OTVOREN SUMMIT

PREDSJEDNICA NA DUBROVNIK FORUMU: Prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora žila je kucavica Europe

Na fotografiji; Janos Ader - predsjednik Mađarske, Dalia Grybauskaite - predsjednica Litve, Andrzej Duda - predsjednik Poljske, Kolinda Grabar-Kitarović - predsjednica Hrvatske, Rosen Plevneliev - predsjednik Bugarske i Borut Pahor - predsjednik Slovenije
 Nikša Duper / CROPIX

Prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora "žila je kucavica" Europe i za njegov razvoj potrebno je 50 milijarda eura, rekla je u četvrtak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući Dubrovnik forum s poljskim kolegom Andrzejem Dudom koji je istaknuo važnost energetskih projekata i najavio idući skup 2017. u Wroclavu.

Dvanaest država članica EU između triju mora - Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija imaju goleme mogućnosti za jačanje suradnje na vlastitu i korist cijele Unije, rekla je hrvatska predsjednica.

Dubrovnik 250816.
Zajednickim fotografiranjem sudionika Inicijative triju mora u hotelu Palace poceo Dubrovnik forum. Na pocetku skupa sudionicima se predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic.
Na fotografiji; Kolinda Grabar-Kitarovic
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / CROPIX

No, to područje zbog povijesnih razloga zaostaje za prosjekom EU, a nakon ujedinjenja inzistiralo se na ponovnoj izgradnji između istoka i zapada, a zanemarilo se povezivanje sjevera i juga, rekla je predsjednica.

Regija Baltik-Jadran-Crno more (BABS) čini 28 posto teritorija EU i 22 posto njezina stanovništva, no čini samo 10 posto BDP-a Europske unije. Nominalni BDP po glavi stanovnika prosječno je oko 14.750 eura što je tek oko 51 posto nominalnog BDP-a prosjeka po glavi stanovnika EU, rekla je predsjednica.

"Za ovu žilu kucavicu Europe u budućnosti je potrebno 50 milijarda eura", rekla je.

To je dostižno zajedničkim konkretnim projektima gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne suradnje, smatra Grabar-Kitarović koja je pritom pozvala na zaustavljanje demografskog pada i upozorila na problem iseljavanja mladog i visokoobrazovanog stanovništva iz regije.

Poljski predsjednik inzistirao je na važnosti energetskog povezivanja. "Dominacija jednog dobavljača za regiju štetna je i opasna", rekao je Duda.

Spomenuo je plinski koridor između sjevera i juga te terminal LNG na Krku.

No, energetska infrastruktura ne rješava sve procese, kazao je Duda i pozvao na jačanje kulturne i znanstvene suradnje i razmjenu studenata.

Zahvalio je predsjednici na inicijativi triju mora koja se poklapa s poljskim viđenjem razvoja te regije.

Duda je najavio da će se idući skup BABS-a održati u poljskom gradu Wroclavu u lipnju 2017.

Dubrovnik 250816.
Zajednickim fotografiranjem sudionika Inicijative triju mora u hotelu Palace poceo Dubrovnik forum. Na pocetku skupa sudionicima se predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / CROPIX

Bivši Croatia Summit, a sada Dubrovnik Forum, ove se godine odvija u četvrtak i petak pod nazivom "Snažnija Europa-spajanje sjevera i juga".

U nastavku izlaganja govore drže predsjednici Mađarske Janos Ader, Litve Dalia Grybauskaite, Slovenije Borut Pahor te Rosen Plevnelijev iz Bugarske.

Dubrovačka vanjskopolitička konferencija, koja je počela kao Croatia summit, obilježila je 2015. desetu godišnjicu, a 2013. promijenjen je njezin naziv u Croatia Forum. Od ove godine skup nosi naziv Dubrovnik Forum.

Prvi skup 2006. bio je održan pod nazivom "Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju" u doba kada je Hrvatska tek počela pregovore za članstvo u EU, a 2014., kada je već bila članica, fokusirao se na proces europske integracije zapadnog Balkana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:47