ISKRIVLJENE INFORMACIJE

POTPREDSJEDNIKA VLADE OPTUŽILI FALSIFIKATOM Centar za ratne zločine u Republici Srpskoj krivotvorio podatke da bi optužio Damira Krstičevića!

- Čvrsto stojim iza svog potpredsjednika i ministra obrane, a ovo je jedna od informacija koja, pretpostavljam, za cilj ima njegovo političko diskreditiranje. Mislim da od toga neće biti ništa. One koji su zločine počinili treba procesuirati, ali manipulacije informacijama koje bi u pozadini imale političku diskreditaciju ne prihvaćam”, poručio je premijer Andrej Plenković komentirajući tekst u tjedniku Nacional u kojem se navodi da je Damir Krstičević kao zapovjednik 4. gardijske brigade prijavljen za ratni zločin nad srpskim civilima u BiH tijekom akcije Maestral.

Ministar Krstičević je u svom odgovoru na objavljeni tekst bio još oštriji ustvrdivši da su objavljeni podaci lažni. “Toga dana kao što taj navodni tjednik navodi 13. rujna 1995. Četvrta gardijska brigada nije uopće bila u BiH. Bila je u svom sjedištu u Splitu, 300 kilometara daleko od BiH.”

Na početku teksta u tjedniku Nacional stoji citat: “Kolonu koja se kretala od Srbobrana k Jajcu napali su 13. rujna 1995., kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati”.

Isti taj citat stoji u dokumentu “Informacija o ratnim zločinima pripadnika Hrvatske vojske nad srpskim civilnim stanovništvom na putu Srbobran - Jajce 13. septembra 1995. godine”. Riječ je o službenom dokumentu Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava Savezne Republike Jugoslavije. No, taj se dokument u bitnoj činjenici razlikuje od onog citiranog u Nacionalu. U drugom pasusu tako stoji: “Tu kolonu, koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu, napali su 13. septembra 1995. godine kod sela Bravnice, na oko 3 km ispred Jajca, pripadnici 2. gardijske brigade Hrvatske vojske”. Navedeno se može pročitati na web-stranici www.slobodan-milosevic.org/documents/. Osim toga, u iskazu jedne svjedokinje u originalnom dokumentu se navodi: “Naknadno sam saznala da je u napadu na autobus učestvovala Hrvatska vojska iz 2. gardijske brigade...”. Te rečenice u objavljenom svjedočenju svjedokinje u tjedniku Nacional nema.

Autorica teksta Orhidea Gaura Hodak rekla nam je da ona nije vidjela ovaj dokument nego da je citirani tekst dio odgovora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke. Kaže također kako u tekstu iskaza svjedokinje koji joj je poslan nema njene tvrdnje da je u napadu sudjelovala 2. gardijska brigada Hrvatske vojske.

Iz gore navedenog se može jasno zaključiti da je banjolučki Republički centar za istraživanje ratnih zločina namjerno izmijenio i falsificirao dokument Savezne Republike Jugoslavije kako bi imao osnovu za pokretanje optužnog prijedloga protiv Damira Krstičevića. Da je ovaj falsificirani dokument osnova za optužni prijedlog protiv Krstičevića, tvrde i u samom Centru. “Prema saznanjima kojima Centar raspolaže, Krstičević je osumnjičen kao zapovjednik 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vrijeme izvršenja krivičnog djela ratnog zločina borbeno djelovala na području općine Jajce”, stoji u odgovoru tjedniku Nacional. U slučaju da je Centar iz Banje Luke tužiteljstvu u Sarajevu poslao prijavu protiv Krstičevića na osnovi originalnog dokumenta Komisije SRJ, ta bi prijava mogla odmah biti odbačena jer i je sama Komisija na kraju svog dokumenta jasno zaključila: “Odgovornost za ubistva srpskog civilnog stanovništva snose: 1. Pripadnici 2. gardijske brigade Hrvatske vojske. U vrijeme operacije Maestral 2. gardijskom brigadom zapovijedao je stožerni brigadir Zvonko Peternel”.

Da tog 13. studenoga 1995. godine 4. gardijska brigada uopće nije bila na području Jajca ne tvrdi samo Damir Krstičević nego to stoji i u knjizi Ante Gotovine “Napadni bojevi i operacije HV i HVO” objavljenoj 1996. Kao što je poznato, knjiga sadrži originalne zapovijedi i karte 7 vojnih operacija. Detaljno je opisana i operacija Maestral u kojoj se dogodio navedeni događaj. Prema navodu u knjizi, 13. rujna 1995. odvijala se operacija oslobađanja Jajca u kojoj su sudjelovale 1. i 2. gardijska brigada HVO-a 81.gb, 60.gdb, 22.do, SP MUP-a HR HB I IDS GSHV. Istog dana “pokrenuta je 2./7. gbr iz sela Halapića i uvedena u borbu istočno od Drvara zajedno s 126.dp s namjerom zajedničkog izvođenja bočnog napadaja na tom dijelu bojišnice. Snage 2./7. gbr I 126.dp bile su raspoređene smjerom Velika Župa - selo Mrđe - selo Mokronoge - Drvar - Oštrelj”, stoji u navedenoj knjizi.

Dakle, 4. gardijska brigada uopće se ne spominje. Dapače, pod datumom 11. rujna navodi se da su tog dana snage 4. gardijske brigade upućene na kraći odmor.

Banjolučki Centar za istraživanje ratnih zločina ove je podatke falsificirao još 2008. godine, kada su u Sarajevo poslali optužni prijedlog protiv Damira Krstičevića. Iako sve te podatke ima i DORH, nitko od hrvatskih institucija punih osam godina nije na to reagirao niti javno ustvrdio da je ovaj optužni prijedlog sastavljen na osnovi lažnih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 14:15