NOVE MJERE ŠTEDNJE

Političarima Vlada uzela 900 kuna mirovine

U kolovozu stižu prve umanjene mirovine, i to svima osim onima čije su mirovine već sada manje od 3500 kuna te stopostotnim ratnim invalidima
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Sve povlaštene mirovine veće od 3500 kuna od 1. srpnja bit će manje za 10 posto. Takvu odluku na današnjoj sjednici donijela je Vlada koja je od rezanja ipak zaštitila određene kategorije.

Osim onih čije su mirovine manje od 3500 kuna, mirovine će ostati iste i 100-postotnim ratnim vojnim invalidima.

Zaštićene kategorije

Vlada je objavila kako neće dirati niti mirovine rudara iz ugljenokopa Tupljak te radnika izloženih azbestu. No, njihove su prosječne mirovine ionako ispod 3500 kuna.

Vlada ovom odlukom planira ove godine uštedjeti 250 milijuna kuna, iduće 610, a 2012. 620 milijuna kuna. Na povlaštene mirovine 180.617 korisnika država godišnje troši više od 7 milijardi kuna.

Vladinom odlukom najviše će izgubiti 510 bivših zastupnika i članova Vlade, čija će prosječna mirovina od 9.341 kune biti manja za oko 900 kuna. No najviše će Vlada uštedjeti na rezanju braniteljskih mirovina, budući da ih prima čak 68.630, a ona prosječno iznosi 5.611 kuna. Samo u ovoj godini za braniteljske i mirovine obitelji poginulih Vlada je osigurala više od 5 milijardi kuna.

Korisnici povlaštenih mirovina prve umanjene mirovine dobit će u kolovozu.

Branitelji prihvaćaju

U Vladi tvrde kako će manje mirovine od sadašnjih dobiti 10 tisuća korisnika, a zakon će provesti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje bez donošenja dodatnih rješenja. No, računica im baš ne stoji budući da mirovine veće od 3500 kuna prima više od 90 tisuća korisnika. Jadranka Kosor naglasila je kako je riječ o mjeri najavljivanoj još prije godinu dana.

Braniteljskim udrugama zahvalila je na razumijevanju, a čelnici najvažnijih braniteljskih udruga koji su još prije nekoliko mjeseci rekli kako su i oni spremni podnijeti teret krize, to su ponovili i danas.

- Naravno da bi nam bilo draže da su mirovine povećane, ali situacija je takva kakva je i ne mogu niti branitelji biti odvojeni od ostatka države - komentirao je Vladinu odluku Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca.

Odluku o smanjenju mirovina su, priznaje, očekivali buduči da ju im je šefica Vlade najavila.

Nove mjere štednje

Pozdravljaju mjeru kojom se mirovine neće smanjiti najtežim ratnim invalidima. Prosječna braniteljska invalidska mirovina bit će manja za više do 500 kuna. Vladinu mjeru podržava i bivši saborski zastupnik Ivan Ninić koji smatra da je dobro da su zaštićene kategorije poput ratnih invalida.

- Taj premijerkin potez je dobar jer je situacija teža nego što se misli, rekao je Ninić.

Premijerka je već za idući tjedan najavila nove mjere štednje. Tako bi, prema njezinim riječima, pravo na besplatna putovanja saborskih zastupnika ograničiti isključivo na putovanja vezana uz parlamentarne aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:33