VITEŠKA IGRA

POLITIČARI NAHRUPILI NA SINJSKU ALKU Slavodobitnik Tino Radanović, predsjednici veliki pljesak

 Tom Dubravec / Hanza Media

NOVO Slavodobitnik završne utrke 301. Sinjske alke je Tino Radanović koji je u tri trke ostvario ukupno sedam punata, u prvom krugu pogodio je u "dva", u drugom u "sridu" i u trećem ponovno u "dva".

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Viteško alkarsko društvo slavodobitnika nagrađuje zlatnom plaketom i s 40.000 kuna.

Alkar Tino Rdanović rođen je 1981. godine u Sinju, diplomirani je kriminalist. U alkarskoj povorci debitirao je 2002. godine, a među alkare kopljanike prvi put je odabran 2006. godine. Godinu kasnije postao je slavodobitnik 292. Sinjske alke.

Za 301. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici. Tradicionalno natjecanje pratili su i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom manifestacije Kolindom Grabar Kitarović.

Nakon govora u kojem je upozorio na tešku situaciju u Hrvatskoj, alkarski vojvoda proglasio je 301. Sinjsku alku otvorenom.

----------------------------

U Sinj je povodom stoljetne igre i obljetnice slavne pobjede došla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica države od alkarskog vojvode dobila je cvijeće, a pozdravljena je i velikim pljeskom.

Prije početka Sinjske alke, Plenković je doživio naročito srdačan doček i veliki pljesak okupljenih građana. Osim okupljenih političara alkarski vojvoda Ante Vučić drhtavim je glasom pozdravio i nepravomoćno osuđene hrvatske generale koji su nevino zatočeni u Haagu jer su branili hrvatski narod.

Ante Vučić također se sjetio i hrvatskih povijesnih ličnosti, od Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana pa do Alojzija Stepinca. Posebni je pozdrav uputio hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za nezavisnost Hrvatske.

----------------------------

U Sinju se u nedjelju održava 301. Sinjska alka, hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine.

Ulicama Sinja ove su godine prošetali mnogi Mostovi političari Božo Petrov (sa suprugom), Nikola Grmoja, Miro Bulj, Vlaho Orepić...

No, među viđenim licima bio je i Stipe Milanović, otac predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je uslikan s predstavnicima Mosta Ivanom Kovačićem i Mirom Buljem.

Došao je u Sinj i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i to u društvu najviših stranačkih dužnosnika. Oni su se okupili na ručku u sinjskom restoranu 'Dubrovnik', a uz gotovo sve HDZ-ove tehničke ministre pridružio im se i predsjednik Sabora dr. Željko Reiner, kao i više saborskih zastupnika.

Uoči Sinjske alke tradicionalni prijem u Alkarskim dvorima

Svečani prijem uoči 301. Sinjske alke u nedjelju je upriličen u Alkarkim dvorima, gdje je predsjednici Republike i pokroviteljici Alke Kolindi Grabar Kitarović čelništvo Vitešog alkarskog društva (VAD) predalo prigodni dar u povodu ovogodišnje Alke.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predjednici Hrvatskog sabora i Vlade Željko Reiner i Tihomir Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Među nazočnima su bili i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, madbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i dr., kao i predstavnci dilomatskog zbora akreditiranog u Repblici Hrvatskoj.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće potojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine.

"Održavajući se iz godine u godinu, Alka preslikava žiovot naroda cetinskog kraja i kao takva nije ostala samo viteški turnir, nego je postala zgusnuta povijest naših radosti i stradanja," rekao je Jukić.

Sinjska alka je izrasla iz herojstva naših pradjedova kao "pobjeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom," rekao je. "Na ovim povijesnim uzbirkanim prostorima tu poruku Alke hrvatski narod u dolini pitome Cetine često je morao i praktično dokazivati, a u nedavnoj prošlosti i u Domovinskom ratu," istaknuo je Jukić.

Po njegovim riječima, simbolika Alke i poruka koju ona odašilje utjecale su na stvaranje kolektivnog identiteta stanovnika cetinskog kraja te doprinijela stvaranju pozitivnog domoljubnog naboja.

"Toga je bio svjestan i prvi hravtski predsjednik i počasni alkarski vojvoda Franjo Tuđman, koji je na Alci u Sinju naglasio: 'Da nije bilo Sinjske alke i tradicije koju ona simbolizira, ne bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.'"

Prije prijema u Alkarskim dvorima, predsjednica Republike Grabar Kitarović je posjetila je Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske u kojoj će se 25. rujna održati središnja proslav obilježavanj 300. godišnjice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 03:22