UZ DRŽAVNE I VOJNE POČASTI

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ BIVŠEG HRVATSKOG PREMIJERA Na zagrebački krematorij došli nekadašnji bliski Šarinićevi suradnici, ali i Plenković, Horvatinčić...

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Posljednji ispraćaj Hrvoja Šarinića održan je uz državne i vojne počasti u srijedu u 13.35 na zagrebačkom krematoriju, gdje su se okupili mnogi istaknuti hrvatski političari i javne osobe.

Bivšeg predsjednika hrvatske Vlade i bliskog suradnika prvog predsjednika Franje Tuđmana na posljednje počivalište tako su, uz članove obitelji Šarinić, ispratili premijer Andrej Plenković, Mate Granić, Vesna Škare Ožbolt, Mate Laušić, Milan Kujundžić, Mladen Vedrić, Zvonko Kusić...

Šarinić je preminuo u petak u zagrebačkoj bolnici Sv. Duh nakon duge i teške bolesti. Bliski suradnik prvog hrvatskog predsjednika u politiku je ušao krajem osamdesetih, a od 1992. do 1993. bio je i predsjednik Vlade, a potom i predsjednik Ureda za nacionalnu sigurnost.

Javnost ga pamti i kao šefa pregovaračkog tima s pobunjenim Srbima, a potom je vodio Povjerenstvo za odnose s UMPROFOR-om. U dva navrata bio je i predstojnik ureda predsjednika Tuđmana nakon čije smrti s Matom Granićem i Vesnom Škare Ožbolt osniva Demokratski savez (DC) i polako nestaje s hrvatske političke scene.

Rođen je na Sušaku 17. veljače 1935. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:08