POVREDA PRAVA EU

POSTUPAK PROTIV HRVATSKE ZBOG KONVERZIJE ŠVICARCA! Europska komisija već napravila prvi korak!

 Hanza Media

Europska komisija, nakon učestalih upozorenja, pokrenula je postupak protiv hrvatske vlade o povredi prava EU zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure, saznaje Jutarnji list. Naš izvor kaže da je 'već učinjen prvi korak i Hrvatskoj upućeno pismo formalne obavijesti'.

Iz Europske komisije, a i iz hrvatske vlade, proteklih su mjeseci rekli da su 'u kontaktu' i pokušavaju pojasniti slučaj konverzije ali, čini se, komisija nije zadovoljna svim argumentima koje je do sada pružila Vlada u obrani te odluke.

Navodno je pismo 'formalne obavijesti' poslano još prije tri tjedna, ali to nisu niti iz Europske komisije niti iz Vlade objavili. Komisija inače ne objavljuje kada se nekoj državi pošalje takvo pismo, što je prvi korak u takozvanoj 'infringement' proceduri.

I prije je povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill, koji je u međuvremenu podnio ostavku nakon što je na referendumu narod njegove države odlučio napustiti EU, upozoravao na mogućnost pokretanja postupka protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u švicarcima.

On je još u svibnju u raspravi pred Europskim parlamentom upozorio da se 'pravednije treba raspodijeliti trošak konverzije'.

- Razmatramo otvaranje postupka zbog povrede europskog prava ako bude potrebno. Hrvatska vlada nam kaže da razgovaraju s bankama s ciljem pronalaska opcije kojom bi se pravednije dijelio teret konverzije. Mi to odobravamo, ali ubrzo mora doći do napretka ili ćemo poduzeti odgovarajuće postupke - upozorio je tada Hill. I sada, prema neslužbenim izvorima, Komisija je to učinila.

Iz EU su stalno upozoravali da pri rješenju problema kakvi su konverzije kredita treba pronaći ravnotežu između zaštite prava potrošača, ali i zadržavanja stabilnosti bankarskog sustava. Nije tajna da su neke države članice EU, čije su banke vlasnici nekih banaka u Hrvatskoj, tražile od Europske komisije da istraži ovaj slučaj u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:30