RAZLAZ

POLITOLOZI O RISKANTNOM POTEZU KOJI JE POVUKAO PLENKOVIĆ 'Da nije bilo Agrokora, u Mostu bi izmislili neki drugi problem'

Na fotografiji: Pero Maldini i Goran Čular
 Zoran Kusalo/Nenad Dugi / Cropix

Može li Andrej Plenković profitirati od hazarderskog prekida veza s Mostom?

Ovako rizične odluke ponekad uspijevaju - Aleksandar Vučić nedavno je pomeo konkurenciju u Srbiji, a Theresa May očekuje da će na izvanrednim izborima učvrstiti vlast u Velikoj Britaniji. Tek treba vidjeti je li Plenković dobro procijenio ili pogriješio, ali neki od vodećih politologa smatraju da je bio prisiljen na razlaz s nepouzdanim koalicijskim partnerima.

- Trenutno je gotovo nemoguće dati siguran odgovor na pitanje hoće li premijer Plenković profitirati od riskantne odluke izbacivanja trojice Mostovih ministara iz Vlade. Očito su tjedan dana trajale pripreme ove odluke, međutim, upitno je koliko stvari pod kontrolom drži šef Vlade i HDZ-a - smatra Goran Čular, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Protestna stranka

- Nisam potpuno uvjeren da je Plenković siguran da i bez Mosta raspolaže saborskom većinom ili možda ipak imamo premijera koji je hladnokrvan poput profesionalnog kockara i sposoban donositi najteže odluke a da mu lice ne mijenja izraz. Osim toga, ova odluka je srušila neke pretpostavke koje su još jučer djelovale logično. Moglo se očekivati da će Plenković pričekati rezultate lokalnih izbora i budu li uspješni za HDZ, mic po mic, naposljetku inicirati parlamentarne izbore ove jeseni. Ovako imamo puno nepoznanica, od toga kako će proći lokalni izbori, što će biti s Inom ili Slovenijom, do toga kako će se ponašati desnica unutar HDZ-a, a sve to utjecat će na Plenkovićevu političku budućnost - prognozira Čular.

Ipak, u HDZ-u su, dodaje, morali računati na sadašnju situaciju čim su ušli u koaliciju s protestnom strankom kakva je Most. Protestne stranke nisu “materijal” za Vladu, a k tomu HDZ i Most nemaju proceduralni sporazum koji sadrži načine rada u situaciji poput ove. A to onda pojačava krizu, makar, prema Čularovu mišljenju, u Mostu nemaju argumente za ostavku ministra Marića.

- Mostovi zastupnici dva su puta podržali Marića - kao člana Oreškovićeve, pa Plenkovićeve Vlade. Znali su i što je radio u Agrokoru i danas o njemu nema ništa novo što se nije znalo prije godinu dana. Zato njihovo inzistiranje na tome da napusti Vladu jednostavno nije dosljedno ponašanje - smatra Čular.

Gotovo identično razmišlja Pero Maldini, politolog iz Dubrovnika, koji smatra da je kriza Vlade posljedica Mostove politike, a ne Agrokora. - Da nije bilo afere Agrokor, u Mostu bi izmislili neki drugi problem jer izigravaju opoziciju. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, a Mostov se sada razbio - kaže Maldini, koji misli da Plenković kontrolira situaciju.

Manjinska vlada

- Andrej Plenković je staložena osoba i sigurno nije bez razmišljanja ušao u ovu situaciju. Usto, tek ćemo vidjeti hoće li biti prijevremenih izbora jer HDZ možda uspije sakupiti parlamentarnu većinu, a moguća je i manjinska vlada koja bi imala potporu dijela oporbe. Dođe li ipak do prijevremenih izbora, HDZ će osvojiti najviše mandata, tada će se otvoriti pitanje postizbornog koaliranja. Što mislite, tko će htjeti koalirati s ovakvim Mostom - pita dr. Maldini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:16