PENZIONERSKI VOĐE

Posvađana trojka u borbi za prava umirovljenika

Zlatko Klarić i njegov Blok umirovljenici jučer su očekivali 50.000 umirovljenika u prosvjedu. To se nije dogodilo
 Srećko Niketić/Cropix

ZAGREB - Umirovljenika je u Hrvatskoj 1,2 milijuna, mirovine im nisu rasle još iz vremena kada je uveden harač, a Ivo Sanader je bezbrižno jedrio na Malo vitra. Primanja im plešu na granici siromaštva, a njih gotovo 80.000 preživljava od 246 kuna. Ipak svaki prosvjed umirovljenika u Hrvatskoj neslavno propadne. Jučer ispred središnjice HDZ-a Zlatko Klarić i njegov Blok umirovljenici zajedno očekivali su 50.000 umirovljenika, a pojavilo se njih tristotinjak.

U Sloveniji jedna stranka

Logično. Slovenci imaju jednu umirovljeničku stranku, pet zastupnika i tri ministra, a Hrvati sedam umirovljeničkih stranaka i jednog zastupnika. Sedam stranaka vode tri “velika” penzionerska tribuna. Dva nisu umirovljenici, a treći koji jest umirovljen je sa 48 godina!

Silvano Hrelja predvodnik je tzv. crvene umirovljeničke struje, član Kukuriku koalicije. Lazar Grujić i njegov Blok umirovljenici zajedno predstavljaju “plave” umirovljenike i bliski su s vladajućom koalicijom. A Zlatko Klarić, osnivač još jednog Bloka umirovljenici zajedno, ne podržava niti crvene niti plave.

Ova je trojka, naravno, žestoko posvađana. Klarić i Grujić spore se oko imena “Blok umirovljenici zajedno” i još nije jasno tko ima pravo na to ime, a Grujić i Hrelja imaju svoje razmirice još iz vremena kada su i jedan i drugi bili članovi HSU i kada su se umalo fizički obračunali u središnjici.

Silvano Hrelja jedini je parlamentarac među umirovljenicima, a kao član kastavske skupine ima najveće šanse nešto napraviti i na predstojećim izborima. Vjerojatno će imati tri zastupnika u Saboru i već ima iskustva u borbi za umirovljenička prava. Sudjelovao je u pregovorima oko povrata duga i dodatka za tzv. nove umirovljenike. Prigovara mu se da je ulaskom u lijevi savez zanemario umirovljeničko pitanje. Iz koalicije s HDZ-om izašao je kada je uveden harač na mirovine.

Problem u stranci

Oponenti mu to drže najvećim krimenom i znakom da mu do umirovljenika nije stalo, a pristaše ga zbog tog poteza dižu u nebesa uvjereni da je time pokazao upravo brigu za starije. Hrelja, međutim, ima problem u stranci iz koje odlaze viđeniji članovi i priključuju se oponentima.

Lazar Grujić bio je godinama član HSU. Izašao je kad je Hrelja postao predsjednik 2008. godine. Od prošlih lokalnih izbora povezuju ga s HDZ-om jer ih u Zagrebačkoj županiji održava na vlasti. Sličan savez Grujić je na nacionalnoj razini sklopio s Jadrankom Kosor kada je osnovano Nacionalno vijeće za starije osobe.

U početku je sve upućivalo na to da će Grujić postati čvrsti HDZ-ov saveznik na predstojećim izborima, no Grujićev Blok umirovljenici zajedno na izbore izlazi samostalno. Prije pokušaja s HDZ-om, Grujić se nudio i SDP-u. Šanse za ulazak u Sabor imaju, ankete im daju oko četiri posto.

Najveći uteg na imenu Lazara Grujića jest činjenica da je umirovljen sa 48 godina, 17 godina prije zakonske granice za starosnu mirovinu! Ta je činjenica dosad vješto skrivana, ali u predizborno vrijeme tako rani odlazak u mirovinu bit će oružje u rukama mnogih.

Zlatko Klarić i nekoliko njegovih stranaka okupljenih u alternativni Blok umirovljenici zajedno imaju minimalne šanse ući u Sabor.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:31