PRIJAVLJENA ANONIMNO

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA KAZNILO JASNU OMEJEC 'Predlažemo da se obustavi isplata dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna'

 Davor Pongracic / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo je u petak o predmetu koji se tiče dužnosnice Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske do 6. lipnja 2016. te o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu dužnosnika Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda kao i u predmetu dužnosnika Davorina Mlakara, suca toga suda.

Odlučilo je kazniti Omejec, a s N1 prenosimo ključna priopćenja.

"Dužnosnica ističe da je joj je pravo na naknadu nakon obnašanja dužnosti bilo priznato temeljem Zakona iz 2009. koji je bio na snazi i kad je počela obnašati dužnost Predsjednice Ustavnog suda u prvom i drugom mandatu", kazala je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

"Tumačimo da u slučaju kada se dužnosnik opredijeli na povratak kod prethodnog poslodavca, ima pravo na isplatu plaće nakon prestanka obnašanja dužnost, ali samo u iznosu dvije plaće. Utvrđeno je da je Omejec ostvarivala naknadu plaće u razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Predlažemo stoga da se obustavi isplata dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna", kazala je Orešković.

Omejec je anonimno prijavljena Povjerenstvu zbog sumnje da je koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. Postupak je pokrenut jer je primala naknadu plaće šest mjeseci nakon prestanka dužnosti. Bivša predsjednica Ustavnog suda iskoristila je mogućnost "6 + 6" ( šest mjeseci pune plaće, a nakon toga šest mjeseca pola plaće), a čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.

Povjerenstvo će odlučivati i o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu dužnosnika Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda kao i u predmetu dužnosnika Davorina Mlakara, suca toga suda.

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:44