NASTAVAK MUČNE PRIČE

POMOZITE ILI KONJI U UTORAK IDU U KLAONICU! Izgladnjele životinje u vlasništvu našeg poznatog TV voditelja čeka grozna sudbina ako se nešto ne poduzme

 Zagorje International

U ožujku ove godine internetom su se proširile fotografije izgladnjelih konja u vrlo lošem fizičkom stanju, na farmi u Oroslavju. Vlasnik konja, inače voditelj s Jabuke TV Josip Tuđa, našao se u središtu pažnje nakon što je otkriveno da su deseci konja do te mjere zanemareni da su samo u veljači uginula tri konja, i to zbog neishranjenosti i parazita.

O svemu su lokalne novine Zagorje International obavijestili zabrinuti stanovnici Oroslavja, a sve su potkrijepili fotografijama. Potom su se uključili i Prijatelji životinja koji su istaknuli da se radi o dugoročnom zanemarivanju životinja, zbog čega su tražili trajno oduzimanje konja neodgovornom skrbniku. Oglasilo se na koncu i Ministarstvo poljoprivrede koje je krajem ožujka objavilo da je inspekcijom utvrđeno da su tri konja uginula te da je nekolicina u lošem stanju.

Posljednjih se dana na društvenim mrežama proširio poziv u kojem se apelira na sve da doniraju koliko god mogu kako bi se isti ti konji spasili od klaonice.

Spasite konje od klaonice

Kako stoji u privatnoj objavi koju je podijelilo nekoliko stranica udruga, Josip Tuđa je odlučio prodati nekoliko desetaka konja u klaonicu. ‘...Svi oni koji neće do utorka ujutro biti kapareni od strane ljudi, idu u klaonicu. … Također ako netko želi donirati novac za otkup konja ili ima potencijalni smještaj ili bilo što što može pomoći, neka se javi! Molim vas dijelite ovu objavu! Konji su vrhunskih papira, ali trebaju hranu, ljubav i prvenstveno oporavak od bivšeg vlasnika’, između ostalog stoji u objavi.

Sličan je apel na svojoj stranici na Facebooku podijelila i Udruga za djecu s posebnim potrebama Naši snovi. Radi se o udruzi koja djeluje na području Vrbovca, a bavi se informiranjem, pružanjem podrške i pomoći djeci i obiteljima djece s posebnim potrebama. Kako među njihove aktivnosti ulazi i terapijsko jahanje, udruga je pokrenula online kampanju kojom prikuplja novce za otkup konja, kao i objavu na Facebooku:

‘Pomozite nam spasiti konje!

Dragi prijatelji, simpatizeri, poslovni partneri i svi ostali koji nas znate, čuli ste za nas ili ćete nas kroz ovu akciju upoznati, pomozite nam u akciji spašavanja konja.

Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama Naši snovi skuplja sredstva za kupovinu konja koji trebaju ići u klaonicu zbog nemogućnosti vlasnika da se brine o njima. Konji su bili u jako lošem stanju pa su ih veterinarske inspekcije stavile u karantenu te se nagomilao dug, a vlasniku ukoliko ih ne proda udomiteljima, ne preostaje ništa drugo nego da dio konja proda u klaonicu da bi dug riješio.

Udruga Naši snovi kroz projekt ‘Plemenitost na djelu’ održava rekreativno jahanje u terapijske svrhe koje je besplatno za svu djecu i osobe s posebnim potrebama i invaliditetom, ali i za sve ostale osobe i djecu koji nam se jave.

U našoj konjušnici su dva konja koji služe za rekreativno jahanje u terapijske svrhe, te nam nedostaju dva do tri konja kako bismo još bolje mogli pomoći djeci.

Zbog toga se uključujemo u akciju spašavanja konja! Uključite se i vi svojom donacijom!

Udruga bi za prikupljena sredstva kupila konje te ih dala ujahati, dio konja zadržala za sebe, a dio konja udomila kod ljudi koji imaju želju i uvjete za držanje konja, a trenutno nemaju sredstava za kupnju istih.’

Online kampanja za spas konja i pomoć djeci

U razgovoru nam je Dražen Jurić iz udruge rekao da su izašli na teren i pregledali konje. Prema njegovim saznanjima Tuđa ima u svom vlasništvu više od 30 konja. ‘Još tri konja su u karantetni, dvije kobile su jako mršave, a ostali su se dobro oproravili. Doduše, fali im kvalitetne hrane, sad su na ispaši’, rekao nam je Jurić.

Jurić se još danas misli vratiti u Oroslavje kako bi mogao sklopiti ugovor s Tuđe i dati dio novaca. Udruga zasad ima novaca za kupnju oko sedam konja. Od toga žele dva ili tri konja zadržati za terapijsko jahanje, a ostale udomiti uz obavezno potpisivanje ugovora kojim će budući vlasnik garantirati da konje neće prodati u klaonicu ili u neprovjerene ruke.

‘On ima tridesetak konja. Sebi ih želi ostaviti jedno 20, a dvadesetak će ih završiti u klaonici. Za oko sedam konja imamo novaca - dio je za jahanje, a ostale ćemo udomiti obiteljima uz ugovore da se ne prodaju u klaonicu i slično’, priča nam Jurić dodajući da će pokušati sniziti cijenu od oko 4000 kuna po konju, koliko Tuđe traži.

Također, danas će pokušati odgoditi prodaju konja klaonici na barem mjesec dana, dok se ne prikupi što više sredstava za njihov oporavak.

Prijatelji životinja: Kazneno smo prijavili Josipa Tuđu

Na naš upit vezano uz slučaj konja u Oroslavlju javili su nam se iz Udruge Prijatelji životinja, koji su nam odgovorili kako im nisu poznate sadašnje namjere Josipa Tuđe, no da su protiv njega poslali kaznenu prijavu za mučenje životinja uskranom hrane i vode.

- U ožujku 2017. javnost je zgrozilo stravično stanje konja na njegovoj farmi. Sve dostupne informacije i fotografije konja upućuju na nužnost da mu se trajno oduzmu svi konji, da mu se zabrani njihovo daljnje nabavljanje i držanje te da ga se sankcionira zbog izgladnjivanja konja i nedodatka veterinarske skrbi, što je rezultiralo smrću 15-ak konja, rekli su nam iz Udruge.

- Odgovor na prijavu još nismo dobili, no smatramo da konji ne mogu dočekati živi ishode sudskih postupaka, već ih je potrebno odmah oduzeti i zbrinuti. Apelirali smo već na Josipa Tuđu da ih ponudi na udomljavanje jer su nam se javile udruge i građani zainteresirani za udomljavanje, što bi za izmučene konje bio jedini spas, kazali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:13