BEZ RJEŠENJA

POTPUNI RASPAD SUSTAVA Spašavanje troje djece propalo jer su odvjetnici ostali bez vozila

 Hanza Media

Dječja odvjetnica, kojoj je zakonska obaveza zastupati djecu i njihove interese u postupcima pred sudom, u utorak se nije odazvala pozivu na ovrhu troje male djece u okolici Zaboka jer nije imala kako otići na teren. Nakon šest mjeseci stalnog upozoravanja nadležnog Ministarstva socijalne politike, konačno je došlo do toga da je Centar za posebna skrbništva - koji zapošljava odvjetnike za zastupanje djece, osoba pri lišenju poslovne sposobnosti i drugih ranjivih skupina - ostao bez službenih automobila, koji su im osnovno sredstvo za rad.

U sljedećih mjesec dana na još 157 sličnih ročišta posebni se skrbnici neće moći pojaviti, iako ih je država dužna osigurati, čime će najranjivije skupine osoba ostati bez minimalne pravne zaštite.

Ravnateljica Centra Karolina Šestak na ovaj problem bezuspješno upozorava Ministarstvo još od veljače, a zahtjev za sastanak s ministricom Bernardicom Juretić odbijen joj je čak šest puta.

- Mi više nemamo izlaza. Centri za posebna skrbništva osnovani su u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu i svaki od njih pokriva po pet županija. Posebnih je skrbnika malo, a slučajeva jako puno: 15 posebnih skrbnika obradilo je 4300 predmeta. Stoga nije neobično da imamo po dva ili tri ročišta u istom danu, na lokacijama udaljenima međusobno po sto i više kilometara, a obaveze na terenu prije ročišta još su složenije jer se štićenici često nalaze u manjim, dislociranim selima. Kako god kombinirali, javni prijevoz jednostavno nije upotrebljiv. Koristimo osobne automobile kad možemo, ali to jednostavno nije rješenje - objašnjava Karolina Šestak, ravnateljica Centra za posebna skrbništva.

Centri su osnovani 2014. godine sukladno novom Obiteljskom zakonu. Zapošljavaju kvalificirane odvjetnike koji prvi put organizirano zastupaju djecu u, primjerice, konfliktnim razvodima (mama ima svog odvjetnika, tata svog, a sada i dijete ima odvjetnika koji štiti njegove interese), u postupcima oduzimanja djece, posvojenja itd.

Pri samom osnivanju Centra nije riješena nabava automobila, već su vozila, za prvu ruku, posuđena od drugih ustanova socijalne skrbi. Međutim, ubrzo se pokazalo da je to manjkavo i jako skupo rješenje: radilo se o starim automobilima, prikladnim za povremene kratke vožnje unutar grada, ali ne i za posebne skrbnike koji automobilom mjesečno rade oko 3000 kilometara.

- Auti su bili nesigurni, stalno su se kvarili, a popravci su bili jako skupi. Nama su bili jedva upotrebljivi, a ustanovama kojima su uzeti itekako su nedostajali. Stoga je odlučeno da se krajem prošle godine ti automobili vrate u Zagrebu i Osijeku i krene u nabavu vlastitih automobila. Oni ustupljeni Splitu i Rijeci bili su u nešto boljem stanju te ih još koriste - kaže ravnateljica.

Problem je početkom godine premošćen tako da je Ministarstvo omogućilo Centru da automobile za Zagreb i Osijek unajmi od rent-a-car kuće koja je dala najbolju ponudu. Poslali su zahtjev na adrese tri kuće i odabrali najpovoljniju. Za ukupno devet automobila plaćali su oko 30.000 kuna mjesečno. Unajmljivanje je provedeno bez klasičnog i složenog postupka javne nabave, kao bagatelna nabava, te su automobile mogli koristiti dok njihov ukupni trošak nije dosegnuo 200.000 kuna. To se dogodilo u srpnju ove godine.

- Budući da klasična javna nabava ima svoju proceduru i traje najmanje dva mjeseca, već sam u veljači, odmah po formiranju nove vlasti, kontaktirala Ministarstvo socijalne politike kako bih ih upoznala s problemom i kako bismo imali dovoljno vremena da ga riješimo. Od veljače do srpnja uputili smo sedam službenih dopisa, a tajnica ministrice u istom mi je razdoblju šest puta odgovorila da me ministrica ne može primiti - kaže ravnateljica Šestak.

Krajem lipnja konačno je održan sastanak sa zamjenikom ministrice Antom Babićem na kojem je dogovoreno da će se pokrenuti postupak javne nabave te da će samu proceduru obaviti službenici Ministarstva, s obzirom na to da sam Centar nema kadrovskih kapaciteta za provedbu. Međutim, nije se poduzelo ništa, već je 3. kolovoza na adresu Centra stigao dopis u kojem im se odobrava javna nabava koju moraju provesti sami. Uz to što nisu obučeni za provedbu javne nabave, u Centru upozoravaju da je odavno prekasno: prema propisanoj proceduri, poziv za javnu nabavu mora biti objavljen na mrežnim stranicama najmanje 40 dana, zatim kreću rokovi za žalbe, isporuku i ostalo. Dakle, najmanje sljedeća dva mjeseca Centar bi trebao raditi bez osnovnog sredstva za rad.

Voda je došla do grla kad je ravnateljica u utorak obavijestila Ministarstvo da nije u mogućnosti otići na ovrhu djece u selo kraj Zaboka, da u sljedećih mjesec dana imaju još 157 dislociranih ročišta te moli da ju se žurno obavijesti kako da odu na teren i tko će snositi odgovornost prema štićenicima koji će ostati bez svojih zastupnika. Tek je tada stigla reakcija - Ministarstvo je ponudilo da im ustupi jedan automobil iz svog fonda, koji bi zajednički trebale koristiti podružnice u Osijeku i Zagrebu! Kako da organiziraju rad devetoro odvjetnika u različitim krajevima Hrvatske s jednim automobilom - nisu naveli.

Ministarstvo socijalne politike nije nam odgovorilo zašto je ignoriralo ovaj problem ni kako će ga sada riješiti. Odgovor može ležati u činjenici da sadašnja garnitura postojeći Obiteljski zakon smatra lošim te naprosto ne želi osigurati nesmetani rad instituta koji su njime osnovani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:58