NOVA KATEGORIJA

POTPUNO NOVA GRANA TURIZMA MOGLA BI PROMIJENITI KONCEPT SEZONE U HRVATSKOJ Odmor kakav se sve više traži u svijetu konačno je prepoznat u RH

 Robert Fajt / CROPIX

Ministarstvo turizma u javnu je raspravu do 26. lipnja uputilo prijedlog izmjena Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u segmentu robinzonskog smještaja, s ciljem da se njime mogu baviti i domaćinstva te obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

Zainteresirani mogu pratiti ili komentirati javno savjetovanje na portalu eSavjetovanje, a u Ministarstvu turizma napominju da se time slijede trendovi želja i potreba suvremenih turista koji uz klasične smještajne objekte sve više za odmor traže drugačiji, jednostavniji, opušteniji i nesvakidašnji smještaj u prirodi.

Do sada su oblici tzv. robinzonskog smještaja bili mogući samo u ruralnim sredinama i to putem registriranih tvrtki, odnosno ugostiteljskih objekata za smještaj. Izmjenama koje se predlažu takva, sve traženija smještajna ponuda u svijetu, mogla bi se nuditi i u urbanim sredinama, a pored tvrtki mogli bi je u ponudi imati i drugi pružatelji usluga smještaja u turizmu, pa i na OPG-ima i domaćinstvima.

"Kreacijom novih proizvoda robinzonskog smještaja u neuobičajenim uvjetima stvara se okvir za obogaćivanje ponude za specifične tržišne skupine, a uz jačanje konkurentnosti ponude destinacije to će omogućiti pojedincima, domaćinstvima i OPG-ovima dodatne prihode te samozapošljavanje inovativnih, mladih i kreativnih osoba", poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Prema prijedlogu izmjena pravilnika, takvi objekti mogu biti smješteni u urbanim i ruralnim sredinama, sa ili bez priključaka na infrastrukturne sustave. Smještaj pritom može biti u šatorima, prostorijama ili prostorima za smještaj izrađenima od lokalnog i prirodnog materijala (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorijama i prostorima neuobičajenog oblika ili postavljenih na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, stablu, vodi, stijeni i slično).

U predloženim se izmjenama, kako ističu iz Ministarstva turizma, stvara i mogućnost realizacije novih atraktivnih odredišta za odmor i razonodu te se mijenja postojeća i uvodi nova vrsta smještajne ponude u objektima za robinzonski smještaj i to "objekt za robinzonski smještaj" (za tvrtke) i "kamp odmorište-robinzonski smještaj" (za građane-domaćinstva i OPG-ove).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:45