PRIPREME ZA GRADNJU

POSLJEDNJA ZELENA OAZA NA KRIŽANJU PORED MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI POSTAJE GRADILIŠTE Poduzetnik koji je obnovio stan Mrak Taritaš gradi 8-katnicu

 CROPIX

Moderna, staklena višekatnica uskoro će niknuti u Zagrebu, i to na livadi i parkiralištu koji se nalaze na uglu Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca. Jedina je to preostala zelena površina na tom raskrižju - preko puta su joj Muzej suvremene umjetnosti, shopping centar i zgrada INA-e.

Godinama se govorilo o radovima na toj lokaciji, no oni nikako nisu započinjali. Mnogi su stanari okolnih zgrada zadovoljno zaključili kako se na toj livadi ipak neće graditi, a onda su nedavno postavljene ograde oko budućeg gradilišta.

Izmještanje cjevovoda

Ograda prolaznicima onemogućuje da vide jesu li radovi počeli, no doznajemo kako investitor ima tri godine da krene s izgradnjom. Riječ je o poslovnom objektu koji bi trebao imati tri razine podzemne garaže i sedam, odnosno osam katova iznad zemlje. Investitor je tvrtka Poslovni projekt Sopot, koja je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Ing-grad, vlasnika Branislava Brizara. On je široj javnosti postao poznat kao poduzetnik koji je obnovio stan Anke Mrak Taritaš, a potom tek dvije godine nakon toga uspio naplatiti, tvrdi, dio dugovanja.

Iz tvrtke Ing-grad neslužbeno doznajemo kako još uvijek ne znaju kada bi trebali početi radovi na izgradnji. Na zemljištu se nalazi magistralni cjevovod, kao i dio telekomunikacijske mreže te javne rasvjete. Najveći problem je cjevovod, zbog kojeg su s tvrtkom Vodoopskrba i odvodnja (VIO) potpisali ugovor o njegovu izmještanju. No, VIO tek mora raspisati javni natječaj za izvođača radova, zbog čega cijeli projekt trenutno stoji.

Upozorenje

- Nadamo se da bi radovi mogli početi na proljeće iduće godine. No, sve ovisi o javnom natječaju, jer ako se netko žali, sve se može odužiti. Ograde smo postavili zato da ljude koji su koristili parkiralište naviknemo da se tamo više neće moći parkirati, kako ne bi imali probleme kasnije, kad izgradnja počne - kažu u Ing-gradu. Projekt koji ima pravomoćnu građevinsku dozvolu od rujna prošle godine, mora biti dovršen u roku od sedam godina. To je, očekivano, izazvalo pravi revolt među lokalnim stanovništvom koje se protivi izgradnji. Među njima je i predsjednik Mjesnog odbora Sopot Mladen Devčić, koji je najavio kako će se na sljedećem sastanku odbora raspravljati upravo o gradnji tog poslovnog kompleksa. Premda odluke mjesnog odbora nemaju nikakvu težinu, jer nisu obvezujuće, vidjet će što se može napraviti.

Protivnici projekta

- Nisam za gradnju jer će se tako u ovom dijelu grada stvoriti prometni čep. Osim toga, grad je pun praznih poslovnih prostora pa ne mislim da je nužno graditi novi, a posebno ne na ovoj lokaciji. Podiže se niz stanova duž avenije, a to nikako nije dobro - ističe Devčić.

Kaže kako u ovoj situaciji zapravo ne mogu puno učiniti. Pokušat će napraviti sve što mogu kroz pravne mehanizme, pojašnjava, no osim toga nemaju što napraviti. Tući se s policijom i ležati pod bagerima neće zaustaviti gradnju zgrade, smatra Devčić.

- To nije uspjelo u Varšavskoj pa neće ni kod nas. Svi znamo da moramo djelovati, i hoćemo, ali moramo pronaći pravi način. Čak je i Društvo arhitekata dalo mišljenje da na toj livadi, ako se već treba graditi, treba biti neki javni sadržaj, a ne poslovna zgrada - smatra Devčić.

Na ovoj se livadi još 2009. godine trebalo graditi. Tada se u medijima spominjalo kako iza tvrtke Poslovni projekti Sopot stoje Stanislav Mucić, vlasnik tvrtke Mucić&Co doo Ljubuški i jedan od najbogatijih ljudi u BiH, te Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:26