ŠTO KAŽU BROJKE

Prava istina o reformi lokalne uprave: Malenica najavljuje veliku uštedu, računica ga demantira!

Donosimo i veliku usporedbu s drugim zemljama: Danska ima samo 2432 vijećnika, a mi po novom zakonu 7000
Ivan Malenica
 Ronald Goršić/Cropix, Jutarnji List

Vlada je jučer usvojila paket izmjena Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi te ga poslala u saborsku proceduru s tvrdnjom kako će godišnje uštedjeti oko 100 milijuna kuna. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prezentirao je izmjene i rekao da će se uštede postići racionalizacijom broja lokalnih dužnosnika. Na lokalnim izborima u svibnju iduće godine birat ćemo 618 dužnosnika manje, a broj članova predstavničkih tijela smanjit će se za deset posto. Uz to se ograničavaju i naknade za članove predstavničkih tijela.

No, isti dan kad se finalna zakonska verzija našla na Vladi, nezavisni gradski vijećnik Oroslavja Viktor Šimunić poslao nam je svoj izračun napravljen na temelju Vladina zakonskog prijedloga koji demantira ministra Malenicu. Šimunić je u kalkulator ubacio plaće čelnika lokalnih tijela, njihovih zamjenika, vijećničke naknade i naknade za političko djelovanje te dobio bitno manji iznos ušteda.

- Prema mom izračunu, ušteda je oko 38,5 milijuna kuna, što nije ni blizu procjeni Ministarstva od 100 milijuna kuna godišnje. Iako će biti 885 vijećnika manje i troškovi su novim zakonom regulirani, ti isti troškovi vijećničkih naknada mogu realno porasti i do 16 milijuna kuna bruto godišnje - kaže Šimunić.

Zakonskim izmjenama predviđa se ukidanje zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim gradovima i općinama s manje od 35 tisuća stanovnika. Oni s više od 35 tisuća stanovnika imali bi jednog zamjenika, a po dva bi ostala županijama s više od 250.000 stanovnika, gradovima s više od 100.000 stanovnika te gradovima sjedištima županija.

Plaće zamjenika

Oporba je odmah nakon što je Malenica pustio ovaj zakonski prijedlog u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću upozoravala da se neće postići željeni financijski učinak zakona jer će gradonačelnici tamo gdje ostaju bez zamjenika, "svoje ljude" zaposliti na pročelnička mjesta.

Šimunić, međutim, tu manipulaciju, koja se već odvija u praksi, nije uvrstio u svoj izračun. Krenuo je od "cijene" lokalne uprave i samouprave u 2020. godini te izračunao da plaće čelnika lokalnih tijela vlasti (njih 576) iznose ukupno 96.880.097,56 kuna, plaće njihovih zamjenika (ima ih 745) iznose 72.358.831,20 kn, naknade vijećnika (njih je 8355) iznose 52.021.742,00 kuna, a naknada za političko djelovanje 47.810.508 kuna. Ukupno je to 302.049.436,76 kuna bruto.

Potom je napravio isti izračun prema zakonskim izmjenama koje je Vlada jučer uputila u proceduru. Prema njemu proizlazi da će na plaće župana, gradonačelnika i načelnika (njih 576) otići 96.880.097,56 kuna, na plaće njihovih zamjenika (njih 53) ići će 14.000.000 kuna, na zamjenike pripadnika iz redova nacionalnih manjina (a bit će ih 74) potrošit će se 8.620.406,80 kuna, na vijećničke naknade (bit će 7369 vijećnika) otići će 63.025.893 kune, a za naknadu za političko djelovanje 43.029.457 kuna (Šimunić je oduzeo 10 posto na zbroj od 2020. godine). Tako je došao do ukupnog troška lokalne vlasti koji bi prema novom zakonu iznosio 263.529.961,36 kuna.

Političko djelovanje

- Žalosna je činjenica da i dalje neće biti regulirana ili, još bi bilo bolje, ukinuta naknada za političko djelovanje. Stoga ćemo u 2020. godini izdvojiti više od 47 milijuna kuna za političke stranke, a još kada tome zbrojimo 58.515.336 kuna koje izdvajamo za političko djelovanje parlamentarnih stranaka, lako izračunamo da smo u 2020. godini samo političkim strankama uplatili više od 106 milijuna kuna!!! Naravno, ne treba posebno isticati da najveći dio kolača dobije HDZ - kaže vijećnik Grada Oroslavja.

Primjećuje i kako su zakonskim izmjenama ograničene naknade samo predsjednicima vijeća i da će realno jedino njima biti stvarno ograničene naknade, dok su omogućena legalna povećavanja vijećničkih naknada.

Posebno je napomenuo kako se srezao broj zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, ali se nije diralo u manjinske zamjenike koji ostaju. Kao primjer navodi da Općina Kneževi Vinogradi trenutačno ima tri zamjenika. Riječ je o općini s 4614 stanovnika u kojoj jedan manjinski zastupnik radi uz volontersku naknadu, a dva zamjenika iz redova nacionalnih manjina su profesionalci. Poslije reforme Kneževi Vinogradi će imati dva zamjenika, i to zamjenika srpske nacionalne manjine i hrvatske manjine.

- Zbirno, novi zakon će sigurno donijeti uštede u tri županije jer kada se napravi izračun prema novim parametrima, troškovi ispadaju manji. To su Primorsko-goranska, Ličko-senjska te Šibensko-kninska županija. A u svima ostalima je moguć rast. Ušteda će biti i u Gradskoj skupštini Zagreba - tvrdi Šimunić.

Sljedeća stvar na koju ukazuje odnosi se na to da su u prijedlogu zakona veličina vijeća i vijećničke naknade vezane brojem stanovnika.

Danska ima samo 2432 vijećnika, a mi po novom zakonu 7000

Osim izračuna troška lokalne vlasti u Hrvatskoj te usporedbe s troškovima koje ćemo na plaće čelnika lokalnih vlasti, njihovih zamjenika i vijećnika imati nakon izmjena više zakona koji reguliraju ovo područje, nezavisni vijećnik Grada Oroslavja Viktor Šimunić radio je i usporedbe s drugim zemljama Europske unije.

- Već mjesecima radim istraživanja, odnosno usporedbe lokalne samouprave te usporedbe njihovih troškova s troškovima onih u nekim europskim zemljama - rekao je. Uzeo je primjere Irske, Malte, Srbije, Danske i Crne Gore.

Krenuo je od Irske, koja ima 31 jedinicu lokalne samouprave te 949 lokalnih političara, a za njihovo političko djelovanje (kod nas su naknade za političko djelovanje iznosi koji iz proračuna idu političkim strankama ovisno o broju osvojenih mandata) ne isplaćuje ni euro.

Zanimljiv je Šimunićev primjer Malte. Ova zemlja ima 68 jedinica lokalne samouprave, ali nema ni jednog profesionalnog gradonačelnika, a nema ni naknade za političko djelovanje vijećnika.

Vjerojatno se ne bi reklo, no Šimunić ističe kako je i Srbija po ovim parametrima daleko bolja od nas.

- Srbija sa svojih više od 7 milijuna stanovnika ima samo 174 jedinice lokalne samouprave. Naknada za političko djelovanje za vijećnike se ne izdvaja - kaže vijećnik iz Oroslavja. Iznio je i podatak po kojemu plaća gradonačelnika Beograda iznosi oko 7600 kuna (uz napomenu da grad ima 1,4 milijuna stanovnika) dok načelnica Zagorskih Sela ima plaću oko 8100 kuna (uz napomenu da Zagorska Sela imaju 996 stanovnika).

- Danska sa svojih 5,8 milijuna stanovnika ima samo 2432 vijećnika, a mi po novom zakonu sa 4 milijuna stanovnika više od 7000 vijećnika - naveo je Šimunić.

Obradio je i slučaj Crne Gore, koja ima 24 jedinice lokalne samouprave, a kod nas samo Slavonija ima 132 jedinice lokalne samouprave. Crna Gora na plaće čelnika troši oko 3,5 milijuna kuna godišnje, dok mi na naših 132 čelnika trošimo više od 21 milijun kuna, s time da oni imaju veći BDP po stanovniku nego naša Slavonija.

- Ovo je samo nekoliko zanimljivih primjera. Naravno, ima ih još. Smatram kako nam treba dubinska analiza lokalne samouprave, pa tek nakon toga iznimno kvalitetna reforma te samouprave - kaže naš sugovornik.

Ističe kako treba napraviti bolji reformski prijedlog u odnosu na zakon koji je Vlada poslala Saboru na usvajanje te da se on primio toga posla.

- Napravio sam prijedlog na njihov prijedlog, u kojem je stvarna ušteda veća od 150 milijuna kuna godišnje - ističe Šimunić. (Ivanka Toma)

image
Usporedba s drugim državama
image
Usporedni prikaz
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 15:31