjevalo da se tijekom prošlih godina postepeno povećava nakanada za OIE, što protekle Vlade nisu učinile. Upravo kako bi se mogle ispunjavati obveze države iz tih ugovora moramo povećati naknadu za OIE. Nisam osobno, kao i svi drugi članovi Vlade, zadovoljna što takvu odluku moramo donijeti, no moramo poštivati ugovore. Također moramo stizati ciljeve i obveze koje smo prihvatili ulaskom u EU, a oni su vezani uz povećanje OIE u ukupnoj ponudi i proizvodnji struje. Za prosječan račun za prosječnu obitelj ostat će ukupan iznos računa manji za oko 5 kuna nego što im je bio lani - objasnila je potpredsjednica Vlade.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za Imunološki zavod, kao i o pokretanju postupka o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:37