OTVORENO PISMO PREDSJEDNICE

'Podupirem kurikularnu reformu i poručujem Jokiću i stručnjacima: Ne smijete odustati!'

Ovim pitanjem se ne bavim samo kao Predsjednica RH, nego s njim stalno živim i kao majka dvoje školske djece
Kolinda Grabar Kitarović
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u otvorenom je pismu izrazila svoju podršku Borisu Jokiću i članovima ekspertne radne skupine, koje je pozvala da ne odustaju od reforme kurikuluma, a ministra Predraga Šustara pozvala je da što prije omogući nastavak pripreme kurikularne reforme i njezinu provedbu.

- Nadasve važnom pitanju obrazovanja ne pristupam samo kao Predsjednica Republike; o njemu svakog dana promišljam i s njim sam svakim danom suočena kao majka dvoje školske djece. I kao majka najbolje mogu vidjeti koliko je važno da djeca uče za život, a ne samo za ocjene. Ako je obrazovanje budućnost, ima li išta važnije od dobre budućnosti? - pita se Grabar-Kitarović u otvorenom pismu.

- Stoga nedvosmisleno treba ustvrditi: kurikularnu reformu potrebno je nastaviti pripremati i provesti. To je utoliko važnije što je Stručna skupina za njezinu pripremu na čelu s dr. sc. Borisom Jokićem do sada učinila velik posao. Taj napor s pravom uživa poštovanje velikog dijela hrvatske javnosti. I stručna javnost daje potrebi kurikularne reforme nepodijeljenu potporu.

Predsjednica je u pismu istaknula kako je ostavka stručne skupine posve razumljiva kao sredstvo da se od kurikularne reforme otklone politikantski pritisci, no i kako je neprihvatljivo da se ostavka koristi za nove politikanske pritiske.

Njezino pismo podrške, uklapa se u raspoloženje koje bi prvi put nakon 1996. moglo rezultirati masovnim prosvjedom poput onog za Radio 101. Više od 200 udruga civilnog društva i resorni sindikati uključili su se u organizaciju prosvjeda koji će biti održan u srijedu, 1. lipnja u 18 sati i to na 13 lokacija u Hrvatskoj. Središnji skup bit će na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Osim što je podržala reformu čija je provedba proteklog tjedna ponovo dovedena u pitanje - ovaj put zbog najave odlaska ekspertne stručne radne skupine - Predsjednica je dala podršku reformskoj metodologiji i ciljevima, ali i stručnoj skupini na čelu s Borisom Jokićem, pozivajući ga da nastavi s radom.

Otvoreno pismo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović pročitajte u cijelosti u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:20