POMLAĐIVANJE HDZ-a

PLENKOVIĆEVIH 9 Nove snage ulaze u predizbornu utakmicu: Uvode se nova lica urbanih i obrazovanih konzervativaca

Kristijan Staničić, Majda Burić i Ivana Šojat
 HANZA MEDIA

Lokalni izbori u kojima HDZ namjerava zadržati vlast u svim sredinama u kojima već vlada, osvojiti je u Splitu i još nekim većim sredinama, i barem ući u trbuh političkoj konkurenciji u Zagorju, u Bjelovarskom kraju, Osječko-baranjskoj županiji i Zagrebačkoj županiji, imaju još jedan, manje vidljiv cilj.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kroz kandidature na lokalnim izborima na mala vrata u političku arenu uvodi novi profil političara. Mahom se radi o pomlađivanju stranke, ali i o isticanju u prvi plan urbanijih, obrazovanih i uspješnih umjerenijih konzervativaca. Isticanje ovakvog profila političara na lokalnim izborima trebao bi stvoriti svojevrsnu protutežu tvrdom i rigidnom HDZ-u koji je uvijek imao dominantnu ulogu u stranci, a uzlet je doživio u mandatu Tomislava Karamarka.

Menadžeri, pravnici...

Jedan od “svježih” kadrova je Ante Topalović, 32-godišnji šef bjelovarskog HDZ-a, koji će se kandidirati za gradonačelnika Bjelovara. Topalović je završio Ekonomski fakultet, a trenutačno je na menadžerskoj poziciji u Ledu. Za bjelovarsko-bilogorskog župana HDZ će kandidirati Miru Totgergelija, a na županijskoj razini imat će podršku HSS-a i HSLS-a. U Varaždinu će HDZ također imati mladog kandidata za gradonačelnika, 35-godišnjeg Damira Habijana. Riječ je o pravniku koji radi u uspješnom varaždinskom odvjetničkom uredu, a široj je javnosti postao poznat u lipnju prošle godine kada je javno pozvao Karamarka da odstupi s funkcije prvog potpredsjednika Vlade smatrajući da je to put za rješavanje krize vlasti. Prilikom nedavne smjene ravnateljice varaždinske Opće bolnice Sanje Zember stao je na njezinu stranu i suprotstavio se interesima starijih liječnika, mahom HDZ-ovaca.

Premda su svjesni kako su im male ili nikakve šanse u Rijeci, HDZ-ovci i tamo promoviraju svoje mlade snage. Tako će za gradonačelnika Rijeke kandidirati Kristijana Staničića (43) koji je diplomirao na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji. Višegodišnji je predsjednik Uprave hotelske kuće Liburnia Riviera Hoteli. HDZ će imati i kandidatkinju za primorsko-goransku županicu, i to zastupnicu Majdu Burić (37) koja je završila Filozofski fakultet u Rijeci.

Zanimljiv je i dvojac s kojim će HDZ izaći na izbore u Slavoniji. Za gradonačelnicu Osijeka kandidirat će književnicu Ivanu Šojat, dragovoljku Domovinskog rata koja je prekinula studij na trećoj godini matematike i fizike da bi otišla u rat. HDZ će imati i svojeg kandidata za osječko-baranjskog župana, a to će biti dosadašnji načelnik općine Antunovac, Ivan Anušić. Riječ je o jednome od uspješnijih načelnika, bivšem HSP-ovcu koji je 2009. godine napustio stranku ne slažući se s vodstvom i njihovom politikom.

Bolji imidž

Premda po godinama ne ulazi u stranački podmladak, Andro Krstulović Opara, kandidat za gradonačelnika Splita, također je lice koje pridonosi boljem imidžu HDZ-a. Govorimo o povjesničaru umjetnosti i bivšem savjetniku predsjednice. Kandidat za gradonačelnika Karlovca je Damir Mandić. Rođen je u Stuttgartu kao dijete gastarbajtera rodom iz Ljubuškog, koji su sagradili kuću u Metkoviću pa je tamo pohađao osnovnu školu. U srednju je išao u Sinj, i to u sjemenište, a studij je upisao u Splitu - filozofsko-teološki smjer. Godine 1998. shvatio je da nije za svećenika. Diplomirao je u Zagrebu, a 2001. došao je u Karlovac gdje se oženio i postao ravnatelj Gimnazije. Dosadašnji gradonačelnik Damir Jelić kandidirat će se za župana.

HDZ će pokušati uzdrmati SDP-ovu vlast u Zagorju, i to sa svojim kandidatom za župana, Dragutinom Ranogajcem, predsjednikom Hrvatske obrtničke komore. U zagrebačkoj županiji također će imati svojeg kandidata - Vladimira Begovića, dosadašnjeg gradonačelnika Vrbovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:01