SASTAO SE I S BLOOMBERGOM

PLENKOVIĆA TRUMPOVA PRIJETNJA SJ. KOREJI NIJE IZNENADILA 'Očekivani su bili nešto oštriji tonovi... U New Yorku sam se vidio s Vučićem i Cerarom'

 
 Andrej Plenković, Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je danas u New Yorku govor američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon otvaranja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, te rekao kako je to Trumpovo obraćanje bilo očekivano.

- Govor američkog predsjednika je za mene bio na crti očekivanja. Bez obzira na to što je ponovio slogan iz kampanje "America first", ovaj put je rekao ali i suradnja s drugim državama u okviru UN-a. Dakle, vidjeli smo jedno otvaranje prema multilateralnim organizacijama, u kojima SAD ima vodeću ulogu, ali je spreman ostvarivati napore u rješavanju velikih globalnih izazova zajedno s drugim državama. To je važno kada je riječ o financiranju UN-a. Kada je riječ nešto oštrijim tonovima, i oni su bili očekivani prema Sjevernoj Koreji, Iranu i Venezueli. Trump je izrekao ono što Amerika radi ovih dana. Generalno, rekao bih da je to bio jedan izravni ton i to je plod njegovog stila, ali ništa van okvira od onoga što smo mogli očekivati nakon prvih 10 mjeseci njegova mandata – ocijenio je Plenković.

Hrvatska će, dodao je, nastojati dati svoj pogled na ključna globalna pitanja, od klimatskih promjena, siromaštva, migracija..., svega onoga s čime je i Hrvatska suočena.

- Nastojat ćemo dati i svoj doprinos mirovnim procesima. Također, ovo je prilika za brojne, neformalne bilateralne sastanke – rekao je premijer.

Dodao je i kako se vidio sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, nekoliko puta i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, kojemu je čestitao na uspjehu slovenskih košarkaša.

- Naći ćemo se danas ili sutra kako bi zajednički radili na pripremi njegova posjeta Zagrebu idući tjedan. Postoje vrlo jasne pozicije Hrvatske i Slovenije kada je riječ o granici. Pitanje granice se rješava bilateralno. Nastojat ćemo ići korak po korak u tom smjeru – poručio je Plenković.

Hrvatski premijer s Michaelom Bloombergom

Andrej Plenković se u utorak susreo s Michaelom Bloombergom, bivšim gradonačelnikom New Yorka i vlasnikom medijske kompanije Bloomberg.

Hrvatski premijer bi, kako je najavljeno u službenom programu njegova boravka u New Yorku, trebao sudjelovati na "Leaders Lunch", ručku u organizaciji Bloomberg Global Business Foruma.

Također, Plenković je bio i na sastanku Globalnog pakta za okoliš, kojim je predsjedao predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, uz nazočnost glavnog tajnika UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:44