POLITIČKE TURBULENCIJE

POŽAR DOVEO DO RASKOLA Što zapravo stoji iza otvorenog sukoba premijera i predsjednice HDZ-ovci KRITIZIRAJU ŠEFA 'Morao je otići u Dalmaciju ranije!'

 
 HANZA MEDIA

Požari koji su poharali splitsko područje izazvali su i potres u Vladi jer je potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević zbog prozivki predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska mogla i ranije izaći na teren jučer podnio ostavku koju, pak, premijer Andrej Plenković nije prihvatio, a još je prije u Splitu izjavio kako su sve službe dobro odradile posao.

- Dajem ostavku na mjesto ministra obrane - rekao nam je jučer Krstičević.

Samostalna odluka

Na pitanje zbog čega daje ostavku, ministar je odgovorio:

- Tako je to. Ne moram ja biti ministar...

Pitali smo ga i je li razgovarao s predsjednicom ili premijerom.

- Ne. Ja samostalno donosim odluke! Ako vojska nešto nije dobro učinila, odmah dajem mandat na raspolaganje. Premijer i predsjednica me odmah mogu smijeniti. Zna se kako sustav funkcionira. Zahtjev za angažman vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik. Tek na njegov zahtjev angažira se vojska. Ja do ovoga trenutka nisam primio nikakav zahtjev. Ali, zato sam zajedno s načelnikom Glavnog stožera stavio 100 vojnika u pripravnost i angažirali smo ih u trenutku kad je bilo najpotrebnije. Predsjednica je vrhovna zapovjednica i ona je mogla zatražiti angažiranje vojske u svakom trenutku. Vojnici su 'izginuli' spašavajući što se spasiti dalo, ali ako nešto nije bilo dobro, neka me smijene - rekao je ministar.

Odmah nakon ove političke bombe reagirala je i predsjednica koja je za Jutarnji list iz Salzburga odbacila odgovornost ministra obrane i nije htjela prihvatiti njegovu ostavku.

- Jako sam iznenađena da je ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren, nego mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku, iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao - pojasnila je Grabar-Kitarović, očito aludirajući na odgovornost Dragana Lozančića, bivšeg šefa SOA-e s kojim nije bila zadovoljna i tražila je njegovu smjenu, a sada je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Poslije se iz Žrnovnice obratila javnosti i poručila kako njena izjava nije bila uperena protiv Krstičevića i pozvala ga da povuče ostavku.

- Zašto snage nisu pozvane ranije, to sam se pitala. Kad je vojska došla na teren odlično je odradila posao. Očekujem da povuče ostavku - rekla je predsjednica.

Odnos ne štima

Premijer Plenković je odbio Krstičevićevu ostavku na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju je održao u 16.30 sati u Banskim dvorima.

- Kao predsjednik Vlade ne prihvaćam najavljenu ostavku - poručio je Plenković.

On je, pak, kritike javnosti prema njemu nazvao “zlonamjernim komentarima u medijima” i pojasnio što je mislio kad je govorio o atraktivnom požaru.

- Medijski je interesantan jer je došao do samog predgrađa Splita - rekao je.

Premijer je otkrio da se nije čuo s predsjednicom, da je vijest o ostavci čuo u avionu kad je sletio iz Splita u Zagreb te da mu nije poznato na temelju kojih je činjenica predsjednica donijela zaključak.

- Ne znam odakle njoj takva informacija, to morate nju pitati. Nitko u stožeru nije spomenuo da se kasnilo - rekao je te potvrdio da je predsjednica čekala službeni Vladin avion da je preveze iz Austrije u Split.

S Krstičevićem se, rekao je premijer, čuo kratko i rekao mu da se smiri, da ne prihvaća njegovu ostavku jer izuzetno cijeni njegov rad. Odgovorio je i na pitanje je li razmišljao da u Split krene odmah u ponedjeljak navečer, a ne tek u utorak ujutro.

- Jesam li došao sinoć u 23 sata ili jutros u 8.02 sata, ne bi ništa dramatično promijenilo. Bitno je da je Vlada bila koordinirana.

U odnosima između predsjednice i premijera očito nešto ne štima, a sada se to i potvrdilo.

Emotivan ministar

- Predsjednica se istrčala s izjavom oko vojske - smatra dio HDZ-ovaca. U stranci su mnogi, doznajemo, ljuti na predsjednicu, iako ističu kako ona tom izjavom vjerojatno i nije išla protiv Krstičevića.

- Mislim da je kritika išla na Dragu Lozančića te na cijeli sustav koji ne funkcionira - izjavio je jedan istaknuti član HDZ-a te dodao kako krivnja sigurno nije na Krstičeviću.

- On je dobro postupao, a njegova reakcija s ostavkom mi je razumljiva. On je takav, emotivan. Uvrijedio se i ponudio ostavku. I prije je imao takvih situacija, sjećam se kad je napao Karamarka jer ga nije imenovao ministrom. Bilo mu je jako stalo do te pozicije i nikad to Karamarku nije oprostio - ispričao je sugovornik iz HDZ-a. Drugi kaže kako smatra da se kritika Grabar-Kitarović dijelom odnosila i na samog premijera.

Vanjska politika

- Nije tajna da odnosi na relaciji Pantovčak - Banski dvori nisu idealni. Tu je u pitanju njihov sukob oko vanjske politike. Dok Plenković provodi politiku EU, predsjednica osluškuje poteze SAD-a. Da suradnja nije na velikoj razini, vidjelo se posebno kod izbora i imenovanja veleposlanika. To usuglašavanje je jako dugo trajalo - rekao je izvor iz stranke, dodajući kako smatra da će ovi posljednji događaji produbiti sukob među njima.

HDZ-ovci su imali i prilične zamjerke na ponašanje svog šefa.

- Ono što je u političkom smislu važno, a što je bio propust, jest to da je Plenković trebao ranije otići u Split. Odmah se vidjelo da je riječ o požaru velikih razmjera - istaknuo je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

Taj stav dijele i ostali HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali, od kojih su neki bili vrlo kritični.

- Može se sada vrh stranke opravdavati do prekosutra, ali činjenica je da ne funkcionira ni županijska, ni gradska razina. Dobro poznajem situaciju tamo. Što je županija poduzela? Sve je tamo neobrađeno, teren je neočišćen, a time su se mogli pozabaviti svih ovih godina. Drugo, kako im je vatra ušla u Split, pa ne radi se tu o nepristupačnom terenu - komentirao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a, dok je drugi dodao: - O kakvoj organiziranosti oni pričaju. Pa, trafostanicu je branila Torcida. Pitajte koga god hoćete od tih ljudi s terena kako je bilo. Dosta je više tog odnosa prema ljudima 'lako ćemo'.

I član stranke blizak premijeru smatra da je on ranije trebao otići u Dalmaciju.

- To je pitanje osjećaja, ali sigurno bi bilo bolje da je u Split otišao dan ranije - komentirao je.

"Vojska je pozvana u pomoć između 9.30 i 10 sati"

Glavnog vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavinu upitali smo jučer tijekom posjeta premijera Plenkovića DVD-u Žrnovnice tko poziva Kopnenu vojsku u pomoć?

- Na moj prijedlog poziv vojsci upućuje glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske.

Kad ste u ponedjeljak uputili taj poziv?

- Ja sam ga uputio između 9.30 i 10 sati.

Ali ministar Krstičević tvrdi da poziv nisu dobili do 16 sati jučer?

- 16 sati? Nemojte se ljutiti, onda se neću miješati.

I predsjednica Grabar-Kitarović je poručila kako je vojska treba biti ranije poslana?

- Nemam komentara.

Znači vi tvrdite da ste pomoć Kopnene vojske zatražili već u 10 sati ujutro?

- Ne tvrdim više ja ništa.

(I. Kaštelan/SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:21