ZVUČNI UDAR

'POČINJE U 6 UJUTRO, SVAKIH 15 MINUTA SE PONAVLJA, A NAVEČER STIŽE I ŠLAG NA TORTU...' Pobuna u kvartu u Sl. Brodu: 'Ovo je prešlo granice ljudskosti'

 
 SB plus youtube screenshot

Stanovnici slavonskobrodskog naselja Andrija Hebrang posljednjih su tjedana na rubu živaca zbog preglasne zvonjave iz novoizgrađene crkve blaženog Alojzija Stepinca.

Nije ništa neuobičajeno da se zvono crve svakih sat vremena oglasi, ali situacija u Slavonskom Brodu je puno kompliciranija. Naime, u novu crkvu ugrađeno je elektronsko moderno zvono koje je, kako stanovnici tvrde, preglasno. I ne samo to, oglašava se svakih 15 minuta, traje pune tri minute, a 'šlag na tortu' je intonacija pjesme 'Rajska Djevo, kraljice Hrvata' koja započinje u 21 sat.

- Radi se o crkvi na Hebrangu i zvonjavi koja prelazi sve granice ljudskosti. Ne znam jeste li već upućeni u to, ali mi koji živimo točno prekoputa crkve, nama je više došlo do grla. Svako jutro buđenje u šest sati, zvonjava koja traje pune tri minute pa opet isto u 6.15, zatim u 6.30 sati. Tako cijeli dan do 22 ili 23 sata. Ljudi se bune jer ima onih koji rade noćne smjene, djece koja idu ranije spavati, bolesnika koji leže u krevetu i trpe to cijeli dan. Župnik nema osjećaj za pretjerivanje bez obzira na pobunu ljudi. Zaista je preglasno i previše - redakciji SBplusa napisala je očajna susjeda crkve i snimila pjesmu u 21 sat.

Novinari SBplusa raspitali su se o zvonjavi u kvartu koji je udaljen kilometar od crkve, a tamošnji stanovnici potvrdili su da čuju zvono, ali da im ne smeta jer je kod njih dosta tiho. Međutim, dodali su da suosjećaju s ljudima koji žive nasuprot crkve.

- Mi čujemo zvonjavu, a možemo samo zamisliti kako je onima koji žive tamo...

Župnik Tomislav Ćurić nije se oglasio o cijelom slučaju, a iz policije su za portal SBplus rekli da su dobili samo jednu dojavu da nekome smeta buka, ali da im je tada Ćurić objasnio da su pripreme za otvaranje crkve u punom jeku i da se samo isprobava zvono. Doduše, iz policije su dodali da se zvonjava crkvenih zvona ne predviđa kao narušavanje javnog reda i mira i da za to uopće nisu nadležni.

Drugim riječima, stanare može spasiti samo dobra volja župnika jer ne postoji zakon koji regulira crkvenu zvonjavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:03