NEPOVJERENJE

PLENKOVIĆ vs. BRKIĆ Rasplamsao se sukob vodećih HDZ-ovaca

 Goran Mehkek / CROPIX

- Zatražio sam od aktualnog glavnog tajnika HDZ-a izvješće o financiranju HDZ-a, ne samo kad je riječ o pozajmici nego ukupno stanje.

Prirodno je da bi se svatko na mom mjestu želio informirati o financijama HDZ-a, jer s moje dosadašnje dužnosti nisam mogao imati uvid u to. Što se tiče ovog konkretnog problema, nije riječ samo o tome je li pozajmica bila zakonita, stvar je političkog odabira od koga se i zašto ona uzima.

Nije ga dočekao

Čini mi se da nije uobičajeno da članovi Predsjedništva stranke, a to zaključujem po nizu izjava, nisu bili obaviješteni i ako je to tako, tražit ću političku odgovornost onih koji su tada bili odgovorni, koji su vodili stranku i donosili takve odluke. Ali to ću znati tek kad su cijelosti vidim financijsko izvješće - poručio je jučer Andrej Plenković, kandidat za predsjednika HDZ-a, u stranačkoj središnjici u koju je došao predati potpise za kandidaturu, gdje ga nije dočekao zamjenik predsjednika Milijan Brkić.

Odnosi na relaciji Plenković - Brkić od jučer ni javno nisu idilični: ne samo da je Plenković najavio da će zatražiti političku odgovornost zbog sporne pozajmice, nego je i odbacio Brkićev prijedlog da se prije izbora ide na izmjene Statuta kojima bi se demokratizirala stranačka tijela.

Izvori financiranja

- Svi u vodstvu stranke moraju znati iz kojih se ona izvora financira - kazao je Plenković te dodao da mu izmjene Statuta nisu prioritet.

- O tome ćemo razgovarati poslije izbora, to pitanje je u ovom trenutku podredno. Ne vidim nikakve potrebe da se statut mijenja na brzinu uoči izbora - poručio je jučer Andrej Plenković.

Njegove riječi jučer su u HDZ-u mnogi doživjeli kao udar na Brkića. Otpočetka odnos između Plenković i Brkića nije funkcionirao, a HDZ-ovci nam pričaju kako među njima vlada nepovjerenje. No, Plenković dosad u javnosti nije želio nadolijevati ulje na vatru, iako su u stranci mnogi bili uvjereni kako će se europarlamentarac brzo ‘riješiti’ zamjenika. Iz Plenkovićeva kruga, pak, doznajemo da je on zatečen tolikim aferama koje svakih nekoliko dana izlaze u javnost.

- Brine ga jer mora u kampanju, a kosturi iz ormara stalno ispadaju - komentira jedan izvor iz HDZ-a, i dodaje da Plenković preko priče oko pozajmice ne smije prijeći.

Borba do kraja

- Mora sad preuzeti stvar u svoje ruke i pokazati tko je šef, posebno zato što na izborima nema protukandidata - smatra jedan od naših sugovornika. Također dodaje da sama pozajmica vjerojatno nije protuzakonita, ali da zbog svega što je HDZ prošao, treba posebno paziti od koga se posuđuje novac.

- Mi moramo paziti i u koju banku idemo, a kamoli da novac uzimamo od tvrtki. Nismo se uopće smjeli dovesti u takvu situaciju - komentira naš izvor.

Neki kažu da nije važno tko je sve za tu pozajmicu znao ili nije znao nego tko je odgovoran za stranačke financije, a to je glavni tajnik. Razgovarali smo i s nekolicinom članova tadašnjeg Predsjedništva HDZ-a, od kojih su nam skoro svi rekli da ne znaju ništa o pozajmici.

- Ne znam, prvi glas - bio je komentar većine.

Dio ih sada smatra da bi Brkić trebao podnijeti ostavku te pokazati koliko mu je zapravo stalo do stranke.

- Ne vjerujem da će sam podnijeti ostavku. Borit će se do kraja. Nakon što dobije uvid u financijska izvješća, na potezu je Plenković - komentira naš sugovornik.

U krugu Brkića, pak, smatraju da sad nije vrijeme za prozivanje zamjenika predsjednika, jer drže da je potreban Plenkoviću za organizaciju kampanje za izbore.

- Znam da se njih dvojica ne simpatiziraju i da će Plenković vjerojatno dovesti svoje ljude, ali trebao bi pričekati do izbora - kaže naš izvor. Međutim, oni neskloni Brkiću tvrde da je priča o njegovoj nezamjenjivosti samo mit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:37