IVICA RAGUŽ UVRIJEDIO ŽENSKI ROD

PRAVOBRANITELJICA O TEKSTU IZ GLASA KONCILA 'Vjerska doktrina ne može biti diskriminacija'

Ivica Raguž
 Foto: Boris Kovačev / CROPIX

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić službenim priopćenjem komentirala je članak dekana Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivice Raguža, objavljen u Glasu Koncila pod nazivom 'Marijina poslušnost i žene danas', na zahtjev HNS-a i brojnih žena koje su se našle uvrijeđenima.

Interpretacija biblijskog teksta profesora Raguža u kojem piše kako je 'po ženskoj neposlušnosti grijeh je ušao u svijet', te da je žena i danas neposlušna jer 'ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan', u javnosti je prozvana kao nazadna i šovinistička, no čini se kako je članak potpuno legitiman.


Priopćenje pravobraniteljice prenosimo u cijelosti:


'Vezano za pritužbe građana/ki i Hrvatske narodne stranke na članak objavljen u Glasu Koncila pod nazivom 'Marijina poslušnost i žene danas' (kolumna 'teološki osvrt', autor Ivica Raguž) u kojem se razlaže problematika odnosa između žene i muškarca iz perspektive nauka Katoličke crkve, Pravobraniteljica naglašava sljedeće:
Naime, člankom 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije propisani su iznimni slučajevi u kojima se stavljanje u nepovoljniji položaj temeljem bilo koje diskriminacijske osnove, pa tako i temeljem spola, ne smatra diskriminacijom.

Tako je zakonom propisano da se djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve odnosno vjerske zajednice upisane u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, koje bi se moglo okarakterizirati kao diskriminacija, ne smatra diskriminacijom ukoliko ono proizlazi iz vjerske doktrine ili uvjerenja u okviru sustava vrijednosti te crkve odnosno vjerske zajednice.
Stoga, slijedom navedenoga, a s obzirom da je sporni članak objavljen u Glasu Koncila, glasilu Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj, Pravobraniteljica nema temelja za postupanje u ovom slučaju. Međutim, vrijednosni sud o kojem se radi podložan je ocjeni javnosti, a posebice članova/ica navedene vjerske zajednice.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:28