RASPAD VLASTI

Podjele u stranci su ostale: U HDZ-u formiraju grupu koja će kritizirati vodstvo

Mnogima u stranci dosta je šutnje. Procesi su započeti i ne mogu se zaustaviti, kazao je istaknuti član
 Goran Mehkek / CROPIX

Tomislav Karamarko još je više preuzeo stranku u svoje ruke. Nama je najbitnije što prije formirati većinu, a koliko ja znam, Milijan Brkić neće snositi sankcije. Ostao je u manjini, a još je više ojačao Karamarko - izjavio je novi član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović, nakon što je Brkić na subotnjoj sjednici otvoreno zatražio da Karamarko odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Novog zamjenika šefa HDZ-a Brkića su, naime, u tom zahtjevu podržala samo tri, četiri člana Predsjedništva, dok su ostali stali na stranu šefa Karamarka. Nakon toga je krenula priča o Brkićevom debaklu na sjednici. No, dio članova HDZ-a i dalje tvrdi da Brkić u stranci nije usamljen u svojim stajalištima da Karamarko mora otići iz Vlade.

Gdje je Damir Jelić?

- Cijena politike koju je HDZ do sada vodio stigla je na naplatu. Mnogima u stranci dosta je šutnje. Procesi su započeli i ne mogu se više zaustaviti – kazao je istaknuti član HDZ-a dan nakon burne sjednice Predsjedništva u novom sastavu.

- Ti procesi u stranci počeli su ranije, a u subotu su se, nakon Brkićeva istupa, samo nastavili i postali vidljiviji. Prije par tjedana na sastanku Središnjeg odbora kritike na račun vodstva uputio je europarlamentarac Davor Stier, a na saboru stranke u Lisinskom izjasnio se i Andrej Plenković. Formira se u stranci jedna skupina koja će ubuduće kritički istupati protiv loših odluka i poteza vodstva. I sasvim sigurno će i ostale sjednice Predsjedništva biti burne, a i češće će se održavati – govori naš sugovornik, dobro upućen u odnose u vrhu. Kaže da je nezadovoljnih u stranci sve više te da je znakovito da se na sjednici Središnjeg odbora nisu pojavili mnogi članovi - od europarlamentaraca Stiera, Plenkovića i Dubravke Šuice, pa do, primjerice, šefa HDZ-a Karlovačke županije Damira Jelića koji je vodio i Karamarkovu kampanju.

- Ne znam je li netko od njih bio spriječen, ali mislim, kao i mnogi kolege, da je njihov nedolazak znak neslaganja s vodstvom - kaže jedan član HDZ-a koji je bio na sjednici Središnjeg odbora. Ističe da je znao da će se na sjednici Predsjedništva povući pitanje Karamarkove odgovornosti te da će biti kritika, ali da ga je pomalo iznenadilo to što je Brkić izričito tražio da Karamarko odstupi iz Vlade.

Najbliži suradnik

- Nisam siguran da je Brkić imao osmišljen plan. Da je imao plan, onda bi lobirao među članovima i osigurao podršku - smatra jedan HDZ-ovac, ali priznaje da je ostao šokiran ”prevrtljivošću pojedinaca”. Nekoliko članova stranke s kojima smo jučer razgovarali ističu kako je ovo prvi put (izuzme li se bivši zamjenik Drago Prgomet) da se netko u Predsjedništvu otvoreno usprotivio Karamarku.

- Znakovito je da se protiv šefa HDZ-a pobunio njegov najbliži suradnik koji ga je do jučer gotovo jedini javno branio - kaže jedan od naših sugovornika, dodajući kako se u subotu jasno vidjelo da podjele i sukobi u stranci postoje. No, novi glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević kazao je za Dnevnik HRT-a drugačije.

- Nema sukoba, ima različitih mišljenja. Ovo je prvi put da smo u RH naišli na ovakvu situaciju. Nema riječi o raskolu - kazao je Milošević.

Neki u stranci kažu kako je Brkić Karamarku htio omogućiti da se časno povuče kako bi izbjegao glasovanje o nepovjerenju u Saboru. A tu je, ističu, i želja da se sačuva Vlada i izbjegnu prijevremeni izbori.

Interesi pojedinca

- Ovo što se događa je katastrofa za stranku i ako se u sljedećih nekoliko dana nešto ne poduzme, slijede nam izbori i potop na njima koji će se, na žalost, preliti i na lokalne izbore sljedeće godine - smatra jedan HDZ-ovac, koji je, inače, u vodstvu jedne stranačke lokalne organizacije. I on drži da Karamarko mora otići iz Vlade, jer ne vjeruje da su moguća bilo kakva preslagivanja o čemu je zaključak donijelo Predsjedništvo stranke. Pogotovo što su i iz HDSSB-a, na čije su članove računali, jučer jasno poručili da će biti za opoziv prvog potpredsjednika Vlade. I neki drugi u HDZ-u dijele taj stav.

- S kim preslagivanje i koja je cijena toga - pita se naš sugovornik i dodaje: - Moć je bitna, ali da bi se realizirala politika stranke i naši ciljevi, a ne interesi pojedinca.

No, u Predsjedništvu stranke uvjereni su u uspjeh preslagivanja: - Taktiku još ne otkrivamo, znat ćete uskoro. HDZ će voditi Hrvatsku u nove pobjede. U novoj Vladi nema mjesta za Most i Božu Petrova. On je krivo krenuo od samog početka. Karamarko će skupiti najmanje 76 ruku za većinu - poručio je Darko Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:49