PROBLEMI U KAMPANJI

POBUNA U SDP-u Članstvo stranke nezadovoljno radom vrha: 'Nema nikakvog razloga da na izbore idemo s HNS-om, tu nema nikakve sinergije'

 Srđan Vrančić / CROPIX

- SDP je propustio voditi svoju kampanju na izborima u Zagrebu i to je loša politička odluka, ni na čemu utemeljena. Ne vidim ni jedan suvisao argument da idemo na izbore zajedničkom listom s HNS-om. Nisam protiv HNS-a, željela bih da izvuku više mandata nego što su ispregovarali sa SDP-om, ali da ih izvuku sami - izjavila je Željka Antunović, ministrica obrane u Vladi Ivice Račana i svojedobno protukandidatkinja Zoranu Milanoviću na izborima za predsjednika SDP-a otvoreno kritizirajući dogovor koji je njezina stranka postigla s HNS-om za lokalne izbore u Zagrebu.

Antunović smatra da SDP s obzirom na okolnosti u kojima se našao treba podržati kandidaturu Mrak Taritaš, ali se žestoko protivi zajedničkoj listi.

- Ovdje nema sinergije i ne vidim zašto idemo zajedno - kaže Antunović i ističe da je cijela zagrebačka organizacija SDP-a nezadovoljna ovakvim dogovorom.

Šok u Šibeniku

A burno je i u Šibeniku, i to zbog odluke Gradskog odbora SDP-a koji je potvrdio poziv Josipa Živkovića, njihova kandidata za gradonačelnika, HDZ-ovcu Antunu Dobri da se kandidira za njegova zamjenika. U središnjici stranke već se nekoliko dana može čuti nevjerica i zgražanje nad Živkovićevim postupkom, a jučer je bivši predsjednik Županijske organizacije SDP-a Ivan Klarin i javno reagirao, nazvavši taj čin katastrofom. - Ovo je jedan jako loš potez Gradskog odbora SDP-a. Ne mogu vjerovati da se mi, uz jako kvalitetne i dugogodišnje članove u Šibeniku, odlučimo za takvog kandidata za zamjenika gradonačelnika - rekao je Klarin, navodeći kako o Dobri ima loše mišljenje te da nije riječ o kvalitetnom političaru.

Šef gradskog SDP-a u Šibeniku i povjerenik za županijsku organizaciju Franko Vidović kaže da “nisu zvali HDZ-ovca nego čovika”. - Idemo u široku koaliciju u koju zovemo HNS, HSU, HSS, a Dobra ulazi kao neovisan kandidat jer je izašao iz HDZ-a. Uostalom, on je posljednjih šest mjeseci vrlo otvoreno i glasno kritizirao HDZ - kaže Vidović i pita s kojim pravom Klarin kritizira kad je do prije tri mjeseca bio predsjednik županijske organizacije, a pred izbore je otišao i izbjegao odgovornost.

“Obični” članovi šibenskog SDP-a uglavnom su se suzdržavali od iznošenja mišljenja o kandidiranju dojučerašnjeg HDZ-ovca za zamjenika gradonačelnika, a HNS, koji je navodno očekivao mjesto drugog dogradonačelnika, još nije iznio svoj stav. Vidović kaže da su pregovori s HNS-om otvoreni te da će surađivati i ako HNS ne pristane na njihove uvjete za zajednički izlazak na izbore.

U Zagrebu je, tvrde SDP-ovci, situacija obrnuta. HNS je, kažu, postavljao uvjete, ali je teoretski još moguće da se ne prihvate jer se Gradski odbor sastaje u četvrtak. Željka Antunović je prije nekoliko dana na svome Facebook profilu napisala kako “očekuje da se Gradski odbor istinski uključi u donošenje odluke i prihvati samo onaj prijedlog koji će biti u korist budućeg razvoja SDP-a u Gradu Zagrebu, i to bez obzira na to što će im Predsjedništvo predložiti”.

Sukob u Zagrebu

Naime, dogovor da Anka Mrak Taritaš bude i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba (SDP daje jednog zamjenika), da bude nositeljica zajedničke liste za Skupštinu, a da poredak na listi HNS-u osigura osam vijećnika ne vrijedi ako ga ne potvrdi i Gradski odbor SDP-a.

- Mi pred svojim biračima možemo opravdati činjenicu da SDP nema kandidata za gradonačelnika jer smo nedavno imali prijevremene unutarstranačke izbore na kojima je pobijedio predsjednik zagrebačkog SDP-a. Nismo imali rezervnog kandidata i zato podržavamo HNS-ova - navodi Ž. Antunović, napominjući da birači to mogu prihvatiti. Nedopustivom, međutim, ocjenjuje odluku da SDP gubi vlastitu kampanju kroz koju se kao velika stranka trebao predstaviti biračima sa svojim programom, svojom politikom i vratiti njihovo povjerenje.

Propuštena prilika

- SDP ima sjajne ljude za koje nitko ne zna i kampanja je trebala biti prilika da ih se profilira. SDP je velika stranka i morao je testirati svoju snagu i promovirati svoje ciljeve - kaže Ž. Antunović, naglašavajući da je veliko nezadovoljstvo članstva logična posljedica loših političkih odluka. Na pitanje tko je odgovoran za odluke, odgovara: “Bez komentara”. Kada govore o nezadovoljstvu, SDP-ovci iznose niz razloga. Smatraju da ih je stranačko vodstvo podredilo HNS-u, mlađi članovi stranke osjećaju da ne dobivaju priliku koju zaslužuju nakon deset godina rada u stranci, da su pogriješili kada su pristali na zajedničke liste za Skupštinu, gradske četvrti i mjesne odbore jer su HNS-u tako iz nule izgradili njihovu stranačku infrastrukturu.

- Sada imaju 150 ljudi na terenu, a imali su ih 15. Ako Mrak Taritaš izgubi na ovim izborima, imat će lijepu osnovu za iduće. A mi nismo profitirali baš ništa. Postane li gradonačelnica, nećemo čak imati ni Skupštinu. Morat ćemo koalirati sa Sandrom Švaljek, a ona će podršku uvjetovati čelnom pozicijom u Skupštini - kaže jedan od nezadovoljnih SDP-ovaca koji smatra da njihova stranka može dobiti predsjednika Skupštine jedino ako Švaljek uđe u drugi krug s Milanom Bandićem i pobijedi ga uz podršku SDP-a.

Baldasar pao, Vlada do izbora imenuje povjerenika za Split

Ono o čemu se posljednja tri mjeseca govorilo sada je postalo i službeno - Split će za 10 do 15 dana dobiti prvog povjerenika koji će do stupanja na funkciju novoga gradonačelnika upravljati gradom. Njegov dolazak postao je sasvim izvjestan nakon što su gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici prilikom izglasavanja dnevnog reda “skinuli” sve točke koje se tiču proračuna za ovu godinu, kao i one o izmjenama GUP-a.

Gradonačelnika Ivu Baldasara takav rasplet situacije nije nimalo iznenadio. - To je bilo očekivano, ali moram priznati i da mi je to bilo olakšanje, jer ću se napokon malo odmoriti. Vijećnici su ionako odlukom o privremenom financiranju doveli Grad u vrlo lošu situaciju, a sad se priča samo završila. Dakle, Split nema proračun već šest mjeseci, a s povjerenikom neće biti lako određenim udrugama, dakle najstarijem sloju stanovništva. To je politička odluka izazvana politikanstvom svih velikih stranaka - rekao je Baldasar. Tko će biti povjerenik, još se ne zna. Tu će osobu predložiti Ministarstvo uprave, a potvrditi Vlada. Do dolaska povjerenika, Baldasar ostaje i dalje gradonačelnik, ali bez mogućnosti potpisivanja bilo kakvih ugovora ili donošenja propisa.

- U tom periodu prioritet je samo ono što osigurava javno funkcioniranje grada. Grad isto nastavlja plaćati sve što je ranije ugovoreno nakon dospijeća, uz napomenu da nema sklapanja nikakvih novih ugovora - navodi Ljiljana Vučetić, pročelnica za financije. (N. Lulić/SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:40