IZGLASAN NOVI ZAKON

POVIJESNA ODLUKA U SABORU Istospolni će parovi od rujna imatiista prava kao i bračni partneri

Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, jedini izuzetak bit će posvajanje djece
Zagreb, 150714.Posljednjeg dana zasjedanja Sabora nekoliko udruga gradjana istaklo je svoje transparente i prosvjedovalo ispred ulaza .Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je s 89 glasova za i 16 protiv donio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.

Vlada, a potom i parlamentarna većina, odbili su zahtjev HDZ-a da se zakon uputi u treće čitanje.

Odbačeni su i amandmani kojima je HDZ tražio pravo na priziv savjesti matičara pred kojima se ozakonjuje životno partnerstvo, kao i oni da se iz zakona izbrišu odredbe kojima se uređuje položaj djece u takvim obiteljima te da se izrijekom navede da istospolni partneri nemaju pravo posvajati djecu kao zajednica.

Vlada i parlamentarna većina odbili su i zajednički amandman kojim su Igor Kolman (HNS), Šime Lučin (SDP) i Laburist Branko Vukšić zatražili da se istospolnim partnerima omogući jednako pravo na posvajanje djece kao i bračnim partnerima.

"Držimo da je, imajući u vidu trenutne društvene okolnosti, zakon pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu", obrazložio je ministar uprave Arsen Bauk neprihvaćanje takvog amandmana.

Vladinim amandmanom stupanje na snagu Zakona o životnom partnerstvu pomaknuto je na 1. rujna, kako bi se počeo primjenjivati zajedno s novim Obiteljskim zakonom

Donošenje zakona s galerije su pljeskom pozdravili aktivisti udruga koje promiču prava LGBT osoba.

U Hrvatskoj su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život. Obiteljski život istospolnih parova, od sada životnih partnera i partnerica, u Hrvatskoj štite Ustav, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud, istaknula je udruga Zagreb Pride u priopćenju nakon usvajanja zakona.

Udruga stoga podsjeća na poruku Ustavnoga suda iz studenog prošle godine u kojoj se kaže kako "eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva".

Bruno Konjevic / CROPIX
Zagreb, 150714.Saborski zastupnici odrzali su danas zadnju sjednicu prije dvomjesecne ljetne stanke.Tema sjednice bili su raspravljeni akti poput Zakona o radu, zivotnom partnerstvu osoba istog spola i dr.Na fotografiji: glasovanje.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

To dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, kaže se u priopćenju.

Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom, čime će Hrvatska i na simbolični način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako, ističe Zagreb Pride.

Zakon o životnom partnerstvu veliki je korak naprijed za ljudska prava u Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji, ocjenjuje Zagreb Pride.

Prva istospolna vjenčanja, po procjeni udruge, moći će se održati sredinom kolovoza, no obzirom da je kasnije objavljeno da zakon stupa na snagu kasnije, 1. rujna, ipak će se prva vjenčanja organizirati tek u listopadu.

U ime obitelji: Zakon je protivan poštenju i Ustavu. Doživjet će fijasko!

Udruga "U ime obitelji" duboko je razočarana današnjim donošenjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Hrvatskom saboru ocjenjujući da predstavlja apsolutno izigravanje volje birača iskazane na prvom ustavotvornom narodnom referendumu u prosincu prošle godine te stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava.

Kako navodi u priopćenju, Udruga je duboko razočarana činjenicom da saborski zastupnici iz vladajućih stranaka stavljaju volju svoje stranke ispred jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na referendumu.

"Nametanje ovog Zakona protivno je poštenju, temeljnim načelima demokracije i hrvatskom Ustavu. Nanosi štetu djeci, pokušava relativizirati društveni značaj zajednice muškarca i žene, i obitelji, a sve u cilju daljnjeg nasilnog nametanja ideologije hrvatskom društvu. Upravo kao i Obiteljski zakon, i ovaj nestručan i ideološki obojen zakon, doživjet će fijasko", smatra predsjednik Udruge Lino Zonjić.

Zakon je neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH, unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te na kraju uspijeva biti čak i diskriminatoran, ocjenjuje Udruga te navodi da se u zakonu uvode "instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom", a malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi onemogućuje se da djeluju u slobodi po svojoj savjesti.

"Zakon o životnom partnerstvu istospolnih osoba zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog zakona stvara se velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogo čemu praktično neprovediv", dodaje se u priopćenju.

Udruga smatra kako je sve navedeno u potpunosti životno i pravno neprihvatljivo, te ističe kako će se zalagati da nakon sljedećih parlamentarnih izbora novi saziv Sabora ispravi ovaj i niz drugih nestručnih i loših zakonskih rješenja ministra Arsena Bauka i aktualne Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:29