KANDIDAT ZA ŠEFA HDZ-A

PLNEKOVIĆ ZA JUTARNJI: 'HDZ mora biti stranka lišena krajnosti i populizma!'

Andrej Plenković, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, dugogodišnji diplomat, nakon što su ga često spominjali kao mogućeg kandidata za šefa HDZ-a pa ga kasnije kritizirali što se nije kandidirao, u ponedjeljak je i javno objavio da želi preuzeti vođenje HDZ-a. Time je objavio svoju kandidaturu noć prije nego što je Tomislav Karamarko podnio ostavku. Sada čeka da stranka organizira izbore, a on u sjedištu Europskog parlamenta nastavlja, koliko god je to moguće, obavljati svoje dužnosti i kao šef izaslanstva za Ukrajinu i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku. Da se nalazi između Zagreba i Bruxellesa, svjedočili smo dok smo s njim razgovarali u Europskom parlamentu. Nikad u životu nije dobivao toliko SMS poruka, e-mailova i telefonskih poziva. Za stol su prilazili razni zastupnici iz drugih država koji su mu čestitali na odluci o kandidaturi i poželjeli uspjeh, što je na neki način i dokaz da prate i razvoj političke situacije u Hrvatskoj i unutar HDZ-a. Jedan zastupnik iz Španjolske nam je prišao za stol i Plenkoviću također čestitao, ali pobjedu Hrvatske nad Španjolskom u nogometu, uz komentar da je bila “potpuno zaslužena”. U razgovoru za Magazin Jutarnjeg lista Plenković govori o tome kakvu će politiku voditi u slučaju uspjeha u preuzimanju mandata za vođenje HDZ-a i u kojem će smjeru voditi stranku kako bi je pripremio za izvanredne izbore najesen.

Zašto ste se baš sada odlučili kandidirati, a ne ranije?

- Kandidiram se jer želim da HDZ pobijedi na parlamentarnim izborima u rujnu. Da bismo u tome uspjeli, moramo vratiti političku vjerodostojnost i osnažiti vodstvo HDZ-a. Namjera mi je zajedno s kolegama pronaći učinkovit izlaz iz krizne situacije u kojoj se HDZ našao zbog niza pogrešnih odluka tijekom posljednjih mjeseci. HDZ mora biračima ponuditi političku stabilnost, pravnu sigurnost i gospodarski rast i razvoj. Odluka o kandidaturi za predsjednika je moja osobna. Donio sam je i emotivno i promišljeno. Uz puno suglasje svoje obitelji i nakon konzultacija s nizom kolega. Smatram da nam je nužna pozitivna promjena. Svoju političku i profesionalnu karijeru gradio sam postupno i temeljito. U određenom trenutku svatko tko se bavi politikom pozvan je izraziti spremnost za preuzimanje većih odgovornosti. Sa 46 godina i s iskustvom političara, pravnika i diplomata, nudim stranci svoje znanje, ideje, rad i entuzijazam. U objektivno nezahvalnoj situaciji HDZ-u su potrebni svježina, odvažnost i zajedništvo, koje ću - dobijem li povjerenje članova - potaknuti i učvrstiti u pripremama programa za parlamentarne izbore.

Već vas dugo spominju kao kandidata koji bi trebao preuzeti HDZ, a vašu odluku da se ne kandidirate protiv Tomislava Karamarka na zadnjim stranačkim izborima neki su ocijenili čak i kukavičlukom?

- U mom političkom angažmanu vodim se zdravorazumskim procjenama. Sredinom ožujka jasno sam rekao - stabilnost stranke i Vlade važniji su od bilo čijih osobnih ambicija. Pitam one koji su kritizirali moju odluku da se ne kandidiram prije nekoliko mjeseci - zašto se oni nisu kandidirali? Neka navedu jedan primjer u Hrvatskoj ili Europi gdje se nakon što stranka ipak uspije formirati Vladu u kojoj je glavna politička snaga, odmah na unutarstranačkim izborima želi promijeniti čelnog čovjeka. Upravo znajući kako je teško bilo formirati vlast nakon relativne pobjede na izborima 8. studenoga 2015., smatrao sam da je ispravno i korektno dati šansu stranci i Vladi da u miru rade na provedbi reformskih aktivnosti. Nažalost, okolnosti su se iz poznatih razloga vrlo brzo promijenile i dovele do apsurdne situacije da stranka glasuje protiv povjerenja vlastitoj Vladi u Hrvatskom saboru, a zbog navodno dogovorenog preslagivanja većine. Na mogući loš scenarij zbivanja upozorio sam u svom govoru na Općem saboru, kao i u pismu nas četvero europskih zastupnika kolegama zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Jeste li u kontaktu sa stranačkim vodstvom koje sada treba pripremiti nove izbore i kakav legitimitet želite imati budete li izabrani? Spominje se mogućnost da se zbog izvanredne situacije predsjednik ne bira na isti način na koji je izabran Karamarko.

- Novog predsjednika HDZ će birati po načelu jedan član - jedan glas. Politički gledano, od već ostvarenog standarda neposrednog izbora ne možemo ići korak unatrag. Upravo je to bila jedna od mojih ključnih poruka u komunikaciji sa svim stranačkim dužnosnicima proteklih dana. Uvjeren sam da budući predsjednik stranke treba imati najširi unutarstranački legitimitet koji mu osigurava i jača autoritet prema van, a osobito kao ključnoj osobi stranke u izbornoj kampanji.

Očekujete li protukandidate na stranačkim izborima?

- HDZ ima niz kvalitetnih ljudi koji mogu voditi stranku. Odluka o kandidaturi je na svakom pojedincu. Veći broj kandidata pridonosi demokratskom sazrijevanju i kreiranju novih programskih ideja. Moj je stav da predsjednik stranke treba biti i kandidat za predsjednika Vlade. U našem političkom sustavu mislim da drukčije opcije nisu poželjne jer se pokazalo da stvaraju probleme i konfuziju. Vjerujem da ovakav stav dijele i naši partneri.

Kažete da biste vi sada konsolidirali HDZ i vratili ga u okvire narodnjačkih i demokršćanskih europskih vrijednosti koje i zastupa EPP. U čemu mislite da je HDZ skrenuo s tih vrijednosti europskog desnog centra?

- Po meni, HDZ je stožerna hrvatska, državotvorna, narodnjačka stranka koja baštini demokršćansku tradiciju i univerzalna humanistička načela. To znači da i u artikulaciji svoje politike treba biti jasno profilirana, lišena krajnosti i populizma. Svojom retorikom i izbornim programom trebamo se otvarati najširem krugu hrvatskih birača, a ne sužavati prostor potpore ili preuzimati ulogu manjih partnera. HDZ pokriva politički spektar desnog centra i unutar sebe ima više nijansi, ali smo svi suglasni da su u središtu naše politike čovjek sa svojim neotuđivim dostojanstvom i obiteljske vrijednosti kao temeljna jedinica hrvatskog društva. Kao dio Europskih pučana dijelimo načela vladavine prava, višestranačkog sustava, slobode, poštivanja temeljnih ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnosti žena i muškaraca te socijalno-tržišnog gospodarstva. Naš je cilj poticati poduzetništvo, kreativnost i inovacije, a istodobno putem načela solidarnosti i socijalne uključenosti podržavati najranjivije društvene skupine.

Kako vidite dosadašnja postignuća HDZ-a?

- Tijekom proteklih 27 godina HDZ je predvodio borbu za neovisnost, međunarodno priznanje, obranu od agresije velikosrpskog Miloševićeva režima i oslobađanje zemlje te je dao najveći doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva Hrvatske - članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Sve to ne bi bilo moguće bez zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, a posebice velike žrtve hrvatskih branitelja u obrambenome Domovinskom ratu. Jasno smo se odredili o ideološkim i povijesnim pitanjima i patnjama hrvatskog naroda, osuđujući sve totalitarizme i poštujući sve žrtve. Ne prihvaćajući relativiziranja zločina nedemokratskog ustaškog i komunističkog režima, smatram da trebamo čvrsto ostati pri politici pomirbe našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koja ostvarivanja zajedničkih društvenih ciljeva stavlja ispred političkih i ideoloških razlika. Nažalost, u prošlosti je bilo i propusta i pogrešaka koji su se odnosili i na neprihvatljive pojave koruptivnog ponašanja koje odlučno treba iskorijeniti. U predstojećim izazovima HDZ treba dati više prostora brojnim dužnosnicima i stručnjacima u svojim redovima koji su sudjelovali u pripremi naših politika, posebice gospodarskog programa, a građanima pokazati da se dominantno bavi prioritetnim temama gospodarstva, zapošljavanja, općenito boljeg života i socijalnim pitanjima.

Budete li izabrani kao čelnik stranke, s kim ćete biti spremni koalirati? Trenutačno su u Domoljubnoj koaliciji i neke stranke, ili možda pojedinci, za koje čak i ovdje u Bruxellesu vaši europski kolege kažu da su daleko od vrijednosti koje zastupa EPP?

- Prvi korak je osigurati povjerenje stranačkog članstva, a potom zajedno sa stranačkim vodstvom mudro odrediti strategiju nastupa na izborima. HDZ ima svoj identitet i pripadnost, a koalicijski partneri svoj profil. Mislim da svojim djelovanjem mogu pridonijeti širenju koalicijskog potencijala stranke i preko okvira Domoljubne koalicije. No, o tome ćemo svi zajedno u stranci odlučivati kroz dijalog s našim partnerima - aktualnim i potencijalnim. Važno je da osiguramo koherentnije djelovanje sa svim partnerima uz konvergenciju programskih ciljeva i svjetonazorske pripadnosti.

Mislite li na Most kada kažete da se pojavila alternativa na desnom centru i kako vidite mogućnost suradnje s njima u budućnosti?

- Most je ostvario respektabilan rezultat na prošlim izborima i presudno je odlučivao o aktualnoj Vladi, a inzistiranjem na nestranačkom premijeru kreirane su specifične okolnosti za funkcioniranje Vlade. Kao i u drugdje u Europi, na našoj političkoj sceni redovito se posljednjih godina pojavljuju treće opcije (Laburisti, ORaH, Živi zid, Most itd.) koje privlače birače razočarane velikim strankama. Moja misija bit će obnova HDZ-a kao mainstreama, koja ga u budućim izbornim ciklusima pozicionira kao dominantnu i kredibilnu stranku, koja na svom dijelu političke scene desnog centra ostvaruje izvrsne rezultate, a s partnerima postiže sinergiju. Otvoren sam za razgovore s Mostom.

Budete li izabrani, kao predsjednik HDZ-a odmah se morate uključiti i u predizbornoj kampanji, i to tijekom ljeta. Kako će s vama na čelu izgledati HDZ-ova kampanja? Hoće li biti konfliktne retorike oko ideoloških podjela, pa čak i oko interpretacije prošlosti, ili ćete promijeniti politički diskurs?

- Diskurs u kampanji namjeravam okrenuti prema budućnosti. Vremena je malo, ustavni rokovi su jasni i novi izbori nas izgledno čekaju najkasnije u prvoj polovici rujna. Zato je važno da HDZ nakon stranačkih izbora pokaže zajedništvo i da uvjerimo hrvatske birače kako imamo jasnu viziju i program te da smo u stanju vratiti njihovo povjerenje uoči novih izbora. Okosnica kampanje mora biti predstavljanje gospodarskog programa za rast i razvoj Hrvatske koji ćemo zajedno doraditi, a nastavno na smjernice kolega iz IFO instituta, kao i Nacionalnog plana reformi. Temeljit će se na snažnijoj podršci malom i srednjem poduzetništvu stvaranjem boljih poslovnih uvjeta i olakšavanjem pristupa financiranju. Prioritet nam moraju biti mjere za zapošljavanje mladih, njihovo obrazovanje i integraciju u našem društvu i Europskoj uniji, kao i programi za naše poljoprivrednike, ribare i obrtnike koji trebaju biti pokretači domaće proizvodnje. Biračima ćemo pokazati da HDZ može građanima pripremiti kvalitetan i ostvariv program reformskih mjera, za razliku od SDP-ova programa koji je u četiri godine vlasti gospodarski unazadio Hrvatsku i pogoršao standard građanima. Ujedno, valja imati na umu da je iduća 2017. godina financijski iznimno zahtjevna, s obzirom na to da će Hrvatska morati izdvojiti značajna sredstva samo za glavnicu i kamate dugova međunarodnim kreditorima te je nužna proračunska konsolidacija.

Jeste li spremni, budete li šef HDZ-a, na izravno sučeljavanje sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem i kako biste odgovorili na njihovu poruku da je SDP jedina brana “da Hrvatska ne postane bliskoistočna džamahirija”?

- Apsolutno sam spreman. Podsjetit ću na to da sam uoči izbora za Europski parlament 2014. godine, kao nositelj liste HDZ-ove koalicije, koja je tada bila uvjerljivi pobjednik (41,5% i šest mandata od 11), išao na sučeljavanja s tadašnjim čelnikom liste SDP-a i njihovih partnera Nevenom Mimicom. Smatram da je u duhu demokracije i u svrhu postizanja veće participacije javnosti u izbornim procesima dobro da građani budu informirani o programima političkih stranaka.

Vaši kolege iz HDZ-a u Europskom parlamentu javno su vam izrazili potporu. Vidite li njih kao dio svog tima budete li dobili mandat voditi HDZ?

- Naravno, zahvalan sam kolegicama Šuici i Maletić te kolegi Stieru na potpori. S njima odlično surađujem u Europskom parlamentu već tri godine u prilično dinamičnom i zahtjevnom okruženju, provodeći naš zajednički program s kojim smo ostvarili pobjedu na europskim izborima. Njihova kompetentnost i angažman bit će od velike pomoći u našem projektu povratka HDZ-a na vlast na parlamentarnim izborima, a očekujem i da će dobro koristiti iskustva i savjete kolega iz naše političke obitelji - Europske pučke stranke oko definiranja HDZ-ovih mjera za gospodarski i socijalni oporavak zemlje.

Vama nitko ne spori veliko iskustvo, uglavnom diplomatsko, te ugled koji ste stekli tijekom mandata u Europskom parlamentu. Međutim, postoje oni koji kažu da ste predugo bili vani. Nedostaje li vam potpora na terenu u Hrvatskoj i bojite li se da bi to mogao biti svojevrsni hendikep za vas?

- To govore oni koji me ne poznaju. Rad u EP nije me udaljio od stranačkih događanja u Hrvatskoj, već je često bio komplementaran s aktivnostima HDZ-a. Pomogao sam brojnim stranačkim dužnosnicima, osobito načelnicima, gradonačelnicima i županima diljem RH u realiziranju niza inicijativa i predstavljanja na europskoj razini. U EP-u provodim program HDZ-a te se zalažem za ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Nakon što sam izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru 2011. godine iz VII. izborne jedinice, svoj izborni legitimitet ostvario sam na dva ciklusa europskih izbora, na kojima su mi birači dali i najveći broj preferencijalnih glasova od HDZ-ovih kandidata. Redovito sam uključen u aktivnosti svoje matične Područne organizacije HDZ-a Črnomerec te sam bio nositelj liste za Vijeće gradske četvrti na lokalnim izborima 2013. i pomogao HDZ-u na Črnomercu da formira vlast. Sudjelujem u radu Gradskog odbora HDZ-a Zagreba i stalno komuniciram s brojnim članovima u Zagrebu i drugim stranačkim organizacijama. Uključio sam se u niz kampanja stranačkih kolega pri izborima u njihovim lokalnim jedinicama i pružao im potporu. Tijekom protekle tri godine obišao sam više puta cijelu Hrvatsku i sudjelovao u brojnim projektima i stručnim konferencijama na kojima sam nastojao povezati kolege s europskim prilikama. Vjerujem da su to članovi HDZ-a prepoznali. A ne zaboravite da sam kao državni tajnik u MVEP-u prije pet godina vodio referendumsku kampanju za ulazak u EU te i u tom svojstvu više puta obišao sve županije.

Kako ćete surađivati s Tomislavom Karamarkom i drugim osobama iz vrha stranke koji su izabrani tijekom njegova mandata ?

- Ja sam čovjek dijaloga i okupljanja. HDZ je moj tim. Poštujem sve stranačke kolege koji su dobili povjerenje na netom održanim unutarstranačkih izborima i siguran sam da ćemo zajedno dati maksimalan doprinos stranci uoči novih izbora. Za nove izbore trebamo predstaviti atraktivne i kredibilne kandidate koji pokazuju širinu HDZ-a. Najveća smo stranka koja ima različite profile ljudi, a koji svaki na svoj način privlači dio birača. Želim zdravi spoj mladosti i iskustva te nacionalne i lokalne razine. U HDZ-u, kako ga ja vidim, ima mjesta za sve koji žele raditi i pridonijeti zajedničkim ciljevima i boljitku Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00