POTPREDSJEDNIK SABORA

Podolnjak: 'Naša odluka nije ustavni eksperiment ili igranje sa stabilnošću, ona je nužna'

Robert Podolnjak
 Darko Tomas / EPH

ZAGREB - Kao jedan od zastupnika Mosta nezavisnih lista jučer sam dao potporu predsjedniku stranke i potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu u stavu da će MOST nezavisnih lista glasovati za nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, napisao je danas na svojem Facebook profilu Most-ov potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, dodajući kako je 'još pod dojmom iznimne važnosti jučerašnje odluke'.

- Radi se o odluci koja je od najvećeg političkog značenja, jer vodi razrješenju čelnika najvažnije stranke parlamentarne većine, a time potencijalno do pada vlade i prijevremenih parlamentarnih izbora. Nikada u dosadašnjih četvrt stoljeća hrvatskog parlamentarizma nije se dogodilo da bi opozicija uz potporu dijela zastupnika parlamentarne većine izglasala smjenu jednog od lidera vlade (formalno samo druge osobe u vladi), koji je predsjednik najveće vladine stranke, napisao je Podolnjak.

- Ovih dana razmišljam o tome koliko sam puta tijekom godina predavao svojim studentima na kolegiju iz ustavnog prava kako u Hrvatskoj nikada nismo imali krizu vlade koja bi rezultirala izglasavanjem nepovjerenja i ostavkom vlade te posljedično prijevremenim izborima, a onda se to dogodi upravo u mandatu u kojem obnašam dužnost zastupnika. No, odluka o glasovanju o nepovjerenju potpredsjedniku Vlade nije ustavni eksperiment ili igranje sa stabilnošću državne vlasti, ona je nužna za ozbiljenje načela političke odgovornosti.

- Sudbina je htjela da kao profesor ustavnog prava na privremenom radu u Hrvatskom saboru mogu dati svoj doprinos u snaženju političke moralnosti i odgovornosti u javnom i političkom djelovanju, a to je nešto što nam je u Hrvatskoj jako nedostajalo do sada. Moram na kraju reći da sam iznimno ponosan na svoje kolegice i kolege u MOST-u koji su javni interes i zalaganje za opće dobro stavili iznad svih osobnih interesa, zaključio je Podolnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:06